Gdje je završio novac namijenjen za cestogradnju?

ljubuski.info

Je li Izvozno-kreditna agencija BiH namjenski trošila sredstva predviđena za cestogradnju? Riječ je o više od osam milijardi maraka prikupljenih od 2006. do prošle godine. U sljedećem razdoblju o ovom pitanju raspravljat će Istražno povjerenstvo Predstavničkog doma državnog parlamenta koja je održala prvu radnu sjednicu.

Tko god je na bilo koji način trošio sredstva ili kreditno se zaduživao za cestogradnju, tražit ćemo informacije - koliko je bio priliv sredstava, gdje su utrošena i na koji način, kazao je Šemsudin Mehmedović, član Istražnog povjerenstva PD PSBiH (SDA).

Već je sigurno da je riječ o više od osam milijardi maraka prikupljenih od 2006. do prošle godine. Podaci su to koje je Uprava za neizravno oporezivanje BiH dostavila kao odgovor zastupniku BPS-a Zaimu Backoviću. No, tu nije uračunat novac iz proračuna ili, npr., onaj od registracije vozila. Stoga ne čude špekulacije o mnogo većim iznosima.
Došao sam do cifara od kojih boli glava, podijelio to s najskupljim kilometrom autoputa u svijetu - mi smo do sada trebali da imamo 400 kilometara autoputa, tvrdi Backović.

Pitanje na koje će članovi Povjerenstva tražiti odgovor je jednostavno: ako se ne grade putovi, tko je zadržao sredstva?

Novac je vjerojatno završio u rukama stranačkih tajkuna, na njihovim računima u BiH i van nje. Ne postoje ceste, autoputovi u BiH, imamo minimalnu izgradnju, neku rekonstrukciju onoga od devedesetih godina, tako da novac nestaje, ističe Damir Bećirović, član Istražne Komisije PD PSBiH (DF).

Nije prvi put da se Izvozno-kreditna agencija dovodi u vezu s aferama. Ranije Povjerenstvo tako je istraživala jamstva od 80 milijuna eura izdane Tvornici cijevi iz Dervente. Za pojedine članove cijela priča dokaz je da bh. vlasti rade posljedično, umjesto preventivno, a izostaje i reakcija pravosuđa.
Nitko nije kažnjen za takve nelegalne utroške novca, jer ljudi misle da je ovo pogodno tlo gdje može da se pere novac i nenamjenski troši, naglasio je Nenad Lalić, član Istražnog povjerenstva PD PSBiH (SDS).

Podsjetimo, analize ranijeg Povjerenstva trajale su godinu dana, a kao glavni zaključak poručeno je kako opstanak Agencije nije upitan. Istog stava su i sadašnji članovi iste.

FTV

Glas naroda

Uplatili u humanitarne svrhe

Znam samo da se u nađoj županiji troše po restoranima i bordelima.Kvadratni metar krpanja asfalta se naplati ko kvadrat stana o Tokiu

Gdje je završio novac namijenjen za cestogradnju?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari