Čović: HNS BiH radi krajnje profesionalno

ljubuski.info

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) održalo je jučer svoju 19. sjednicu u Mostaru.

Predsjedništvo je komentiralo aktualnu političku situaciju te analiziralo trenutno stanje na svim razinama vlasti, u raspravama Predsjedništvo se dotaklo i situacije u regiji.

Na sjednici je izraženo uvjerenje kako će do kraja godine biti aktiviran MAP, kako bi Bosna i Hercegovina postala dijelom NATO-a i europskih integracija.

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora u svojim raspravama osvrnulo se i na krizu funkcioniranja vlasti na svim razinama, koja je ocijenjena kao možda i jedna od najvećih do sada.

Također, pozdravljen je nastup i dolazak predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u Žepče, Tuzlu i Orašje, gdje je i na tim susretima potvrđeno kako je Republika Hrvatska prijateljski nastrojena prema Bosni i Hercegovini, gdje je i ovom prilkom poslana poruka ohrabrenja Bosni i Hercegovini da nastavi svoj euroatlantski put.

Na sjednici je također prezentirana i informacija o aktivnostima Glavnog vijeća HNS-a.

Predsjedništvo je zaključilo da se u narednom razdoblju intezivira održavanje sjednica s unaprijed dogovorenim temama koji će donositi zajedničke stavove i zaključke o položaju Hrvata u BiH.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović, koji je i predsjedatelj BiH Predsjedništva izrazio je jučer vjerovanje u stanci sjednice HNS-a kako će Izborni zakon BiH biti izmijenjen do kraja godine kako bi se otklonila mogućnosti nametanja hrvatskih predstavnika u Dom naroda i Predsjedništvo BiH od strane brojnijih Bošnjaka i Srba

Duboko sam uvjeren da ćemo, svjesni odnosa BiH, imat izmjene i dopune Izbornog zakona usvojene u ovoj godini i u Zastupničkom domu, kazao je Čović. Pri tome je pojasnio kako će se prijedlozi koji je već prihvaćen u Domu naroda BiH trebati usuglašavati s prijedlogom Izbornog zakona u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. No, samo je jedna stvar bitna, da se onemogući brojnijim narodima da biraju hrvatske predstavnike u vlasti. Bez tih izmjena koje je ranije osporio, a zatim i izbrisao Ustavni sud BiH, tvrdi Čović, rezultati izbora se neće moći provesti.

RTV, demografija ...

Stav HNS-a je jasan, svako rješenje koje jamči da će hrvatski narod birati svoje predstavnike u Dom naroda, odnosno u Predsjedništvo nama je prihvatljivo. Naravno, da želimo do kraja definirati odredbe zakona kojeg je Ustavni sud proglasio ništavnim jer bez njih se evidentno neće moći provesti izborni rezultat, upozorio je Čović.

On nije želio dodatno pojašnjavati izjavu predsjednika Glavnog vijeća HNS-a BiH Bože Ljubića koji je istaknuo kako će BiH prijeći Rubikon u slučaju da se ne izmijeni Izborni zakon kako to traže hrvatski predstavnici.

Na pitanje oko najava HDZ 1990. da će izaći iz HNS-a jer je on postao "servis jedne stranke", Čović je kazao da je to volja svake od stranaka, da HNS radi krajnje profesionalno te da ima najava da će i neke nove stranke koje su osigurale uvjete biti pozvane pridružiti im se.

Čović je kazao da nijedna odluka nije donesena nadglasavanjem, da je sve išlo postignutim konsenzusom.
Jednoglasno je dogovoreno da HNS o svim ključnim i strateškim pitanjima mora imati konsenzus i zajednički nastup, da to ni na koji način ne sputava pluralnost ili višestranačje unutar HNS-a. Dogovoreno je i da na dnevni red narednih sjednica stavimo neka vitalna pitanja vezana za hrvatski narod, odnos prema nekim zakonima koje smo uputili u proceduru, Izborni zakon, Zakon o RTV sustavu, demografsku strategiju hrvatskog naroda u BiH i odnose unutar naših stranaka kako bi na kvalitetan način dočekali izbornu kampanju, jer vjerujemo da mi o izborima nećemo govoriti do proljeća naredne godine, kazao je Čović.

Put u NATO

Čović je jučer odbacio još jedan spin oko približavanja NATO savezu i stajalištu hrvatskih stranaka.
Naš NATO put ne može nitko blokirati, iako se u javnosti nagađa na različite načine. Sve srpske stranke imaju jedinstven stav i vidjet ćete kako će sve to jačati prije svega dolaskom predsjednika Aleksandra Vučića u četvrtak i petak u Bosnu i Hercegovinu. Oni stav o NATO savezu usaglašavaju sa Srbijom, ali što se tiče MAP-a stav svih srpskih stranaka pa i SNSD-a da on ide dinamikom i ja sam uvjeren kad u decembru bude ministarsko zasjedanje da ćemo dobiti aktiviranje plana, odgovorio je Čović.

Komentari

Mene zanima sta gospoda iz HNS misle o Hrvatima koji nisu u HDZ-u

Potpuni raspad pravnog sustava, narod masovno seli, kriminal i korupcija cvijetaju , a oni samo o izbornom zakonu. Ništa njih ne zanima, nego samo sačuvati postojeće stanje.

HNS je obična farsa

Čović je isti Sanader pametan zgodan ali kleptoman i nije domoljub

čović je gori od sanadera

Čović je isti kao svi mi,pravi hercegovački Hrvat!

Covic je poslusnik i sluga Megabogatasa i lobija koji su ga instalirali na funkciju prvoga Hrvata u BiH.Isto kao Dodig i Izetbegovic.Krajnji cilj je privatiyirati drzavu ,narodima dat Barjake i Zastave da masu po polju .Raseliti narode te uvesti radnike koji ce raditi za njih.Blizu su cilja ali nemogu sve isplanirati ,pojavila se smetnja a to je zajednistvo Zaboravljeni Branitelja HVO i Armije.Jedini put za dobro naroda i drzave BiH.

Čović: HNS BiH radi krajnje profesionalno

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto