Možda opstanu tri-četiri najveća proizvođača ili prerađivača smilja

ljubuski.info

Smilje je skoro preko noći postalo hit u Hercegovini i brzo došlo do razine da su upućeni smatrali ovaj prostor najvećim svjetskim proizvođačem smilja sa zasađenih trideset milijuna stabljika. Nedugo nakon tih velikih riječi došla je sezona branja i otkupa koja je pokazala svoje surovo lice.

Senad Đonko, uzgajivač smilja s Bivolja Brda u čapljinskoj općini kaže nam da ako se ponove ovakva još jedna ili dvije sezone pitanje je hoće li itko opstati od velikog broja onih koji se u Hercegovini bave smiljem.
Možda troje ili četvero najvećih proizvođača ili prerađivača preživi, ali su i oni upitni. Uzrok toga je velika suša i povrh svega niske cijene na tržištu, mnogo niže nego ranijih sezona. Zbog manjka padavina ovog ljeta izostala je jesenja berba, tako da se sada čeka kraj proljeća naredne godine, kaže Đonko.

Đonko priča kako je svoj urod prodavao u zelenoj masi i to po minimalnim cijenama od 1 KM, a kaže da je bilo i onih koji su prodavali i po 1,4 KM. Sve te cifre su od tri do pet puta manje od onih koje su bile aktualne prije koju godinu i koje su motivirale mnoge krenuti ulagati u smilje.
Iako sam prodavao po minimalnim cijenama mislim da sam postupio razumnije od onih koji su prerađivali, pa sad imaju po sto litara neprodanog eteričnog ulja. Što sad s njim, pita se Đonko.

Da situacija nije dobra slaže se i Dinko Dujmović, predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja jer su prinosi svježe mase biljke bili na razini od trideset posto prihoda u normalnoj prosječnoj sezoni.
Isključivi razlog tomu je preveliko sušno razdoblje. Destilerije eteričnih ulja su otkupile i preradile ponuđene količine na tržištu i dio eteričnog ulja od smilja je već otpremljen na inozemno tržište. Napominjem da bismo trebali posvetiti pažnju boljem kvalitetu proizvedenog ulja i to na način pravovremene berbe biljke i pravilnim postupkom destiliranja. To će možda rezultirati manjim količinama dobivenog eteričnog ulja, ali to podrazumijeva i bolju cijenu na tržištu tako da jedno drugo kompenzira", mišljenja je Dujmović.

Proizvođači svježe mase sigurno ne mogu biti zadovoljni ponuđenim otkupnim cijenama u protekloj berbi, nastavlja Dujmović, ali takvo je trenutno stanje na tržištu i ono varira svake godine ovisno o potražnji ulja na tržištu.
Naše procjene su takve da tvrdimo da su destilerije otkupile svježe mase smilja negdje u iznosu od otprilike tri milijuna KM. Inozemni kupci imaju pogrešnu i preuveličanu percepciju o prekomjernoj proizvodnji eteričnog ulja od smilja u regiji Hercegovine, a razlog tomu je preveliki broj brokera, nakupaca i neozbiljnih ponuđača prema inozemstvu. Svi nude nešto čega nema i to u apsurdnim količinama, kaže predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja.

Dujmović smatra kako treba proći neko vrijeme da i kupci prepoznaju i krenu razlikovati ozbiljne ponuđače, koji stvarno posjeduju vlastito ulje, od neozbiljnih koji nude tuđi proizvod.
Stvara se krivi dojam o nekim enormnim količinama neprodanog eteričnog ulja. Mi kao Grupacija nemamo mehanizme regulative i nismo u mogućnosti imati utjecaja na takve pojave, ali ono što ćemo učiniti i na čemu intenzivno radimo jeste 'banka eteričnih ulja' koja će biti u mogućnosti velikim dijelom utjecati na regulaciju tržišta, zaključuje Dinko Dujmović.

klix.ba

Glas naroda

netriba nijedan,kad ja padan nek svi padnu,heben ti cmilje kud pođo unj

Kakvo smilje ovo peru novac od kriminalni radnji a mali ljudi upali u igru ni krivi ni dužni.

Ovaj Dujmovic je varalica u svakom poslu zato bjezite iz smilja ako je on tu

Ostao je samo vriiiisak

Donko prodaji Arapima eterično ulje čuo sam da se naftašu u njem peru

Koje jamija jamij

Narode je kasno ali do kraja zivota radite sto rade adzovci i nema greske

Vi koji ste posadili smilje ste isti oni naivci koji su prodali certifikate za tri posto i koji osiguravate auta u CO ili glasujete za HDZ jednostavno nema vam pomoci

prodali zemlju,uništili prirodu

Možda opstanu tri-četiri najveća proizvođača ili prerađivača smilja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Svi smo mi krvavi ispod kože Vera Soldo | Republika info
ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari