Više od pola proračuna ide za plaće državnih institucija

ljubuski.info

Bruto plaće i naknade zaposlenih u institucijama BiH u proteklih pet i pol godina izvukle su iz proračuna 2,87 milijardi KM.

Iznos za plaće od 2012. do kraja 2016. godine porastao je za 8,4 milijuna KM, a taj trend će vjerojatno biti nastavljen, sudeći prema podacima o izvršenju proračuna institucija BiH za prvu polovinu ove godine, navodi isti izvor.

Za bruto plaće i naknade zaposlenih za šest mjeseci ove godine izdvojeno je 263,2 milijuna KM, što je za oko pola milijuna više u usporedbi s istim razdobljem lani.

U tekstu se navodi kako je u ministarstvima, uredima, agencijama, direkcijama i drugim institucijama BiH, kojih ima ukupno 75, zaposleno više od 22.000 osoba, najviše u Ministarstvu obrane BiH - gotovo 10.000, dok je značajan broj radnika raspoređen i u institucijama za koje nitko ne zna šta im je svrha, niti ima učinka njihovog rada.

Najviše novca dato je prije dvije godine kada je na plaće zaposlenih završilo 527,89 milijuna KM, a voditelji institucija su u izvještajima o izvršenju proračuna povećanja pravdali angažmanom novih radnika, koji su im potrebni za rad, promjenama u obračunu minulog rada i novim porezima nakon katastrofalnih poplava.

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković rekla je da više od polovine proračuna BiH, koji prelazi milijardu KM, odlazi na plaće.
SNSD se u više navrata zalagao za ozbiljnu analizu svih institucija jer na razini BiH postoji mnogo institucija za koje građani nikada nisu čuli, niti imaju korist od njih, a zapošljavaju 20, 30 pa i 50 osoba za koje nitko ne zna što rade i koji su učinci njihovog rada, rekla je Marković.

Sličan stav imaju i ekonomisti, koji posebno naglašavaju nesklad ovih troškova s općom ekonomsko-socijalnom slikom BiH i daleko manjim primanjima u gospodarstvu.

Glas naroda

Ahaaaaaaaaaaaa jeste ovce ahaaaaaaaa

Više od pola proračuna ide za plaće državnih institucija
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari