Petrol se vraća pod okrilje države?

telefon

Ministarstvo energetike, industrije i rudarstva Federacije BiH (FBiH) predložilo je federalnoj Vladi reviziju poslovanja i zakonitosti nastanka gospodarskog društva “Petrol”, čije je sjedište u Ljubuškom.

Pokretanjem revizije počinje procedura vraćanja ove tvrtke pod okrilje države, s obzirom na to da se ona godinama tretira kao poduzeće sa spornom imovinom.

Revizija je inicirana nakon što su nezadovoljni radnici ovog društva, koja se bavi prometom nafte i naftnih derivata, početkom ove godine zatražili pomoć od vlasti FBiH zbog kršenja njihovih radničkih i ljudskih prava, ali i sumnji u poslovanje i provedenu dokapitalizaciju preduzeća, o čemu su obaviješteni Agencija za istrage i zaštitu BiH (Sipa) i MUP FBiH, koji, prema nepotvrđenim informacijama, provode istragu.

Prema najnovijim službenim informacijama, Vlada FBiH je 26. kolovoza prihvatila informaciju federalnog Ministarstva energetike, industrije i rudarstva o stanju u “Petrolu” Ljubuški i zadužila Agenciju za privatizaciju FBiH izvršiti reviziju ovog dioničkog društva od njegovog osnivanja do danas.

Revizija će obuhvatiti pravni i financijsko - računovodstveni aspekt, uključujući provedene statusne promjene, a sve radi utvrđivanja stvarnog iznosa i strukture kapitala i poduzimanja daljih aktivnosti.

Kako je potvrđeno iz resornog federalnog ministarstva, radnici Komercijalnog sektora ovog preduzeća u Livnu zatražili su pomoć radi zaštite svojih prava i državnog kapitala. Radnici su ukazali na teško materijalno stanje i da poslodavac ne izvršava obaveze, te izrazili sumnju u legalnost izvršene dokapitalizacije.

Nezadovoljstvo radnika kulminiralo je u travnju ove godine - kada su nadležni inspektori Uprave za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije zatvorili sedam Petrolovih benzinskih crpki na području ove županije, zbog neispunjavanja minimalnih tehničkih uslova i milijunskih dugovanja za poreze i doprinose za zdravstveno i mirovinsko-invalidsko osiguranje radnika.

Rukovodilac Komercijalnog sektora “Petrola” u Livnu Ljubo Velić potvrdio je novinarima da su 43 radnika ovog preduzeća sa područja Livanjskog i Srednjobosanskog kantona početkom srpnja ove godine podnijeli tužbe nadležnim sudovima protiv većinskog vlasnika - ljubuškog poduzetnika Milana Lučića.

Prema Velićevim riječima, vlasnik preduzeća od 1. siječnja 2005. godine ne uplaćuje doprinose za radnike, kao ni ostala davanja koja je dužan po zakonu uplaćivati.

Inače, prema ugovoru o dokapitalizaciji, vlasnik je bio obavezan izvršiti rekonstrukciju benzinskih crpki na području Hercegbosanske županije, ali to nikada nije učinio, pa je stanje na tim crpkama, prema Velićevim riječima, katastrofalno.

Nakon što je saznao za tužbu koju su podnijeli radnici, vlasnik je počeo vršiti pritisak na njih prijeteći im otkazima, koje su neki već i dobili.

Petrolove benzinske crpke na području Hercegbosanske županije - po dvije u Livnu i Kupresu, te po jedna u Tomislavgradu, Bosanskom Grahovu i Drvaru, koje su zatvorene 14. travnja ove godine, još nisu otvorene, jer vlasnik prethodno mora postupiti po rješenju inspekcije o otklanjanju utvrđenih nedostataka i nepravilnosti i izmiriti sve obaveze prema državi i radnicima koji su ostali na ulici.

Suština radničkih pritužbi odnosi se na činjenicu da nekada uspješno preduzeće, nakon dokapitalizacije - propada, zato što se permanentno novac iz poduzeća prebacuje na račune privatnih društava u vlasništvu obitelji Milana Lučića, većinskog vlasnika i direktora “Petrola”. U dokumentaciji koju su radnici dostavili federalnim vlastima, a koja je proslijeđena Sipi, nalaze se i ugovori o poslovnoj suradnji kojim se dokumentuju ove tvrdnje.

Osim toga, navedeni su i podaci o milijunskim pozajmicama koje je “Petrol” Ljubuški u više navrata i bez jasnih jamstava za vraćanje prebacio na račune poduzeća u privatnom vlasništvu obitelji Lučić.

Prema nalazima do kojih je došlo Ministarstvo energetike, industrije i rudarstva FBiH, vidljivo je kako je poduzeće “Petrol” nastalo kršenjem niza propisa, a sve na osnovu imovine prijeratnog sarajevskog “Energopetrola” koja se nalazila na području zapadne Hercegovine.

Riječ je o 17 benzinskih crpki i skladištu u Livnu, čiji su radnici 1993. godine osnovali poduzeće “Energopetrol” Mostar, a Upravni odbor ovog poduzeća, pod predsjedavanjem Branka Kvesića, izabrao je Dubrovačku banku Mostar kao partnera za dokapitalizaciju poduzeća.

U izvještaju resornog federalnog ministarstva navodi se i kako se donošenjem ove odluke, osim na Statut poduzeća, ne poziva ni na jedan zakon koji je tada važio u FBiH, niti je bilo tko u ime državnog kapitala dao suglasnost za provođenje dokapitalizacije. Ugovor je, međutim, sklopljen i utemeljeno je novo poduzeće “Petrol” u kojem je “Energopetrol” Mostar imao 49,7 posto, a Dubovačka banka 50,3 posto vlasništva.

U to vrijeme državni kapital u “Energopetrolu” iznosio je oko 67 posto, za predsjednika novog Upravnog odbora imenovan je Milan Lučić, a za direktora Branko Kvesić. Međutim, 1999. godine sklapa se aneks ugovora kojim se u “Petrolu” smanjuje udio “Energopetrola” na 36,7 posto, a za sve ove odluke nije poznato tko je u ime države, odnosno FBiH, dao suglasnost za njihovo donošenje.

Krajem 1999. godine formirana je nova banka pod imenom “Aurobanka”, u čiji sastav ulazi Dubrovačka banka, a za direktora ove banke imenovan je Zdenko Lučić, brat predsjednika Upravnog odbora „Petrola“ Milana Lučića.

“Aurobanku” uskoro kupuje Hipo Alpe-Adria banka, koja tako postaje vlasnik 63,25 posto imovine “Petrola”.

Federalno Ministarstvo energetike, industrije i rudarstva dalje je utvrdilo da je tijekom 2002. godine poduzeće “Hermes” Ljubuški, čiji je direktor Milan Lučić, od malih dioničara “Petrola” otkupilo 7,94 posto ukupnog temeljnog kapitala.

Prema informaciji resornog federalnog ministarstva, koju je prošlog tjedna razmatrala i usvojila Vlada FBiH, tvrdi se kako je došlo do povrede vlasničkih i upravljačkih prava države, kao i prava malih dioničara, tokom više vlasničkih transformacija.

Radi toga je federalna Vlada zadužila Agenciju za privatizaciju FBiH izvršiti reviziju “Petrola” od njegovog osnivanja do danas - kako bi se došlo do preciznih podataka o vlasničkoj strukturi, te zaštitio državni kapital, ali i prava radnika ovog poduzeća.

livno-online.com

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari