Kaznenu prijavu potpisao 21 profesor, hoće li Tužiteljstvo podići optužnicu?

ljubuski.info

Ne stišava se bura nakon što su u javnost procurile informacije da je profesorima u Gimnaziji Fra Grge Martića krajem školske godine 2016/2017 naloženo da se učenicima preprave slabe i zaključe pozitivne ocjene.

Zbog toga su profesori iz Gimnazije preko odvjetničkog ureda Nada Dalipagić i Jelena Dalipagić Crnjac podnijeli kaznene prijave protiv Ante Jukića, v.d. ravnatelja spomenute Gimnazije, Nade Đerek, Županijske prosvjetne inspektorice u Upravi za inspekcijske poslove ZHŽ-a i Ružice Mikulić, ministrice Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a zbog kaznenih djela 'Zlouporaba položaja ili ovlasti', 'Nesavjestan rad u službi' i 'Krivotvorenje službene isprave'.

Saznajemo da je kaznena prijava prema Tužiteljstvu Zapadnohercegovačke županije podnesena u ime 21 profesora Gimnazije iz Posušja.

Kao što je već objavljeno, riječ je o sramotnim pritiscima na profesore Gimnazije koji su dobili naređenja da na kraju školske 2016/2017. godine ponište negativne i zaključe pozitivne ocjene za nekoliko učenika.

Zadnjeg dana nastave u Gimnaziji fra Grge Martića, 9. lipnja ove godine, iako nastava još nije bila završena te razredna vijeća nisu bila održana na kojima je trebala biti razmatrana točka dnevnog reda - izvješće o uspjehu o učenju na kraju nastavne godine, u školi je izvršen inspekcijski nadzor po žurnom postupku, po žalbi roditelja koji se obratio izravno Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ. Nadzor je izvršila Nada Đerek na zahtjev roditelja zbog sumnje u nezakonitost zaključivanja ocjena.

Žalbe roditelja sasvim su uobičajena praksa u školama, pogotovo na kraju nastavne godine, ali zakonom je propisana procedura žalbenog postupka koja je u ovom slučaju grubo prekršena, i to upravo po naputku ministrice i županijske prosvjetne inspektorice, navode profesori.
Umjesto da roditelja upute na Razredno i Nastavničko vijeće Gimnazije, kako je predviđeno zakonom, županijska prosvjetna inspektorica svoj je dolazak opravdala žurnošću postupka, iako Zakon o inspekcijama jasno predviđa koje su okolnosti žurnosti, a u ovom ih slučaju nema, poručilo je Nastavničko vijeće škole.

Ipak, inspektorica je inspekcijskim nadzorom obuhvatila sve učenike koji su pali na godinu, te naredila poništavanje negativnih ocjena u roku od 24 sata kod ukupno šest učenika, ne navodeći način izvršenja naređenja.

Dakle, iako Pravilnik predviđa osnivanje povjerenstva i usmeno ispitivanje, inspektorica je naredila, odnosno sugerirala ravnatelju da poništi negativne ocjene i unese pozitivne.

Budući da se radi o neviđeno grubom negiranju zakona i struke, Nastavničko vijeće odbilo je postupiti po naređenju i 12. lipnja 2017. godine zatražilo od resorne ministrice očitovanje, zaštitu i poništenje inspekcijskog nalaza.

Inspektorica je ponovno (13. lipnja 2017. godine) u školu faksirala Odluku kojom vrši pritisak na ravnatelja da on osobno mora postupiti po naređenju. U istoj toj Odluci poziva se na Rješenje koje škola nije zaprimila jer je poslano - poštom, ali su ga dobili faksom 14. lipnja 2017. godine.
Inspektorica se cijelo vrijeme poziva na žurnost, ali Rješenje šalje poštom, a jasno je i zašto: Rješenjem je predviđen pravni lijek, odnosno mogućnost žalbe koja odlaže izvršenje naređenja iz Zapisnika. Cijeli postupak započeo je 'preskakanjem', tako se i odvija, a jasno je zašto - inspektorica nas pravnim terminima, naređenjima, odlukama želi prestrašiti i zbuniti te svoju nakanu provesti u djelo, poručeno je s Nastavničkog vijeća.

Ravnatelj je nakanu na kraju proveo u djelo. Preko negativnih ocjena u imenicima, svim učenicima je zaključio pozitivne ocjene. U Matičnoj knjizi je učinio isti postupak - poništio je negativne ocjene i upisao pozitivne. Uz to je prepravio datum izdavanja dokumenta i ostavio potpis razrednika.

Školska administratorica je ispisala nove svjedodžbe, a v.d. ravnatelja je pozvao razrednice da potpišu svjedodžbe što su oni odbili uraditi.

Na kraju je svjedodžbe potpisao v.d. ravnatelja i to na mjesto ravnatelja i na mjesto razrednika.

Ostaje za vidjeti hoće li Tužiteljstvo provesti do kraja istragu i utvrditi ima li elemenata za podizanje optužnice protiv prijavljenih osoba ili će sve ostati na medijskom prepucavanju.

Dnevni list

Glas naroda

Tuziteljstvo ce odbacit ove prijave. Dugo ce ih kompromitirani tuzitelji drzat u ladici pa ce ih odbacit. Treba trazit izuzece Tuziteljstva ZZH a Federalno Tuziteljstvo da odredi koje ce tuziteljstvo vodit ovaj slicaj.

Tako je, oni su zaštićeni pa tako i rade. Neće se provoditi istraga, jer nema dovoljno dokaza.

ovo je pravi ispit za tužiteljstvo mora pokazati neovisnost

A treba i te profesore koji punih osam godina nisu bili na sistematskom pregledu, a po zakonu moraju svake godine, poslati na iste. Budite sigurni da ih pola ne bi prošlo i izgubili bi posao.

Sistematski treba platiti poslodavac, zato i ne šalju. Da misle brinuti o uposlenicima radili bi preventivne preglede. Malo bi trebalo više urediti način korištenja škola radi sprječavanja zaraza, kad se nešto dogodi bit će kasno.
Ne bi bilo zgorega da i gornji komentator ode na pregled radi očuvanja zdravlja.

A zašto se i zbog toga ne pobune i ne pišu kaznene prijave. Čudno jel da?

Točno nebi prošli jer bi sistemacki pregled bio u ševa a komisija bi bila Čović, Z Tomić.Bevanda.Čolak .Jukić. Lnjubić itd.
Pzz.Slobodoumnim!!!

Ne bi prošlo jer ih je pola polupismeno ili je fakultet završilo u četrdesetoj godini.

Da se kompletna prosvjeta pobuni ne bi uspjeli skinuti navedene, jer koga partija metne toga partija i stoji. Ne treba žuriti sve će ovo buduće generacije osjetiti ako ih bude u ovoj grebenoj dolini, ako ostanu pričat će kako je jednome narodu iznutra oduzeto pravo na normalno obrazovanje lišeno političkih utjecaja od primanja spremačice do zaključivanja ocjena. Sve se radu po diktatu. Ne treba uopće misliti svojom glavom, za to imaju zaduženi, samo do kada? Nama ne treba vanjski naprijatelj, mi se lako zabavimo sami o sebi.
Za to metnuti i nametnuti i služe.

Ovo je ko Čačić i repka ide se do balčaka

bravo Ane istinu zboriš

To su vjerojatno HDZ dica.
Njihovi roditelji misle da su Bogom dana pa nemogu imati jedinicu.
Uskoro će nositi oznake , ko ona Hitlerova napredna omladina,tako će i kod nas HDZ naprednjaci.
U bolje sutra sa kupljenim diplomom.

Ne moraju biti HDZ djeca.
Ne poznajem nikoga,ali znam da se tu Po nekoliko kljuceva progoni ljude.
Uopce vise nije bitno cija su ta djeca. To su nasa djeca.
Nasi profesori,nase ministarstvo,nasi sudovi.
Samo da se bilo drzati reda!
Npr.je li ravnatelj bio upoznat sa stanujem pa potaknuo dopunsku nastavu?
Zasto na vrijeme nisu djeca prebacena negdje,da spase godinu?
Ovo je samo dobro,da tko nije prije vidio sada vidi gdje smo

Svo zlo u ovoj zlibini obicno polazi iz Posusja Vidi slucaja ministrica inspekrorica i skola sve oz Posusja, pametnom dosta.RJesavaju se privatne frustracije preko leda dice, je neko rece da su to dica HDZa zaposlena od partije
Ovo je jedino tocno da su dica partije ali one koja je fomalno propala a neformalno vlada i sad u Posusju i ciji clanovi hodocaste u beograd nagrob zlocincu.T i tkvi kolo vode u posusju a bogami isire.

Smijurija šta bi tek bilo da imamo entitet s ovakvim slučajevima na čelu

Triba opet strajkovat ucenici i profesori skupa ove nase [ * neprimjereno * ]ne ce to drzat u ladici i sigurno donit novi zakon da je zastarilo i ujde li Vuk kenjca.

Sta bi tek trebalo poduzet za Bobica, od cetvrtog srednje do doktorata sve kupljeno, slova ucio nije. Jos predaje na fakultetu Logosu i
Imali to igdje braco mila...

Ma šta je tebi kojeg četvrtog razreda, tokar je trogodišnja škola, ŠUP, sa trogodišnjom nije mogao upisati fakultet u Mostaru? A on je i taj prag preskočio, Bobić je sve fakultete pokupova od kamenice. Banja Luke, Mostara. Zato predaje profesor u ševa, ta bliže mu je u Sarajevu da radi na fakultetu, ali gore mu ne priznanje ćirilicu. A pitajte nade djerek , šta je sredila Bobiću, a on joj zaposlio čovika u policiju? Dok je bila direktorica škole u Posušju ???

Ima li ista da valja kod vas ?...Pa , ako je sve kako pisete - eto razloga zasto vam omladina bjezi .
Tu su razlozi i za siromastvo ! Hajde sada , predjite od opisivanja postojeceg stanjja na problem - sta i kako treba uraditi da to stanje bude - bar malo bolje ?...NevaIjajju vam politicari , ne valjaju vam profesori , djeca ne uce...nema posla ,omladina vam bjezi u inozemstvo... I tako dalje .
Hajde , da cujemo - sta da se radi !?

graniću magharche stari postedi nas svoga shranja

antuka pa ti se više braniš za ovu vlast sada
nego za onu prija kao da si je ti stvara
pišeš protiv kršćanstva a viruješ frateinama
neviruješ u isusa krista a viruješ u ukazanja
antuka sa tobom nešto dobr neštima
jel tak il ne tak udružene fratrine i hrvatske izdajice

Nije tak ! Ne !

antuka nešto si mi kraći sasvojim komentarima
da nisi antuka ostao bez teksta
antuka tik tak tik tak tik tak sat ti otkucava
reci antuka šta radi sekta kojaja je crkvu izdala
u tko je režira međugorska ukazanja
znaš ti sve to antuka jek tak il ne tak

Svaka cast LJUBUSKI INFO da ovako nesto pisete tako triba pravda.ljubuski porlal pise o sportu ili o necemu bezveze.

Portal je zakon iako bi ja osobno volio da ovakvih tema u nas nema ovo je tuga

Neće LJ.Portal kao ni radio Ljubuški nikad istinu i stvarno stanje iznositi dok su god pod kontrolom barbarina i partije.
R.ljubuški i Lj portal su partijska udbaška glasila gdje se iznosi samo šta partija i Kim Yong un narede.
To su maloumnici i partijski postavljene uši (svi osim Tigrana- jedini čovik među tim partijskim gnji-dama i parazitima)

da nema ljubuškog portala i radija
tko bi onda našu vlast šminkala
i svak bi vidina kako vlast ustvarnosti izgleda
dođiteu salon za šminkanje da izgledate ljepše
vaši profi šminkeri portal i radijo ljubuški
jel tak il ne tak šminkamo i fratrine poslije mise

Izbjeglice eno fra Iko primio sest studenata ja sam ceteres i koja mogu li ja sta mislis kod njega proci oni kazu nikad nije kasno

pa na privatnim fakultetima netražii se znanje
na privatnim fakuteltima traže se pare
ako imaš ušteđeni para
provesur za tebe odgovara
dagodine ako bog da zdravlje
izbjeglica se sa dr.izbjeglica potpisuje
došla čudna vrimena ko ima para ima i znanja
kada mi naprave doktorsku diplomu
odma osnivam novu stranku
jel tak il ne tag dr.izbjeglica i njegova stranka

Antonio izgubi obraz i ti i burazer

Ma moželi neko da kaže jeli ta dijeca idu u školu i koji razred jer priča je da su napustila Posušje i da idu negdje drugo. Ovdje ko je lud ko zbunjen ko normalan.

Ma može li neko da kaže jeli ta djeca idu u školu i koji razred jer priča je da su napustila Posušje i da idu negdje drugo. Ovdje koje lud koje zbunjen koje normalan.

Izgleda da iđu u neku privatnu u Mostaru...ze oslobodi

šta će dica u školi kad se diplome kupuju
neće dica gubit đžaba vrime

kradeze je gori od kpju
u svoje redove prima ratne dezertere i zapošljava ih a zapostavlja

branitelje-to je propast

Zivio Zorana Galica Bobica nacin skolovanja i napredovanja, dolje pismeni i redovni studenti

Pa šta hoćete, Zoran je prvi tu. Kolovodja kupljenih diploma, MUP je preplavljen od kupljenih diploma. I čistačice nisu bez diplome? Uporedite šta su svi imali kad su počeli raditi, a šta sad imaju, sve tokari. A sada doktori , agronomije, ekonomisti, pravnici, tete u vrtiću, od trgovca navrnuti novinar itd.?¿????

Nismo za ovo plaćali puške tri tisuće i više i smrzavati se po brdima

Branit ce ih odvjetnica Nada Dalipagic ciji je djever kosarkas Drazen Dalipagic izjavio da Mostar nije njegov grad . On danas zivi u Beogradu a brat mu Sasa iz reda tzv. Ostalih obnada visoke politicke duznosti u BiH

ja predlažem da dicu ne upisujemo u školu nego odma od 7 godina u mladež kradezea i tamo će dobit papirnu školu i biće tvorci svetle budućnosti kao što imamo i sad
ovako će bit bolje i racionalnije a sve profesore zaposlit ko vizitanera da se narod kulturno uzdiže u knjižnice

moj stari ante prijatelju ona tvoja partija je bila misna šta su ovi danas
ovi danas samo narodu krv piju
točno je reka pernar
da nebude opet puče puška i ubiše nam granđu i pernara dvije zore rvackoga dana u skupštini valjda 28 godine

kad opet dezerteri gase struju i telefon
čudo već dugo nema kvarova pa da sve zamrače

Pe evo jednog od rješenja za ovu djecu.
Dakle, djecu bogataša, političara i njihove svojte, zatim djecu tajkuna, kriminalaca zatim ovih najveće rangiranih političara unositi u dnevnik crveno
kemijskom a ove "ostale" nekom drugom bojom, može i plava.
Da se ne bi sutra kakav prepravljač ocjena, revizor ili pokoji režimski profesor ili ministar nebi zabunio. Odvoji za vruće rane i gotovo. I onako je sve otišlo k vragu zadnjih 25 god. A u čijoj režiji to se naravno odavno ZNA. Ipak jedna djece vrijede vise a neka manje. Budimo realni, tako reče jedan uzoriti i eminentni hrvatski političar.

ercegovina je zemlja čudesa jedino se ovdje rektori regrutiraju od tokarske populacije.Otamo je doša i maršal koji je nedavno osta bez trga i preko noći posta zločinac-mislim na tokare
očito su tokari imni ljudi

svi koji nisu u partiji kradezea trebaju nosit židovsku zvjezdu da se ne pobrka ko u školi oko ocjena

todorić je rvacko zlo uništio je slavonske seljake a uhljebio stranačke trutove iz vlasti to jest kradezea i sdp -a
uz to zaposlio malo gracke sirotinje opet preko veze za sitne pare i sad će sve vragu no boj se bije ko će platit propast agrokor gluposti
vlasti ili država tj narod bije
obično svale na narod

bože moj šta ljudi provaljuju pa i budali je jasno da je nada dalipagić najbolja odvjetnica u zemlji a njen djever pronosio slavu mostara diljem svijezta i time se ponosio

točno otac dražena dalipagić je ljubušak i dražen je najveći sportaš što ga je hercegovina iznjedrila

nada dalipagić će sigurno dobro naplatiti ovim 21 žigosanih. Šta onda? Ako im to ne uspije. Ne znam ali presuda upravnog suda kaže nešto drugo. Oće li nada dalipagić sad i protiv upravne presude? Moćna žene nema šta?Ili je ova kaznena prijava samo igra da kazneno ne stradaju ovih 21 u potpisu. A da su [ * neprimjereno * ]li kroz školsku 2016/17. jesu...I to temeljito neradili. Vidjet ćemo ko je zloupotrijebio javnu službu...bit će zanimljivo.

nada je jedini pravi ponos pravosudja

Kaznenu prijavu potpisao 21 profesor, hoće li Tužiteljstvo podići optužnicu?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari