Vlasti za jedan mandat potroše 50 milijardi KM

ljubuski.info

Vlasti za jedan mandat potroše 50 milijardi KM
Vlasti u BiH u jednom, četverogodišnjem mandatu potroše oko 50 milijardi KM! Računica je ovo zasnovana na egzaktnim pokazateljima potrošnje iz proračuna na svim nivoima vlasti u BiH, koju svakodnevno pokazuje i brojač javne potrošnje Centra za zastupanje građanskih interesa.

Brojač je, primjerice, jučer pokazivao da je od početka godine iz svih proračuna potrošeno više od 11 milijardi maraka.

Nemoralna primanja

Veliki dio ovog javnog novca ide na plaće najglomaznije i najneučinkovitije administracije u Europi. Najviše su one funkcionara u institucijama BiH, od članova Predsjedništva, državnih ministara i parlamentaraca, čija se primanja kreću između 4.000 i čak 7.000 KM. Dok vlast građane doslovno ubija uvijek novim raznim nametima koji im se ne vraćaju ni u kakvom obliku, svoje plaće na državnom nivou još prije više od dva desetljeća zaštitila je Ustavom BiH.

Ustavnom, daytonskom odredbom da naknada za osobe koje obavljaju funkcije u institucijama BiH ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nositelja funkcije, i njenom apsurdnošću do danas se nitko se nije pozabavio.

Krajnje vrijeme

Bilo je, doduše, nekoliko neuspješnih pokušaja u Parlamentu BiH da se umanje funkcionarske plaće, ali upravo je nekima ova ustavna odredba bila opravdanje da do toga ne dođe. Adisa Omerbegović-Arapović, ekonomska stručnjakinja, smatra da je krajnje vrijeme da plaće uposlenima u javnom sektoru budu umanjene i da društvo trenutno ima najviše prostora za takvo djelovanje.

U trenutku kada se zadužujemo da isplaćujemo plaće u javnom sektoru, mirovine, kada nam nedostaje novac za kvalitetne javne usluge poput zdravstva, transporta i kada neki nemaju vode zbog neodgovornog upravljanja javnim novcem, krajnje je vrijeme da umanjimo plaće u javnom sektoru i po cijenu mijenjanja Ustava i zakona, kaže Arapović.

Što je najgore, dužnosnici u državnim institucijama mogu i da ne rade ništa, ali to im ne utječe na primanja, a zbog njihovog nerada opet najviše trpe građani, koji desetljećima čekaju neki napredak.

Avaz

Glas naroda

Ukucajt brotnjo istina da vidite kako nas vamo ovi naši kradu lova od vinjeta za Medjugorje nestala milijunski iznosi imamo i mi našeg Nevenka

Ja imam 10 godina staza u bih,jucer sam dosao u njemacku i vec iduci tjedan pocinjem raditi,ovdje je lijepo,uredno ljudi su kulturni,ceste savrsene,place su veoma dobre i cak mogu reci vec sada da mi se ideja povratka u hercegovinu nimalo ne sviđa! Ne zelim,nije lako doci u drugu zemlju zivjet i radit ali ta odluka je jedna od boljih koju nasi sugrađani mogu da donesu!
Politicari ce uvijek radit to sta rade u bih,njima se ne moze pomoci

Prijatelju, meni je žao što tako pričaš, ali si u pravu potpuno. Ja sam otišao za Njemačku 2014. i nisam se nijednom pokajao.

Izvanredno- dva mandata bez vlasti i BiH ima sto milijardi

Vlasti za jedan mandat potroše 50 milijardi KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari