Nakon sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH nastavlja se borba za Rezoluciju branitelja

ljubuski.info

Dana 21.09.2017. godine u Domu naroda Parlamenta FBiH je održan je nastavak 21. sjednice i 13. izvanredne sjednice na kojoj su pored ostalog razmatrana i tri prijedloga Zakona o pravima branitelja u FBiH i to:

  1. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o povoljnijem umirovljenju pripadnika oružanih snaga u FBiH, skraćeni postupak;
  2. Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, skraćeni postupak;
  3. Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji, skraćeni postupak.

Toj sjednici su nazočila po dva predstavnika Armije BiH i HVO-a, ispred potpisnika Rezolucije branitelja - Drago Grbavac, Predsjednik UZB/Borci BiH, član koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata u BiH, potpisnici Rezolucije branitelja, Vlado Marušić, predsjednik UZB ŽZH, član koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, potpisnici Rezolucije branitelja, Mirsad Siočić, demobilizirani branitelj, jedan od predstavnika prosvjednika ispred Vlade FBiH, Hasan Ičanović, demobilizirani branitelj, predstavnik prosvjednika ispred Vlade FBiH.

Nakon uvodnog izlaganja Predsjedateljice Doma Naroda gđe. Lidije Bradare prišlo se dnevnom redu za koji su bile predviđene određene točke dnevnog reda koje se ne tiču braniteljske populacije, da bi ubrzo nakon usvajanja ponuđenih zakona se prišlo razmatranju gore navedena tri Prijedloga zakona iz oblasti braniteljske populacije.

Svaki zakon je ponaosob obrazlagao resorni ministar branitelja FBiH Salko Bukvarević predlažući da se svaki usvoji u ponuđenom nacrtu od Vlade FBiH, odnosno upravo onako i u obliku nacrta kako su ti zakoni usvojeni i u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH od 25.07.2017. godine.
Prigodom predlaganja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o povoljnijem umirovljenju pripadnika oružanih snaga nekoliko se poslanika javilo za riječ, protiveći se ponuđenom zakonskom rješenju, jer u njemu nema razrađene financijske konstrukcije za potrebnih 22 milijuna KM, koliko je potrebno za njegovu provedbu, da bi konačno taj prijedlog zakona bio usvojen većinom od ukupnog broja zastupnika Doma Naroda.

Nakon usvajanja prvog zakona o povoljnijem umirovljenju pripadnika oružanih snaga prišlo se razmatranju i usvajanju drugog ponuđenog Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji. Za taj zakon su bila ponuđena tri amandmana i to od dvojice zastupnika iz Cazinske krajine, koji su tražili u taj zakon ugraditi odredbu koja jednako tretira pripadnike vojske SAO krajine, vojske Fikreta Abdića, kao regularne vojne formacije barem od početka rata u BiH 18.09.1991. godine do utemeljenja SAO Krajine, ali je taj amandman voljom većine zastupnika Doma naroda odbijen.
Što se tiče drugog amandmana koji je podnio zastupnik iz reda ostalih u Domu Naroda Aner Žuljević (SDP), a tiče se uvođenja instituta braniteljskog dodatka isti je također voljom većine odbijen.
Zastupnica ispred Bošnjačkog naroda je svojim amandmanom tražila od resornog ministra Salke Bukvarevića utvrđivanje roka od 90 dana za izradu Zakona o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga i objavu korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite ali je i njen amandman odbijen, uz dosta suzdržanih glasova kluba zastupnika HDZ-a BiH.

Nakon usvajanja ponuđenog prijedloga Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji predsjednik odbora za branitelje ispred kluba zastupnika hrvatskog naroda u Domu naroda Ivo Tadić je predložio usvajanje zaključka zastupnika hrvatskog naroda tog doma kojim se, od Doma naroda, traži usvajanje njihovog zaključka kojim taj dom zadužuje Vladu FBiH žurno u parlamentarnu proceduru uputiti Zakon o pravima razvojačenih branitelja u kojem će biti ugrađen braniteljski dodatak, a koji zaključak je potpisao Predsjednik kluba zastupnika hrvatskog naroda u Domu Naroda Tomislav Martinović.

Isto tako usvojen je i prijedlog izmjena i dopuna zakona o dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji.

Po izlasku iz zgrade Parlamenta FBiH njih dvojica su se zajedno s Predsjednikom UZB/Borci BiH obratili okupljenim prosvjednicima ispred Parlamenta FBiH od kojih je znatan broj bio Armije BiH, prosvjednika koji mjesecima prosvjeduju ispred Vlade FBiH i pripadnici HVO-a.

Mirsad Siočić smatra kako su SDA i HDZ-a BiH, u dosluhu izigrali demobilizirane branitelje bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu, te nadodao kako oni nastavljaju svoje prosvjede ispred Vlade FBiH u kampu, do ispunjenja svih točaka Rezolucije branitelja, tražeći od komponente HVO-a podršku do ispunjenja svih točaka Rezolucije branitelja.

Vlado Marušić je prosvjednicima objasnio tijek sjednice Doma naroda govoreći im kako nije prošao amandman Anera Žuljevića, zastupnika ispred kluba ostalih za uvrštavanje braniteljskog dodatka u prijedlog zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, voljom stranaka vladajuće koalicije SDA, HDZ-a BiH i SBB, zbog čega je klub zastupnika hrvatskog naroda u tom Domu predložio zaključak kojim se od Doma naroda Parlamenta FBiH traži zaduživanje Vlade FBiH da žurno u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o pravima razvojačenih branitelja u koji će biti ugrađen braniteljski dodatak.

Napomenuo je kako ni taj prijedlog zaključaka kluba zastupnika hrvatskog naroda nije prošao, uz napomenu kako je dosta zastupnika iz reda vladajuće koalicije SDA bilo suzdržano, što pobuđuje sumnju u neke zakulisane radnje vladajuće koalicije, zbog čega će se od stranke HDZ-a BiH uskoro tražiti očitovanje uskoro.

Isto tako, kazao je kako je Ivo Tadić, ispred kluba zastupnika hrvatskog naroda, izjavio kako njihov klub nije mogao podržati amandman Anera Žuljevića za ugradnju braniteljskog dodatka u Zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji jer je, po njihovom mišljenju, to ishitreno, imajući u vidu kako se tim amandmanom suštinski ne rješava institut braniteljskog dodatka, zbog čega su i donijeli zaključak kojim su tražili njegovo uvrštavanje u Prijedlog zakona o pravima razvojačenih branitelja koji bi uskoro trebao ugledati svijetlo dana.

Na kraju je napomenuo kako će se sve točke Rezolucije branitelja htjeli ili ne htjeli to učiniti predstavnici vladajuće koalicije u FBiH (SDA, HDZ BiH i SBB), naći na dnevnom redu i konačno biti usvojenje jer je strpljenje razvojačenih branitelja dostiglo svoj vrhunac što je zorno pokazao i današnji dan i prosvjedi branitelja iz obje komponente ispred Parlamenta FBiH.

Sudionici današnjeg okupljanja ispred Parlamenta FBiH su se dogovorili kako će intenzivirati svoje aktivnosti, upravo protiv stranaka vladajuće koalicije, kako bi se sve točke Rezolucije branitelja usvojile i sprovele u djelo u skorije vrijeme.

Poštovani branitelji!

Predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i prosvjednici ispred komponente Armije BiH i HVO-a su se i danas, kao i mnogo puta do sada, uvjerili kako stranke vladajuće koalicije pokazuju ogromnu i nezamislivu bešćutnost prema razvojačenim braniteljima bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu, najčasnijim sinovima države BiH, veteranima Domovinskog rata u BiH.

Promatrajući prosvjednike ispred Parlamenta FBiH a, usput, i ispred Vlade FBiH, danas se ni jedan branitelj, a ni slučajni prolaznik nije mogao oteti dojmu kako ti branitelji ničim nisu zaslužili ovakav tretman od stranaka vladajuće koalicije. Nije nijedan čovjek koji hoda ovom zemljom zaslužio ovakav tretman od bilo koga, a kamoli od onih kojima su upravo ti branitelji dali svoj glas i povjerenje zastupati njihove interese.

Doduše, dužni smo napomenuti kako je klub zastupnika hrvatskog naroda u Domu naroda danas pokazao svoju punu dosljednost jer je ispoštivao dogovoreno u svezi predlaganja braniteljskog dodatka u parlamentarnu raspravu ali to nisu učinili poslanici bošnjačkog naroda, ispred SDA i dijelom SBB, zbog čega ćemo uskoro zatražiti i dobiti odgovore zašto je to tako.

Kako su se god stranke vladajuće koalicije mogle dogovoriti usvajanje današnja tri ponuđena zakona o pravima branitelja, isto tako će se morati dogovoriti i usvojiti sve točke Rezolucije branitelja jer drugačije neće moći, jer u pitanju je veliki rizik koji stranke vladajuće koalicije preuzimaju na sebe.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, potpisnici rezolucije branitelja dobila je pismena jamstva od većine parlamentarnih stranaka u FBiH za konačno usvajanje svih točaka Rezolucije branitelja u oba doma Parlamenta FBiH, a to će konačno biti presudan moment za njih i za razvojačene branitelje bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Stoga, poštovani branitelji, ostanimo zajedno, do konačne pobjede koja se primiče strelovitom brzinom, ali se od vas traži samo jedno: Budite ustrajni jer nitko nije vrijedan niti jedne vaše suze, neprospavane noći ili gubitka najmilijeg.

Zajedno do pobjede!

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Vlado Marušić | ispred potpisnika Rezolucije branitelja

Glas naroda

ma zb opet izigrani prevareni sve odbijeno, data obećanja a obećanje zna se kome radovanje, uglavnom u ovom zakonu nema dodatka ni registra koji je odbijen, ne znam koje konačne pobjede, kako? sad se donosi zakon a zb nigdje, prodavanje magle sve je jasno gori šta je usvojeno a šta odbijeno

Samo me zanima kada slijedi blokada Bijače, tamo nastavljamo gdje misle da su nas pobjedili!
Ništa nas drugo ne zanima.....kakvi sastanci i pregovaranja......!
Svi na Bijacu do registra branitelja!

Blokirajmo sve prometnice,građanski neposluh!?
Ustanimo protiv krvopija!
Pzz.UZB.

Valjda znate citati ponovno o povoljnijem umirovljenju i ratnim odlicjima o ratnoj naknadi na svetog nikad

Zašto je problem ,dvadesetak miliona za zaboravljene branitelje!A kao ,već potrošeno više milijardi u BIH ,za branitelje-svih ovih godinica! Gdje je lova?Jednostavnom računskom operacijom ,dođe se do zaključka ,kako branitelji koji već primaju naknadu ,za ranjavanje itd.-nisu mogli sve to potrošiti!Zato gospodo - lovu na sunce!

Kad budete tražili registar primanja političara,onda će usvojiti vaša traženja,da šutite.
Vi se svezali registra branitelja,pa šta kad iziđe,opet piskarati preko portala a političari maste brk i dobivaju na vremenu,dok se budale prepucavaju.

evo vam sjednicepa poslusajte tko nas je izdao
PERVAN sto je stavio

Nakon sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH nastavlja se borba za Rezoluciju branitelja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari