Koliko su javne nabavke javne?

ljubuski.info

Predstavljeni su nalazi monitoringa javnih nabavki koji se tiču konkurentnosti i nediskriminacije u postupcima javnih nabavki u BiH.

Timovi monitora, koje čine predstavnici Fonda otvoreno društvo BiH, Razvojne agencije Eda Banja Luka, Transparency Internationala (TI) BiH, Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) BiH i UG "Tender" Banja Luka su u razdoblju travanj-rujan 2017. vršili monitoring 173 ugovorna tijela praćenjem 1566 aktualnih postupaka javnih nabavki, a monitoringom su bile obuhvaćene sve razine vlasti u BiH.

Kroz javne nabavke dolazi do transfera značajne sume novca iz javnog u privatni sektor a ti su postupci iznimno podložni korupciji i različitim zloporabama. Kao primjer može poslužiti podatak da se tijekom jedne godine putem javnih nabavki potroši 1,5 milijardi KM, a već naredne, izborne godine, taj iznos je 3,8 milijardi, ukazao je Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH.

On je dodao da je cilj projekta monitoringa dokumentirati na relevantnom uzorku različite oblike kršenja Zakona o javnim nabavkama, kako bi se stvorio snažan osnov za zagovaranje pune transparentnosti postupaka javnih nabavki.

Kako je istaknuto, načela nediskriminacije i konkurentnosti su, uz učinkovitost i transparentost, ključna u provođenju javnih nabavki u BiH.

Ukazano je i da kritične prakse (crveno svjetlo) predstavljaju obrasce ponašanja i prakse koje treba zaustavljati, sprječavati i javno osuđivati, loše prakse(žuto svjetlo) su obrasci ponašanja i prakse koji treba pojačano pratiti i poboljšavati, dok su dobre prakse (zeleno svjetlo) one u kojima nema značajnijih rizika integriteta ugovornih tijela.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Otišao sam, a nikad nisam otišao Ivica Primorac | kasce.com
ljubuski.info
Ni sad nije jasno Ružica Zeljko
ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari