Održan sastanak koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata u FBiH

ljubuski.info

U Hotelu "Kupres" u Kupresu je danas (9.9.2017.), s početkom u 13 sati održan sastanak koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata u BiH, potpisnica Rezolucije branitelja.

Sastanak je organiziran zbog aktualnog trenutka braniteljske populacije u FBiH, a poglavito razvojačenih branitelja bez ikakvih prava temeljem sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Sastanak je otvorio Vlado Marušić, predsjednik UZB ŽZH koji je nazočne u kratkim crtama izvijestio o provedbi Rezolucije branitelja u oba Doma Parlamenta FBiH. Kazao im je kako su predstavnici UZB imali konstruktivne sastanka u Mostaru s predsjednikom HDZ-a BiH, predsjedavajućim Predsjedništva BiH, te predsjednikom HNS-a dr. Draganom Čovićem, kao i s Odjelom za branitelje i Domovinski rat pri HNS-u na kojim sastancima su usvojeni zaključci u kojima se sve točke Rezolucije branitelja usvajaju, te kako će iste kroz nekoliko zakona o pravima branitelja biti provedene u praksi. Dvije točke Rezolucije branitelja su uvrštene u dva zakona i to:

  • U Prijedlog Zakona o razvojačenim braniteljima ušla je točka Rezolucije "Izrada jedinstvenog registra branitelja i objava korisnika prava",
  • Zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja na koji zakon je UZB, odnosno koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, dostavila svoje prijedloge, amandmane i sugestije, kao poseban zakon će biti u parlamentarnoj proceduri na jednoj od sljedećih zasjedanja u oba Doma Parlamenta FBiH.

Ono sa čime predstavnici UZB nisu i ne mogu biti zadovoljni je neuvrštavanje u parlamentarnu raspravu, u okviru usvajanja Zakona o razvojačenim braniteljima u FBiH i koji je usvojen, instituta braniteljskog dodatka koji je prihvaćen kao prvi zaključak na sastanku UZB s Odjelom za branitelje i Domovinski rat pri HNS-u, zbog čega su predstavnici UZB zatražili ponovni sastanak s dr. Draganom Čovićem, Odjelom za branitelje i Domovinski rat, s klubovima zastupnika HDZ-a BiH u oba Parlamenta FBiH i ti se sastanci očekuju uskoro.

Nakon Marušića riječ je dobio Drago Grbavac Predsjednik UZB/Borci BiH koji se osvrnuo na prethodne sastanke s dr. Draganom Čovićem, Odjelom za branitelje i Domovinski rat pri HNS-u, te kako je on, u ime UZB, zatražio sastanke s HDZ-om BiH, SBB, SDA, na kojima bi se, predstavnicima tih stranaka, predočili zahtjevi koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata u provedbi Rezolucije branitelja, a koji sastanci se očekuju uskoro. On je u svom poznatom retoričkom stilu izrazio nezadovoljstvo ponašanjem HDZ-a BiH jer nije ispunio sve zaključke sa sastanaka u Mostaru, smatrajući kako su isti izigrali povjerenje UZB ali kako imaju ipak šansu popraviti loš dojam koji su ostavili neuvrštavanjem instituta braniteljskog dodatka u parlamentarnu raspravu, ukoliko to u sljedećem razdoblju isprave i predlože.

Poslije Drage Grbavca riječ je dobio Armin Plivčić-Pliva iz Donjeg Vakufa, član koordinacije udruga potpisnika Rezolucije branitelja, koji je ponovio, kao i do sada, kako je trenutačno jedina adresa za rješavanje pitanja branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu Parlament FBiH u kojemu su završile sve točke Rezolucije branitelja kroz nekoliko ponuđenih prijedloga zakona o pravima branitelja.

Napomenuo je također kako je sljedeća postaja rješavanja točaka Rezolucije branitelja Dom naroda Parlamenta FBiH u kojem bi se ona tri u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH usvojena zakona o pravima branitelja trebala potvrditi a oni su:

  • Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o razvojačenim braniteljima,
  • Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o povoljnijem umirovljenju pripadnika oružanih snaga u FBiH,
  • Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o nositeljima najviših ratnih odličja.

Dok će, kako je već kazano, Zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja posebno razmatrati na nekoj od sljedećih sjednica oba Doma Parlamenta FBiH.

Na kraju je riječ dobio Sead Kličić, predstavnik koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz USK, koji se osvrnuo na kamp dijela branitelja ispred Vlade FBiH koji mjesecima prosvjeduju. Napomenuo je kako je on, prema dogovoru ispred njegovog USK, njih trebao obići, što je i učinio ali je doživio neugodnost od tih branitelja dijela Armije BiH na način kojim su ga isti verbalno napali riječima zbog čega je on napustio taj kamp. Ono što mu se nije svidjelo u tom kampu je struktura tih branitelja jer među njima ima najmanje branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu, dok velika većina ima riješen braniteljski status, što je suprotno borbi koju koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata vodi za ostvarivanje zakonskih prava branitelja iz obje vojne komponente već nekoliko godina.

Isto tako, lazao je kako će on, kao predstavnik koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata u BiH, ispred USK, odmah s nedjelje, zatražiti sastanke sa SBB i SDA na najvišoj razini.

Poslije izlaganja navedenih predstavnika koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata nazočni predstavnici, potpisnika Rezolucije branitelja su mogli sudjelovati u raspravi gdje su se svi složili kako treba pojačati aktivnosti u pregovorima s predstavnicima vladajuće koalicije stranaka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti FBiH (HDZ BiH, SDA, SBB), kako bi se sve točke Rezolucije branitelja uskoro sprovele u djelo.

Isto tako svi sudionici su se složili kako je jedino mjesto za rješavanje točaka Rezolucije branitelja Parlament FBiH, a kada dođe vrijeme za izvršenje točke Rezolucije branitelja, onda će biti mjerodavna Vlada FBiH i tada će koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata reagirati na odgovrajući način.

Na kraju sastanka su usvojena dva zaključka i to:

  • Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata u BiH, potpisnici Rezolucije branitelja će, odmah po završetku sastanka u Kupresu, u svaki od klubova zastupnika Doma naroda uputiti zahtjev za hitnim uvrštavanjem usvojenih Zakona o pravima branitelja koji su usvojeni u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, na iduće zasjedanje tog doma, uz zahtjev za aktivnim sudjelovanjem predstavnika koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata na tom zasjedanju;
  • Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata će, odmah po završetku sastanka u Kupresu, uputiti zahtjev svim strankama vladajuće koalicije u FBiH (SDA, HDZ BiH, SBB), za hitnim organiziranjem sastanaka s jedinom temom sastanka - provedbom svih točaka Rezolucije branitelja kroz ponuđene zakona o pravima branitelja, te utvrđivanjem rokova za njihovo usvajanje.

Poštovani branitelji!

I današnji sastanak je još jedna potvrda kako je koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata u FBiH iz obje vojne komponente (Armije BiH i HVO-a), sačuvala i zadržala kompaktnost i jedinstvo, kao i svih ovih godina, skupa i zajedno u svim burama i neverama, te kako to jedinstvo nitko nikada neće narušiti pa taman se on zvao Salko Bukvarević, ministar branitelja u FBiH, ili bilo koji predstavnik zakonodavne ili izvršne vlasti u BiH i FBiH, ili pak predstavnik neke od silnih braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata koje nisu potpisnice Rezolucije branitelja.

Jedinstvo koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata u FBiH je jedini i istinski jamac uspjeha u ostvarivanju naših prava,jer dok je tako nemamo se čega niti koga bojati. Naprotiv moraju se drugi nas bojati.

Zajedno do pobjede branitelji!

Vlado Marušić, član koordinacije

Komentari

treba okupit branitelje i uključit u vlast ova vlast je skrenula sa puta za koji smo se borili
odma vratit politiku u korist naroda ili propadošmo
pojednici rade samo zase to je izdaja

odkud čovi vila di je zaradi nije bio u njemačkoj
štaje to on napravija za hrvate osim obećanja

Hhajde Vlado ne pisi romane i ne s... vise,nikome vise zanimljivi niste.A izgleda da je tvoj zivotni uspijeh pohvaliti se sastankom sa D Covicom i reci kako je bio konstruktivan.ble ble bleee

Idući sastanak sa ođom iz Glamoča,, pitam ja tebe

Čović i Izetbegović dijele pare vi tugu

Jeste li išli kod Izetbegovića on smatra da je ovo njegova država

Odkud Slobodanu Vukoji u Grudama kuća od milion KM. Zaradio od plaće u poreznoj?. Tko mu je uređivao kuću? Za koje usluge? To što još uvjek šutimo ne znači da ne znamo.

Taj lik koji je zamjenik direktora Federalne poreske je primjer kako HDZ funkcionira drpi prevari državu vrati dio stranci i zna se zato nema novca za UZB i ostale

Pogledaj sve inspektore u poreznoj,svi bogataši.Opljčkaše privatnike.Svi od prvog do zadnjeg

Prodavanje magle se nastavlja...rezolucije..deklaracije..ovo..ono.a mi gladni..bez para..kao da.smo.isli u Korejski rat..

Ja registar branitelja tj iz svog mjesta imam u glavi tko je dragovoljac, tko je bio u zng, tko je otisa u Njemacku, tko je kada mobiliziran , tko je bio jedan teren pa brisno ,, tko se zavuka u nekakve urede, tko je za prav ranjen, komu nije nista a ima invalidnost, tko je se kako ponasao u zahebanim situacijama i vjerujem da svaki pravi branitelj ima to u glavi taj registar sta je bilo oko njega

Nije ovo stvar za zlatarske vage jesi bio ili nisi dobijaš li išta ili nisi ako si bio a ne dobijaš ništa pridruži se ovo je i tvoja zemlja a lažnjake treba razotkriti i oduzeti im nezakonito stečene pare zato Dragi Vladi podrška i budite konkretni

Dasta je vec moja, samo me nitko nece lozit na brattstvo i jedinstvo ostajem u svome jatu, zna se kako to zavrsi pogledajte samo bih forume i portale kolika je to mrznja narocito mladih ljudi koji nemaju veze sa ratom pisi propalo

Skupa sa Braniteljima Armije osnujte stranku i na izbore,dobicete izbore . Pozatvarajte lopove vratite Drzavu narodu.

Zaboravljeni su ko živi zakopani e tako se ova država BiH odnosi prema normalnim

Mate sa koje si ti planete, koju bolan drzavu? sta je sa RS tj 49% te drzave muslimanima triba prostora a nemaju ga pa bi se sirili na nas racun , ovu tzv drzavu triba rusit nije funkcionalna osim za hopove na svim stranama

Jos jedno prodavanje magle .Covic ih primio.Kao to uspjeh pa postavite pitanje zasto sada.Pametnom dosta.......

Radije bi Čović dao novce homoseksualcima nego UZB zato pamet u glavu

Golemo bi bilo da je sastanak bio u Vakufu

Sastanci po mogućnosti u Mostaru Jablanici Konjicu Vitezu Vakufu

Problem Vase udruge UZB/Borci bih sto niste nista jamili; pa triba jamit onima koji su jamili i dat vama koji niste jamili i niste ni trebali jamiti. Pa pogledajte malo oko sebe trazite stalno nesto sto je neko drugi nezakonito jamio i da se to da vama koji ste brat bratu slicni ko i oni sto su jamili. Vecina vas koji ovo trazite ima u obitelji nekoga ko je jamio pa ste ljubomorni gdje ste bili kad je grmilo, kad se rjesavalo vi ste govorili ne diraj mene. Kad stevidili da svi hapaju i vi se sitili da vas je neko zaboravio, bilo bi zanimljivo vidit spiskove za privodenje u vrijeme rata. I samo se pzivate na covica koda onmore sam ista, onaj sa slike sa kupresa sa zelenom beretkom i onom cudnom zastavom ne spominje Bakira (naravno da nesmi) niti kaze da ce nekomu svom jamit, to su Borci bih a nasi branitelji samo kako bi nekoga svoga utamazili, jadni nebili vidite li da nemate podrsku od svog naroda. Podrzavate se medusobno i imate podrsku bakirovi udruga koji od Bakira nista netraze. Prepoznati ste ovo je dobronamjerni komentar malo mucnite glavom, vecina vas ima djecu kojoj lazete oni ce saznat istinu, ne lazite sebi ni dici niste vi zaboravljeni nego ste "zaboravili" jamit.

Donekle si u pravu ali je li za tebe pošteno ovo sadašnje stanje

Tebi što ti je BiH u srcu mora bit jasno da uzb ne traži nešto što im ne pripada, ne traži i neće plaćat što su zaradili. Mi nismo nikoga prozivali i kupovali nekakve invalidine, zato ako želiš čuti istinu zatraži statut udruge i pročitaj biće ti jasno.

Ikule jesi to ti protiv BiH a s Armijom se družiš i od BiH tražite ratnu naknadu

Ikul daje protiv BiH onda je nebi bilo neka ti bude jasno.

znaci dok je ikula bice i bih

Drago ima Hrvatsku mirovinu..mislim da ni Marušić nije prazan.Pa lože narod i planduju po hotelima.

Drago nema mirovinu

za bih u ti si primjer poremećenog sustava vrijednosti kod tebe nema l o p o v a nego se snašli jadan ne bio zar nemožeš shvatiti da postoje neki u tvom narodu da ne žele ono što im ne pripada lažni branitelj lažni invalid lažni čin lažno odličje svako društvo koje počiva na ovakvom sustavu vrijednosti propada i nestaje a što se tiče podrške naroda i sanader je imao podršku a gdje je sad pa ako oćeš gdje ti je jelavić danas, zato nemoj misliti zadnjicom nego glavom .

Ja sam bio od prvog dana ništa tražio ništa uzeo opet bi isto nisam član udruge UZB podržavam vašu ideju ali treba ovim dušebrižnicima objasniti što se traži i od koga

Da smo mi pravi narod svi koji su bili u HVO-u bar jedan dan imali bi mirovinu ovako Bošnjaci uživaju na proračunu a vi se Hrvati glođite

sve će se to rešit ko maršal kad tad
sve će na vidilo dana i vidićemo svačije poštenje
maršal postaje zločinac dade bog za dom spremni

dosta je imovine kradeze pospremio privatno i u rvacku
tamo je rezerni položaj za velike rvate

di su zapovjednici nepostojećih vojarni di je ratni put ferdinanda iz gruda di je ratova osim u eronetu po brdima

vlast čuva fotelje i privilegije ko zenicu oka svog
to je tekovina druga tita sad kažu zločinca

Neko gore sS

pomenu zaposlene u poreznim. Upravama niko od njih i njihovi nije vidio. Rata a. Posjeduju. Milijunske iznose ovdje i u. RH to ce. SIPA i. USKOK morat odraditi

plenki čarobnjak ukida povjesni pozdrav za dom spremni
uvodi se novi za jamit spremni
ovaj pozdrav paše svima pa i ćupavcu pupavcu
to je predložio naš vaso prepisivač

Nova vjest Kolinda kaze zds jeneprihvatljiv sto da kazemo

nek kupuje kolinda kartu za brisel u jednom smjeru

rezolucija vam je pala na fed.pred.domu kao tačka dnevnog reda jer hdz i sda nisu digli ZA i sad vidite neke gore na protestima tri mjeseca pa bi vi ponovo vodu na svoj mlin, a niš niste mrdnuli sem mita na vaše udruge a ovi iz musl.dijela rez. potrošili mito i opet bu malo tražili i svi se kitite tudjim perjem, prije 12.6. niš ne bi u parlamentima zato [ * neprimjereno * ] dvadeset godina vi kradete

Održan sastanak koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata u FBiH

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari