Arheološki nalaz u Radalju jedini iz ranog neolitika na ovoj obali Jadrana

ljubuski.info

U zaseoku Radalj nedaleko od Ljubuškog locirano je arheološko nalazište. Riječ je o prapovijesnom pećinskom nalazištu, u kojem su otkriveni tragovi povremenog naseljavanja u razdoblju od ranog neolitika do kasne antike, tj. 6.000. godine pr.n.e.

Veliki zaljubljenik u arheologiju Vinko Herceg, na obroncima pećine Ljut, gdje su tijekom ove i protekle godine vršena arheološka istraživanja u više kampanja, primjetio je površinske tragove sloja antike i srednjeg vijeka. To je bio razlog da kontaktira arheologa Mirka Rašića, nakon čega su formirali istražni tim i krenuli u iskopavanje.
Zaključili smo da bi ova špilja mogla biti značajna. Imali smo dobar osjećaj s tim. Krenuli smo s tim kampanjama iskapanja, u dva navrata i ovdje smo potvorili jednu sondu, dubine 1,4 metra, gdje smo kroz sve te naslage našli razdoblja od antike, kasne antike, željeza, bronce, otkrio je Herceg.

Tijekom istraživanja pronađeno je više stotina ulomaka keramičkog posuđa, kremenog i koštanog oruđa, te predmeti kasnoantičkog porijekla.
Između ostalih tu je pronađena i brončana kopča iz kasne antike, to je 5 ili 6 stoljeće nakon Krista. Zatim veoma bitan nalaz je iz ranog neolitika koji je jedini nalaz na ovoj obali Jadrana, nalaz trobridne strelice sa krilcima. On je bitan jer je jedini takav nalaz iz ranog neolitika na ovoj istočnoj obali Jadrana, istakla je Marina Boban, arheologinja.

Ipak, među brojnim nalazima posebno ističu podatke o tragovima impresso kulture ranog neolitika, što predstavlja do sada prve i najstarije tragove ljudskih aktivnosti na području Ljubuškog.
Osnovne karakteristike impresso kulture je utiskivanje, impresso na italijanskom znači utisnuti nešto, to može biti utisak nokta, prsta, školjke ili bilo kojeg drugog oštrog predmeta. Zato smo zadovoljni ovim istraživanjima i zato nekad u budućnosti mislimo da će se istraživanja i nastaviti, dodala je Boban.

Mještani zaseoka Radalj ne kriju svoje iznenađenje pronađenim tragovima života koji datiraju 6.000 godina pr.n.e.
Bio sam iznenađen jer nisam mogao vjerovati da se to u ovoj špilji može nalaziti, toliko staro, iz tog doba, i da se tako prije živjelo. Stvarno sam bio iznenađen baš kao što ni ostali mještani nisu mogli vjerovati, kazao je Drago Mihaljević, mještanin zaseoka Radalj.

Nalazi će biti smješteni u depo muzeja na Humcu, kažu arheolozi, vjerujući da će istraživanja na ovom lokalitetu u budućnosti biti nastavljena.

N1

Komentari

lažeš a Ravlića pećina...

Vele ti se para ode jamilo?

To Vinko najveći si arheolog na balkanu pozdrav iz Prologa....

imalj BRUCELOZE u RADALJU HDZ Ovce obolile

Ovo u tihaljini je dokazano, a to ćemo vidjeti, dakle reklamiraš i još ćeš reći da su to bili preci HDZ-ovaca i da ste našli okamenjene iskaznice ispadaš glupnut.

Lokacija
Nalazi se visoko iznad vrela rijeke Tihaljine (Trebižata) na periferiji zaseoka Peć.

Arheologija
Istraživanje obavljeno je 1977-1980. godine, i vodio ih je Brunislav Marijanović. Urađena je i radiokarbonska analiza C14, na osnovu koje je da najstariji nalazi potiču iz ranog neolita, oko 5600. godine p.n.e. Slijede nalazi iz kasnog neolita, eneolita, i bronzanog doba. Nađeni su: oruđe od cijepanoga kamena, kosti i rožine, keramički nalazi, nakit, antropomorfna plastika.

Jes ti kad vidio pećine osim na internetu?

kaže barba da ta jamica
ima bar deset kvadrata
općina bi kredit jamilla
i muzej napravila
pa više su u njoj stvari našli
nego iujednoj egipatskoj piramidi
jel tak il ne tak erheolozi spiolozi

suti LOJAVI.

Lojavi jel tak ili nije tak

izgleda počeli i maloljetnici
po portalu pisati dečko ajde oladi
jel tak il ne tak

ovako, neki nisu dobro pročitali tekst očigledno, ne misli se na 'nalaze' u ovoj pećini već na JEDAN konkretno nalaz -trobridnog vrška kamene strelice- tako da to možda i jest jedinstven nalaz, ali prije svega ne daje to neki (veliki) značaj ovom lokalitetu jer prije svega značaj je veći što je inventar nalaza pokretnog materijala veći i raznolikiji a u slučaju ove pećinice u Radalju on se bar sadzasad niti blizu može mjeriti sa Ravlića pećinom u Tihaljini, sa Zelenom pećinom iznad vrela Bune, sa Crvenom pećinom kod Bileće, za Grabčevom špiljom na otoku Hvaru, itd itd itd, tako da ništa pretjerano preznačajno u usporedbi sa već poznatijim neolitskim i paleolitskim lokacijama na istočnoj obali Jadrana, no svakako značajno je u lokalnom smislu prije svega za Ljubuški

Arheološki nalaz u Radalju jedini iz ranog neolitika na ovoj obali Jadrana

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto