Ovisnici o vlasti

ljubuski.info

Nama vladaju i s nama upravljaju oni koji ne znaju vladati ni upravljati. Oni vladaju samo zbog sebe i svojih najužih potreba jer su jednostavno ovisnici o vlasti. Mi koji imamo neke druge ovisnosti ih stoga u potpunosti razumijemo.

Ovisnost je 'tricky business'. Zaje…. stvar. Ali nekada i u ovisnosti čovjek ima nekakvo dostojanstvo koje skriva od pogleda okoline. Dostojni alkoholičari stoje mirno na rubu šanka, piju svoje doze i ljuljaju se u ritmu reggae muzike. Narkomani pronađu kakvu napuštenu kuću ili zgradu, podrum. Kockari idu gdje se kockari sastaju. Nitko normalan neće razglasiti na sva zvona svoje nemoći.

Oni koji s nama upravljaju i nama vladaju hoće. Oni žele razglasiti da se bore za svoja uvjerenja ali zapravo samo glasno ispoljavaju svoju ovisnost o vlasti. Pro i kontra režimski mediji su iz dana u dan puni informacija koji su samo dokaz te ovisnosti. Zemlja je u rasulu i nitko je spasiti ne može ali da bi se narodu ponovno zatvorile oči, potrebno je stvoriti sukob oko jednog mosta čiji su temelji udareni. Mostovi zbližavaju a ne razdvajaju. Ali nije važan most koji će spojiti Pelješac sa krajnjim jugom Hrvatske. Nije važno tko će preko mosta imati prosperitet a svi bi ga imali. Važno je da to bude glavna tema jer o važnim temama ovisnici o vlasti ne znaju i ne mogu razgovarati jer nemaju rješenja za stanje rasula u kojem se nalazi ova država koju vode. I most je važna tema, dakako. Običnim ljudima je važan most jer će im istinski pomoći a političarima je važan jer će im pomoći da nastave sa licemjernim težnjama da podmire potrebe vlastite ovisnosti.

Bosanskohercegovački političari se ponašaju kao umišljene zvijezde iz svijeta jet seta. Kao kakav glumac koji zarađuje desetak milijuna dolara godišnje i kuka da mu je to malo jer treba imati više novca za održavati četiri kućetine, jednu u Malibuu, drugu u Saint Tropezu, treću u New Yorku na Manhattanu i četvrtu na izvoru Dunava. Političari moraju održavati i kuće, bankovne račune, podmiriti potkupljene podanike, suce i tužitelje, ostaviti prošlost i kriminalne radnje skrivene. Zato glasno grakću oko podjela i tiho skrivaju ono što ih zbližava, nemoć i ovisnost.

Na koliko kreveta čovjek može spavati? Na koliko stolica sjediti? Koliko ručaka objedovati?

Stvarno neutemeljeno zvuči jer mediji i pučanstvo trebaju informativnu hranu, ali bi trebalo političare "spratiti" u kakvu zatvorenu prostoriju, ostaviti ih na kruhu i vodi i ne pustiti van dok se ne dogovore. Zaključati ih i ne pustiti dok oni sami ne puste "bijeli dim". Ili neka svi daju ostavke. Ali kako će dati ostavke kad su ovisnici? Ovisnici o vlasti.

Mi koji smo ovisnici o nečemu drugome ih u potpunosti razumijemo jer znamo da čovjek treba najprije sam sebi priznati ovisnost pa krenuti na liječenje. Sila rijetko pomaže. Može se alkoholičara ili narkomana svezati i "nakrkati" sedativima ali će čovjek biti isti kada ga pustiš. Vratiti se na rub šanka ili u onaj isti podrum napuštene kuće ili zgrade.

Ovisnicima o vlasti bi iskazivanje sile bio državni udar. No ne može se dogoditi ni državni udar kada u ovakvim uvjetima vladanja i ponašanja mi zapravo i nemamo državu. Imamo ime, dva entiteta, deset županija/kantona i distrikt, ali nemamo državu jer je vode ovisnici o vlasti. Narode, to vam je jedina istina. I opet svi istomišljenici koji misle da vlast vlada samo zbog sebe i vlasti zahtjevaju: demantirajte nas primjerom i zalaganjem za opće dobro a ne stvaranjem sukoba koji zatvaraju oči pred istinskim problemima!

Marko Čuljak | dnevno.ba

Komentari

Dobar tekst! Svaka cast

Odličan je.Ovisnost je Hvala ti prijatelju za sve,hvala ti dobročinitelju za sve.
Nekad je to bio Jelavić,danas Čović sutra netko drugi.Ulizice i ovisnici o vlasti uvijek nađu svoj teren.Problem je u ljudskom karakteru koji se po svaku cijenu može tako nisko spustiti.Zato za nas nije demokracija nego diktatura.iktaturu živimo i gledamo svaki dan.

Tri naroda za predstavnike imaju ratne profitere i privatizacijske pljačakaše da li to može izdobriti ne može

Nacionalizam kao biznis i to unosan pa valjda ih je dosta

zemlja pobrkani lončića
političke vođe lopine
vjerski poglavari ulizice nacionalisti
sve je ovo greška druga tita
zašto je umra a naroda nije pita
da je bar poživija dok sam živ ja
nebi bilo lopina niti ulizica
a bome ni izbjeglica
svoja bi se zemlja izgrađivala a ne tuđa
sada mašimo zastavama
ako neko još zastavu ima
i klepćimo ušima
jel tak il ne tak verski poglavari i političari

Predsjednik Kolumbije je onaj koji ima najvise koke tako i kod nas najveci hopov je najbolji kandidat jednostavno smo takva drzava

Njih nije roda donijela

BiH može spasiti samo Rumunjski scenarij

kakva BiH kakvi bakrači

Tko zna zaposliti narod neka vlada

Ovisnici o vlasti

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto