Država udara na privatnike

ljubuski.info

Udruga poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine upozorava na neravnopravan tretman javnih i privatnih poduzeća od strane institucija vlasti u BiH i FBiH, a na štetu privatnih kompanija i poslodavaca.

Godinama smo svjesni lošeg rukovođenja i upravljanja u dijelu poduzeća u državnom i većinski državnom vlasništvu, koje rezultira milijunskim dugovanjima za poreze i doprinose, pri čemu nema adekvatnih sankcija za bivše i sadašnje članove menadžmenta i upravljačkih struktura u tim poduzećima. Ukoliko pak privatne kompanije kasne ili ne uplaćuju poreze i doprinose, to redovno vodi inspekcijskom nadzoru, plaćanju zateznih kamata na dugovanja, često stečaju i sudskom procesu protiv vlasnika/menadžera firme. Umjesto domaćinskog upravljanja u najboljem interesu poduzeća, vlasnika (entiteta, kantona i lokalnih samouprava) uposlenika, bivše i sadašnje menadžerske i upravljačke strukture u pojedinim javnim poduzećima, neznanjem i nehtijenjem doveli su ih u milijunska dugovanja prema proračunima kantona i FBiH, a uposlenike na rub prosjačkog štapa, bez mogućnosti liječenja (zbog neuplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje) i umirovljenja nakon što se steknu uvjeti koji se odnose na godine staža i starosti (zbog neuplaćenih doprinosa za MIO), navodi se u priopćenju.

Udruga ističe kako smo svjedoci da je nedavno Vlada FBiH ponovila je Javni poziv za kandidiranje programa utroška preostalih sredstava utvrđenih u razdjelu 17. proračuna FBiH za 2017. godinu u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije "tekući transferi i drugi tekući rashodi - subvencije javnim poduzećima za uplatu doprinosa za MIO u svrhu umirovljenja zaposlenika".
Za ovu svrhu Vlada FBiH je u proračunu za 2017. godinu izdvojila ukupno 1,5 milijuna KM. Tako se novcem uzetim od poreznih obveznika, najčešće privatnih kompanija iz realnog sektora, kupuje socijalni mir, plaća nerad i nemar menadžera i upravljačkih struktura u takvim poduzećima, u kojima već odavno vlada nepisano pravilo imenovanja na rukovodeće pozicije 'podobnih, a ne sposobnih'. Također smo svjedoci da umjesto najavljenog 'poboljšanja poslovnog ambijenta i snižavanja cijene rada' na koje se Vlada FBIH obvezala Reformskom agendom, u protekle dvije i pol godine kontinuirano predlaže zakone i donosi uredbe i odluke kojima se dodatno povećavaju troškovi proizvodnje, cijena rada i smanjuje konkurentnost privrede FBiH, navodi Udruga.

Podsjećaju kako na popisu najvećih dužnika za poreze, doprinose, naknade i druge takse kojeg je objavila Porezna uprava Federacije BiH krajem lipnja ove godine, među prvih deset kompanija koje proračunu FBiH duguju stotine milijuna KM nema niti jedne privatne kompanije, a dug javnih kompanija po ovom osnovu je iz dana u dan sve veći.

Umjesto kupovine socijalnog mira (i glasova na izborima) novcem poreznih obveznika, UPFBiH traži da se sustavno riješi pitanje dugovanja javnih poduzeća, omogući ravnopravan tretman državnih i privatnih poduzeća pri naplati poreza i doprinosa, provođenju kontrolnih mjera inspekcijskog i drugog nadzora, primjena Zakona o stečaju i slično, navodi se u priopćenju Udruge poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Ja se kao privatnik zalažem da zajamčeni OD bude 800 km plus doprinosi tko ne može plaćati neka zatvori a također izjednačiti državu i privatnike u svemu

kako nemože vid se po stanovima ,autima vilama njihove djece, samo ko su vlasnici privatnih firmi ili suvlasnici!?????

Država udara na privatnike

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari