Udruga malih proizvođača smilja još uvijek čeka fantomskog kupca

ljubuski.info

Oko 2500 litara ulja od smilja, koje su proizveli članovi Udruga malih proizvođača smilja u Hercegovini, tzv. klastera, još uvijek čeka na svog kupca.

Naime, otkupljivač, koji već mjesecima najavljuje svoj dolazak u Mostar, još uvijek nije stigao, a prema riječima Slavka Andačića, predstavnika spomenutog udruženja, njegov dolazak se još uvijek najavljuje.
Posrednik s kojim ja komuniciram još uvijek najavljuje kako bi taj kupac trebao doći, međutim, svaki put se dolazak odgodi nekoliko dana prije datuma dogovorenog susreta, navodi Andačić koji čuva sve prepiske s posrednikom kako bi, ako za tim bude potrebe, u određenom trenutku u medije izišao s njima.

On još uvijek vjeruje kako nije riječ o prijevari te da će se kupac pojaviti, međutim, kao osiguranje, predstavnici Udruženja razgovaraju i s još nekim potencijalnim kupcima koji su upoznati s cijenom i količinom ulja koju to udruženje posjeduje.
Ulje će biti prodano, međutim, hoće li to biti za mjesec, dva ili pet, to je u ovom trenutku teško reći. Međutim, mi vjerujemo kako kupci znaju o kojoj je kvaliteti ulja riječ, a znamo kako potrebe za tim uljem na svjetskom tržištu nisu zadovoljene, ističe Andačić.

Uvjeren je i kako je kriza, koja je stvorena nakon prošle berbe, umjetna te da će proći.
Ulje je na svjetskom tržištu traženo, a cijena nikada nije pala ispod 1600 do 1500 eura po kilogramu, kaže Andačić.

Na pitanje smatra li da ima smisla nastaviti baviti se uzgojem te biljke, s obzirom na to da se bliži jesenska berba, Andačić ponavlja kako je, prema njegovu mišljenju, postojeća kriza stvorena umjetno te će proći.

S druge strane, veliki broj plantažera ovih dana razmišlja o preoravanju plantaža i sadnji nekih drugih, isplativijih biljki. Jedan dio spreman je i na radikalnije poteze.

Naime, budući da su u proizvodnji smilja vidjeli tračak nade za opstanak u Bosni i Hercegovini, a s obzirom na posljednja događanja vezana uz nisku otkupnu cijenu sirovine i neprodaju ulja, dio plantažera odlučio je sreću potražiti u inozemstvu.

Podsjetimo, prije samo tri godine otkupna cijena kilograma smilja kretala se od 5 do čak 7 konvertibilnih maraka, a ljetos je pala na nešto više od jedne konvertibilne marke.

Veći problem je predstavljala činjenica što dio proizvođača zelenu masu nije mogao prodati ni po toj cijeni jer nije bilo zainteresiranih otkupljivača.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Komentari

Ulje se prodaje po litru a cijena je niža

Čekala je jedna žena,čekala je nevoljena,čekala je čekala....

Zna li iko kolika će bit otkupna cijena smilja ove jesenske žetve i pošto se da rešit ulje ?

Ulje 500 eura kilo, smilje 2 marke!

oooo dobra je to cjena daj bože da to bude tako

Zar vam treba velika stručnos da izračunate cijenu ulja?
Ako st smilje davali po marku, to pretvorite u ulje, dobijete 2 kila ulja iz tone, plus usluge destiliranja, opet dobijete na čisto više nego oni koji prodaju zelenu masu.
Dakle, nemojte se nadati većoj cijeni od 500 eura.
To što ovi mlate sa cijenom ulja na svijetskom tržištu, s tim se ne zamarajte, ta se cijena postiže jer do krajnjeg kupca prolazi kroz nekoliko ruku.

Konačno Mara prizna da je netko i otišao u inozemstvo.Zanimljivo neka nova strategija večernjeg.

gospodin barbarin je reko da je cmilje perspektivna investicija i metoda upošljavanja ljudi
zaradile su općine i bageristi
no barba nije sadio cmilje -malo čudno
možda on zna i može rešit prodaju ulja on je sad gradonačelnik -napredovo je a mi smo nazadovali sadioci cmilja

jesan prije govorija,kim jong un nam tako u partiji bija reka,sad rečem da od cmilja nema ništa i netriba van ga ni sadit ni ovoga posađenog radit već zapalit pa da izparcelišemo u placeve

ima ljudi koji toliko viruju u svoje stranke
dai im stranka rekne da sade od cigara opuške
te da će iz svakog opuška izrasti po tri šteke
oni bi virovali i sadili šta reći sadite
dok se pameti nedozovete jel tak il ne tak

daj bože ¨¨ćeri da te beg uzme ali okolo kuće se [ * neprimjereno * ]i motaju

kakvo smilje,tribalo je prodat općinsko zemljište

Udruga malih proizvođača smilja još uvijek čeka fantomskog kupca

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari