Javna poduzeća taje informacije

ljubuski.info

Transparency International u Bosni i Hercegovini objavio je danas rezultate istraživanja o primjeni Zakona o slobodi pristupa informacijama koji se odnose na rad javnih poduzeća u BiH, a opći je stav kako velikog napretka nema.

Kako je kazao predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin, istraživanja ukazuju kako ne možemo biti zadovoljni primjenom Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH te je današnja konferencija dobar pokazatelj na određene promjene koje bismo trebali napraviti u Zakonu.
Razina primjene je na nekih 50 posto, što znači da je to postotak institucija koje su bile uključene u istraživanja, a koje su postupile po Zakonu u zakonskom roku. Te institucije su blagovremeno ustupile informacije i u potpunosti zadovoljile standarde koje Zakon zahtijeva. Mi smo ukazivali na problem transparentnosti javnih poduzeća. Mislimo da tu postoji puno prostora za unapređenje, izjavio je Blagovčanin.

Ističe kako Bosna i Hercegovina i u ovom aspektu kotira dosta lošije od zemalja regije.
Globalna rangiranja BiH svrstavaju na samo dno liste. U kontekstu transparentnosti procesa donošenja javnih politika BiH se nalazi na samom začelju ljestvice Svjetskog ekonomskog foruma, što je zapravo i najbolja slika stanja u kojem se danas nalazimo, objasnio je.

Glavni upravni inspektor u Ministarstvu pravde BiH Emir Mehmedović naglašava kako statistički podaci ukazuju da se smanjuje broj utvrđenih kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama te da su prekoračenje roka i neprovođenje testa javnog interesa najčešće počinjene greške.

Marko Vujić iz Transparency Internationala BiH dodaje da je, kao uzorak ovog istraživanja, korišteno 358 javnih poduzeća u BiH radi prikupljanja informacija koje se tiču poslovanja javnih poduzeća i postoje li unutar tih poduzeća interni mehanizmi kontrole rada i prevencije korupcije.
Istraživanje je pokazalo da nema pomaka o ovom pitanju. Svake godine nam oko 50 posto poduzeća odgovori u roku. Identični su i procenti pogrešne primjene Zakona, koji se uvelike pogrešno tumači i primjenjuje, kazao je Vujić.

Dodaje da su neka poduzeća ponovo odbila dostaviti informacije zbog zaštite komercijalnih interesa, osobnih podataka i drugih razloga, ali da Transparency International nikada nije tražio pristup takvim podacima.

Glas naroda

Oni SDA HDZ SDS misle da je ovo njihova država ali kraj im se primiče vjerujte

Sve ce javnost ubrzo saznati a kakvih ima l.dosti da pamet stane ne moze se djelovati vec kako to rade UZB bez nacionalizama protiv hopova do konacne pobjede

Daće oni sve podatke nije im ćaćevina

Nisu javna (tajna) kad je javnost uskraćena za informacije .

Javna poduzeća taje informacije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari