Birački odbori najslabija karika izbornog procesa

ljubuski.info

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić danas je u Sarajevu izjavio novinarima da je jedini način da se dođe do ukidanja malverzacija tijekom izbornog procesa u BiH promjena Izbornog zakona koji bi predvidio neke drugačije modele koji se pojavljuju na izborima.

Po njegovim riječima, najslabija karika izbornog procesa su birački odbori i ono što se događa nakon što se biračka mjesta zatvore.
U tom smislu zaista imamo razloga za veliku brigu, s obzirom na volju birača koja se kasnije prepravlja od biračkih odbora i svega ostalog. Prije nekoliko dana smo imali prezentaciju od strane Središnjeg izbornog povjerenstva kada je u pitanju uvođenje novih tehnologija u izborni proces. Mislim da treba nastaviti tim putem, da ne treba žaliti sredstva kada je to u pitanju, jer jedna od najvećih krađa koja se ustvari može dogoditi jeste krađa biračke volje, smatra Softić.

Kaže da postoje ozbiljni problemima tom planu, te kako misli da treba ići s novim tehnologijama, njihovim uvođenjem u izborni proces.
Ono što je druga karakteristika našeg izbornog procesa na koji treba reagirati jeste to što mi službene rezultate izbora čekamo po mjesec i po - dva dana, što je nedopustivo. Mislim da bi se i ta stvar ubrzala i riješila novim tehnologijama, zaključio je Softić.

Dodao je kako vjeruje da bi to moglo biti prihvatljivo svim političkim strankama i da je moguće naći kvalitetna rješenja.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak kaže da je rješenje unutar političke volje, te da ako postoji politička volja, onda nije problem to pretočiti u normativu.
Te stvari se moraju regulirati izbornim zakonodavstvom. Izborno zakonodavstvo je poslije Ustava praktično najvažnije zakonodavstvo, smatra Čolak.

Kaže da "imamo jako mnogo nedostataka u izbornom procesu".
Koliko već imamo problem s provedbom odluka Suda BiH. Dakako da su problem i birački odbori i ima još niz problema u tom procesu. Izborni proces bi u svakom slučaju trebao biti demokratiziran, izborni rezultati bi se trebali mnogo ranije objavljivati. Mislim da je, unatoč tome što imamo jako složenu državu i jako puno razina vlasti, nedopustivo da se ovako dugo čeka na objavu izbornih rezultata, kazao je Čolak.

Za njega je, kako je rekao, u ovom trenutku najvažnije pitanje provedbe odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda.

Izaslanik u Domu naroda Dragutin Rodić (DNS) kaže da nije veliki optimista da će do iduće godine biti postignut politički konsenzus o izmjenama Izbornog zakona.
Ako pogledamo sve ono što su radili domovi, analize izbornih procesa i svega što je manjkavo u tim izbornim procesima, konstatirano je da su jedna od najslabijih karika birački odbori. Ono što se moglo često čuti na sjednicama Doma naroda, da se izbori završavaju poslije zatvaranja biračkih mjesta i da faktički birački odbori, maltene, raznim malverzacijama dovode u povoljniji položaj određene kandidate, kazao je Rodić.

On je ustvrdio da, na žalost, u BiH ne postoji politička volja o velikom broju političkih pitanja pa tako ni o izbornom zakonodavstvu.

Komentari

Otvoreno reci, birački odbori dobivaju izbore. Ovo je gore od Titinog glasovanja.

Mladaneeee

Uu, pravi si UD-BAš imaš sve podatke!

Totalno promašen naslov teksta jer birački odbori su najjača karika jer dobivaju izbore

Dugo se čeka na rezultate!Dok glasuju ,naši dragi blagopokojnici,počivali u miru!A stvarno će im duše počinut ,kad ih ovozemaljski o-loš ostavi na miru!

Nema koristi od glasanja kad su svi isti

Birački odbori najslabija karika izbornog procesa

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari