U svim županijama manji broj djece no prošle školske godine

ljubuski.info

Ove godine u F BiH u prve razrede osnovnih škola upisano je 736 prvašića manje nego prošle godine. Još gore je u srednjim školama gdje je u prve razrede upisano čak 1.108 učenika manje. Gruba računica pokazuje - 'nestalo' je 73 razreda po 25 učenika ili tri škole!

Broj upisanih učenika u prve razrede u školskoj 2016/17 godini u Federaciji BiH bio je 20.819, a ove 2017/18, po još uvijek preliminarnim podatcima Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti upisano ih je 20.083, što je za čak 736 prvašića manje nego prošle godine, čime se nastavlja negativan trend. Federacija BiH ove godine ostala je bez 30-ak razreda osnovnoškolske djece - čitavu jednu solidnu školu.

Najveći pad u Tuzli

Niti u jednoj županiji ove godine nije zabilježen porast broja upisane djece u prve razrede osnovne škole. Čak što više, u svim županijama bilježi se manji broj djece nego prošle školske godine.

U Tuzlanskoj županiji primjetan je najveći pad broja upisanih prvašića, čak 291, potom Sarajevskoj gdje ih je za 97 manje, Srednjobosanskoj i Unsko-sanskoj 81, Bosansko-podrinjskoj 66, Livanjskoj 57 manje.

U Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadno-hercegovačkoj i Posavskoj županiji prvi put u školske klupe sjelo je od 20 do 30 djece manje, jedan razred. Ujedno, ove županije, za razliku od prijašnjih godina, ove godine imaju najmanji pad broja upisane djece.

U srednjim školama još gore

Što se tiče srednjih škola, situacija je još više zabrinjavajuća. Naime, prve razrede srednje škole prošle godine upisalo je 21.125 srednjoškolaca, a ove godine njih 20.017, što je za nevjerojatnih 1.108 učenika manje. Ovime se i dalje nastavlja nezavidan trend smanjenja broja srednjoškolaca, a koji je u petogodišnjem razdoblju gubitak od čak 30 posto u Federaciji BiH.

Neslavan rekorder u gubitku srednjoškolaca ove godine je HNŽ, gdje je u školskoj 2017/18 upisan 441 srednjoškolac manje nego prošle godine, kada ih je upisano 2.252. Pojednostavljeno, u srednjim školama HNŽ-a 'nestalo' je nešto 17 razreda s oko 25 tinejdžera u svakom.

Ovaj niz slijedi USŽ sa upisanih 2.300 učenika, odnosno 411 manje nego prošle godine, SBŽ sa 338 manje za razliku od prošle godine kada je prvi put u srednjoškolske klupe sjelo 2.838 učenika. Manje ih je i u Livanjskoj županiji za 40.

Znatan pad broja srednjoškolaca potom bilježi i ŽZH gdje ih je ove godine 224 manje, tek ih je 800.

Međutim, u tri županije porastao je broj srednjoškolaca u odnosu na prošlu godinu: u Zeničko-dobojskoj i to za 223, Sarajevskoj za 101 i Posavskoj za 39, dok je Tuzlanska ostala na prošlogodišnjoj razini, od 4.250 novih učenika.

Usporedbe radi, za samo šest godina, od 2012. godine kada je u prve razrede srednjih škola upisano 29.382 učenika, Federacija BiH ostala je bez alarmantnih 9.365 učenika u srednjim školama. Nevjerojatno je i zamisliti da bi se današnji broj učenika u sljedećem, šestogodišnjem razdoblju mogao smanjiti na brojku od oko tek nešto više od 10-ak tisuća.

Dnevni list

Komentari

Ja bi inekako još moga pripomoć,sprava je djelomice u redu,ali je boljoj polovici isteka rok. Ako bi se digod našlo prazan sud,samo zovi...

Kakav komentar napisati

Super, visak uciteljica a ha sad ce i one morat prat noge starcima u Njemackoj ili ce ih njihova stranka situirat.!Svi cete doci na red Bozija je zadnja!

Tko protjera Hrvate iz Livna Tomislavgrada Posušja Ljubuškog ...

Suze u očima svaki dan odlaze djeca iz Posušja, Tomislav grada

Kako ovi iz HDZ-a minoriziraju ovu katastrofu da čovjek ne povjeruje

Mogu samo napisati žao mi je djece koja odlaze, sela su nam prazna u kojima su samo stari

Nevenko Barbarić se hvali da općina ima 28600 stanovnika.Neka dođe na autobusni kolodvor da vidi kako su puni autobusi za Njemačku.

U svim županijama manji broj djece no prošle školske godine

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto