Da nisam zaostala i mene bi satra'

ljubuski.info

Vozi se bahati tajkun s BMW-om i satare ovce na cesti. Iziđe iz vozila i napadne ženu Kud ćeš s ovcama na cestu jesi zaostala!", a žena odgovori Da nisam zaostala i mene bi satra'.

Na sličan i bahat način se vlast HDZ-a BiH odnosi prema jednom dijelu hrvatskog naroda, koji nije s njima ili koji im je politička oporba. Oni bi najradije da taj dio hrvatskog naroda ne postoji i da oporbe uopće nema. Samo im prave probleme, a oni su sve poklopili, poredali i sad vode politiku "ne talasaj".

Zbog toga su im svi drugi zaostali, nekulturni, nepismeni, seljaci, malograđani, krkani, šljakeri itd., a oni su veliki, pametni, sposobni, školovani, bogati i nema tome kraja. Oni imaju manire, pokrete, ne uzbuđuju se, lagano razgovaraju, ne povisuju ton, ne pokazuju osjećaje, na poseban način pale cigarete, nagnute glave razgovaraju na mobitel, javljaju se svakoj lijepoj ženi, znaju studentici koja stopira u autu staviti ruku na koljeno, znaju svu svjetsku politiku, pravo i ekonomiju, a razumiju se i u auta. Oni su po'starost postali skijaši, tenisači, alpinisti, oni sve znaju, svaku školu mogu kupiti i ispit srediti, a znaju se i rugati i djecu su svoju za ruganje osposobili.

Oni misle da cijeli svijet počinje od njih, da prije njih nitko nije imao novac, bijesna auta, ljubavnice i da nitko prije njih nije hodao po svijetu, razgovarao telefonom, plivao i vozio se liftom. Oni misle da oporbu i dio naroda koji nije s njima treba satrati, zgaziti, poniziti, da svi drugi pred njima moraju klečati i biti zahvalni što imaju zraka. Oni misle da je HDZ njihov, da su njihove institucije, ustanove, javna poduzeća, uprave i zavodi, isto kao što su prije mislili da je Partija njihova.

Oni su zaboravili da im je mater ili baka čuvala ovce, da su prije rata klali volove, da su bili obućari, kamiondžije, vozači viljuškara, prometni milicajci, sitni kriminalci, provaljivali u auta i krali kasetofone, da su im roditelji sadili duhan, otac vozio fiću ili stojadina, da su skromno živjeli na selu ili u malom stanu. Oni su sve zaboravili, oni su zaboravili da su neki prije njih bili članovi HDZ-a, da su neki ratovali, a njih nije bilo tu.

Njima je normalno da oni imaju, a drugi nemaju, da služe samo sebi, a ne cijelome narodu, da ne snose nikakvu odgovornost, da sabotiraju istrage i sređuju presude, da krivotvore i upošljavaju se s krivotvorenim službenim ispravama, da zaustavljaju strana ulaganja i povratak naših iseljenika, da prosvjetne djelatnike izbacuju s posla silom na banditski način, da napadaju žene, djecu i da cijeli represivni aparat gurnu na jednu obitelj, njima je normalno sve što im padne na pamet.

Njima ne smeta što dijete nema doplatak, što radnik nema nikakvo pravo i zaštitu, što radnik dobiva godišnji odmor kao humanitarnu pomoć, njima ništa ne smeta, jer oni mogu i imaju.

Njima politika, policija, tužiteljstvo i sud služi kao zaštita, a narodu kao represivno sredstvo. Oni ocjenjuju ljude, oni su mjerilo poštenja, morala, vjere i hrvatstva, jednostavno rečeno oni su šema i ako si šema mora se bespogovorno slušati, biti spreman zgaziti rodbinu, prijatelje, susjede i to je garancija uspjeha. Kad ih pozdraviš neće otpozdraviti, mrko će gledati, spustiti naočale ili škiljiti na jedno oko, neki se nakostruše i izgledaju kao jarci kad će se gruvat', a ako ih ne pozdraviš vrlo će se naljutiti.

Tko nije s njima ili nije šema ne može dobiti posao ili ako ga dobije biti će potplaćen, ne može se baviti biznisom, niti bilo čim drugim.

Da se jedan "zaostali" dio naroda nije spasio bijegom u Njemačku, bahata vlast HDZ-a BiH ovdje bi ga satrala. Nakon dolaska u Njemačku dugo im trebalo da se oporave od jada, bijede i siromaštva i izliječe dušu i tijelo, oslobode se straha, vrate pozajmice i kredite i počnu normalno živjeti. Mnogi i danas ne mogu shvatiti da žive i rade, a da ih nitko ne progoni i ne ruga im se. Da je bogda Hrvatska deset godina prije ušla u Europsku uniju, mnoge obitelji ne bi bile ili bi bile manje satrane, oslobodile bi se straha, progona i terora i mnogi pokojni branitelji i radnici i danas bi bili živi.

V.Z.

Komentari

Svaka cast odavno nisam procitao nista bolje i istiniti je ! Kapa do poda

i zaista živimo u mračno doba doba straha nevolje groba nikakve priče revolver u njega da te ne izda vlastiti glas i tako prolaze dani na zemlji što su nam dani itd

samo naprid i vanka odavde, neka ostaju oni i licemjerni fratri za svjedoke konačnog kraja Hrvata Hercegovine.
mojih je petero vani i BOG IM DAO ZDRAVLJE amo nikada ne tribaju prismrditi, ja sam grizao prko 400 dana rova za ovaj ol-oš, ne tribaju i moja dica služiti kao topovsko meso ovim kri*inalcima, niti tribaju živiti u ovakvoj banana-državi di je maf*jaš zaštićeniji od najpoštenijeg čovika.

A sto ga ser***...

Sve ode U njmack a HDZ napunio U Ljubuskom 5 vrtica Nema Vise Mists a vi neradnici sanjajte i pisite glupe Kommentare

Pa normalno da se uhljebi žene i prave djecu nisu uhljebi homići već [ * neprimjereno * ]i.

Ima i homića u vladajućima strukturama... Polako , izaći će sve na vidjelo..hahaha

mamić prodaje vrhunske igrače
čova i hafeze prodaje radno sposobne ljude
izgleda hrvatska osta bez dobri nogometeša
a bosna i hercegovina bez dobri radnika
pa šta dobro i modruću dobro i radnicima
ako fratrinan fali ovčica za šišanje
brate neka se žene
i neka šišaju svoje janjčiće
ako nisu znali sačuvati hrvate
pa onda neka ih sami prave
nek i oni znaju kako je odgojit dite
svakako su sve svoje zavjete
pobrkali ko dite lončiće
jel tak il ne tak poslušni siromašni i čisti

Gore nego prija ako nisi bija u partiji tesko se je bilo zaposlit a sad jos teze.

strašno dobar tekst čovjek ima dara stvarnost vidit i prenit na papir
doće vrijeme lova na nepravdu -polako
nikomu nije medilo na tuđoj nesreći dugo
kako su zajmili tako će im se vratiti

Ukratko, ovo sto se ovdje dogadja je sumrak razuma i smrt morala. Ali svemu dodje kraj.

Njemacka pruza samo ekonomsku i socijalnu sigurnost.
Sanja se domovina,krv prolivena za nju,pomijesana sa vinom najboljim na svijetu...najmirisniji duhan,najslasnije voce...sanjaju se ulice i djeca iz njih,skola i kava u omiljenom kaficu,miris crkvenih klupa u selu...
U Njemackoj te ne gledaju kao ti,s visine,podzrivo,umisljeno.
Ali te gledaju kao pametnog,sposobnog,snaznog covjeka koji je zbog neceg kao invalid. Primjeti se i da im je tesko,jer znaju da su ljudi po mnogocemu iznad njih,ali baceni na koljena i ogorceni na zivot zbog napustanja svega svoga.
Gledaju te kao zrtvu silovanja.
Ono,znamo mi da vrijedite,ali ne moze nam ispred ociju slika tog gnusnog cina.
Nisu u tekstu opisani satrali ljude,nego im silovali dostojanstvo.
Da,mnogi su rjesili egzistenciju,ali lica silovatelja je tesko zaboraviti. Da su bar imali maske.

doće vrijeme susreta silovatelja i žrtve no nekima će bit gadno to

Svak se buni a hdz uvik najvise glasova pa glasajte za nekog drugog nemere bit Gore.

kradeze ne dobiva izbore nego ih naštima kad se zatvore birališta a to je velika razlika
tako je glavaš štima sanadera
tako je tito biran do smrti

Ajede autore s.eronjo nešta radi. Šta svaki dan baljizgaš.
Privati se posla bolan ne bijo.

jure, tukne li ti kako unutra????

Za Stanislava.
Šta ćeš ti Stanislave ovime autoru teksta reci. Vidiš hoda je ovim tekstom strpao u vreću sve vas. Kao vreću G-ovana.
Tekstu se nema šta dodati, sve je rečeno, a znam da pogađaj tebe i takve moj Stanislave. Ne javljaj se vise jer si i nepismen. Ne piše se bijo već bio.
Za tebe i kojekakve Ševe autor teksta je vrh retorike i lingvistike.
Čast IZBJeGLICI jer je on najjači , tu se svi slažemo. E moj Stanislave mani se komentara vise. Profesor jesam ali tekst je i za mene vrh brijega , a dalje od ovog teksta nema. Ili ćor sokak i moj i tvoj moj Stanislave. Ali ja sam razliku od tebe progledo i znam u kutiju ubacujem glasački listić.

nikoga nehvalite niti kudite
prije nego ga dobro upoznate
i ove političare mi smo hvalili i birali
pa vid šta su nam napravili
svako dobro koje vam čovik prinosi
sve su to božiji darovi
a darovi se nedaju zbog zahvaljivanja
nego zbog ljubavi prema ljudima
ta nisam fratrina što i molitvu naplaćiva
kao da moli priko vremena
i još bi želil da se sve gradske ulice
zovu fratarske da ostanu njihova dijela
pa i nemaju druga to su im jedina
ulice fra heba ukojima nikiga nema
zahvaljujući njihivim dijelima
el tak il ne tak poslušni siromašni i čisti

Sve pohvale za tekst , sve je istinito i još crnje od navedenog.

Yahooooooooooooooooo!

Bravo majstore sve istinito i u sridu. Češće se javi jer si izgleda mustra koja piše kako većina naroda i misli ali ih "prpa" ili ne znaju pisati ili nemaju na čemu.
Još jednom iskazujem ti priznanje na hrabrosti i zahvaljujem od srca.

Da nisam zaostala i mene bi satra'

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto