Škole postaju pogodna tla za bogaćenje pojedinaca

Kako se primiče početak nove školske godine, sve više prostora na novinskim stupcima, posebice na internetskim portalima i drugim elektroničkim medijima, posvećeno je školama i problemima u njima.

Dok su ranijih godina osnovni problemi u školama bili izgradnja i opremljenost škola, nastavni planovi i programi te opterećenost učenika, danas se sve više šuška kako škole postaju pogodna tla za lako stjecanje novca i bogaćenje pojedinaca.

Bogaćenje pojedinaca

Problematika oko nezakonitog prijema djelatnika, postavljanje ravnatelja po stranačkom sustavu, nabava i izgradnja škola je već viđena i kod drugih branši.

Na dušu pojedinih prosvjetara stavlja se prodaja školskih udžbenika. Nije važno jesu li u pitanju rodbinske veze ili one realizirane preko plavih koverti, roditelji plaćaju ceh. U tom kontekstu se spominju ministri, ravnatelji, nastavnici, pa i predsjednici sindikata.

"Ja s udžbenicima zaista nemam ništa, spominje se moje ime kao supruga žene koja je autorica udžbenika iz prirode i društva. Moja supruga je s dvadeset godina radnog iskustva prva krenula u sve promjene. Neka se javi bilo koji ravnatelj, učitelj ili bilo tko drugi da sam mu ikada spomenuo udžbenik čija je autorica moja žena. Moja žena drži najveći broj seminara u našoj županiji, ali nikada nije spomenula svoj udžbenik. To sto su roditelji i učitelji odabrali udžbenik moje supruge, naša obitelj je ponosna na to, posebice iz razloga što smo u prilici pomoći učenicima. Tko bi to mogao napisati bolji udžbenik od dugogodišnjeg učitelja" - upitao je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Slavko Lauš.

Zalaže se da se ravnatelji biraju po kvaliteti, a ne političkom opredjeljenju. Posebice traži da se napravi jedinstveni kriterij za prijam djelatnika u radni odnos kako se ne bi zapošljavali samo oni koji to mogu platiti ili imaju rodbinske ili neke druge veze.

Postoji lobiranje

en face"Ne bih rekao da je to baš mafija, ali da postoji lobiranje, u to sam siguran. Donijeli smo kvalitetan zakon, doduše kasni s objavom, ali neke odredbe u njemu sigurno će mnoge stvari staviti na svoje mjesto. Najprije - prezentacije udžbenika u školama gdje nastavnici odlučuju o odabiru najboljeg. Zatim svaki udžbenik koji ima učenik, a koji je sukladan nastavnom planu i programu, učenik može slobodno koristiti, nastavnik ga u tome ne može spriječiti. Udžbenik za koji se odluče mora koristiti cijela škola, a isti mora vrijediti najmanje tri godine. Postoje i druge odredbe koje će učiniti da se u našoj županiji koriste udžbenici koji su najbolji za učenike" - napomenuo je ministar prosvjete Zapadnohercegovačke županije Vjekoslav Čamber.

Prema kazivanju ministra prosvjete, i Koordinacija županijskih ministara koji nastavu izvode po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku uvidjela je ovaj problem i diskutirala o njemu. Donesen je zaključak da sve ove županije koriste slične metode za odabir školskih udžbenika.

Kako se približava početak škole, postavlja se pitanje čiji će lobi biti jači i pobijediti.

Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari