Skeniranje glasačkih listića - kraj izbornim manipulacijama?

ljubuski.info

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP BiH) jučer je u Sarajevu prezentiralo publikaciju "Nove tehnologije u izbornom procesu - izazovi i mogućnosti primjene u Bosni i Hercegovini", koja je usredotočena na poboljšanje procesa izbora te spriječavanje mogućih manipulacija.

Izazovi i aspekti

Nadam se da će ova publikacija biti korisna i pomoći da se bolje sagledaju svi izazovi i aspekti uvođenja novih tehnologija u procesu izbora. To podrazumijeva najmanje šest zahtjeva. Zahtjevi podrazumijevaju tehnička provodivost, zakonski okvir, suglasnost donositelja odluka, osigurana sredstva za nabavu, educirani birači i uspješan test - izjavila je predsjednica Središnjeg izbornoga povjerenstva Bosne i Hercegovine (SIP BiH) Irena Hadžiabdić.

U tehničkom pogledu, kako je naveo član SIP-a Branko Petrić, važne su dvije stvari, a to su identifikacija birača, kako bi se onemogućila manipulacija biračkim popisom te uvođenje tehničko-tehnološkog utvrđivanja rezultata automatski, koje se već primjenjuje u suvremenim zemljama.
Na taj način omogućeno je da rezultati izbora budu poznati sat vremena nakon zatvaranja birališta - dodao je Petrić.

Nove tehnologije su, po riječima zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Saše Magazinovića, jedan od segmenata kojim se može spriječiti izborne krađe, posebno u smislu kontrole glasačkih listića te dopisivanja i pravljenja nevažećih glasačkih listića.

Korektni izbori

Bit će održan sastanak većeg broja političkih subjekata kojima je u cilju imati fer i korektne izbore - kako se ne bi dogodilo na dan otvaranja biračkih mjesta da određene političke stranke vode s 20.000 ili više tisuća glasova prednosti - poručio je Saša Magazinović novinarima u povodu predstavljanja spomenute publikacije u Sarajevu.

Glas naroda

Prchi ga sad kad se radi kradje i namjeschanja glasova za covica,dodika i izmetbegovica narod iselio.

Ako nemere nikako more posteno.

Stace unda HDZ ako se bude posteno biralo?

a ništa smanjit će se broj glasova umrlih i broj nevažećih listića

Pa pobjediti će jer će svi njihovi neistomišljenici iseliti.

Ostaće netko a može li ta lista ili stranka reći tko je za nas neka ne izlazi na izbore pa ćemo vidjeti brojke za i protiv iliti legalitet i legitimitet pa nismo mi Ševinovci

Ljudi moji pa kako vam tako lagano mažu oci? Sad im je jos lakse prekrojit volju naroda,program koji ce "skenirat" glasacke listice nema savjest ni dusu,to je program,a onaj netko tko bude upravljao njime,isto bez duse i savjesti,moci ce bez problema "skenirat" listice u korist interesnih skupina koje vec godinama razvaljuju ovu drzavu!
Program izvrsava naredbe koje mu se zadaju,a sad,sta ce mu se zadat vidjet cete nakon izbora!

Ljubuški spremno dočekuje nove propise dupli skeneri već u upotrebi.Za Dom i Izbore SPREMNI

To znaci kad se isele ovi sto nisu za HDZ unda ce dobit da sto posto.To oni cekaju

joj kradeze neće moć više štelit izbore
pada hobotnica kradezea
ako dođu u njemačku i nju će pokrast

Mozda oni pisu glasove sa viljuskon

Skeniranje glasačkih listića - kraj izbornim manipulacijama?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari