Slobodnih mjesta ima na svim fakultetima osim Farmaceutskog

ljubuski.info

Prijave za drugi (rujanski) razredbeni rok od 1. do 6. rujna 2017. godine primat će se samo za studije na kojima ostane slobodnih mjesta nakon prvog (I.) roka, stoji u natječaju za upis učenika na preddiplomske studije za akademsku godinu 2017./18. na mostarskom Sveučilištu.

Fakulteti i mjesta

Mjesta još ima na svim fakultetima osim Farmaceutskog - rekao je prof. dr. sc. Vojo Višekruna, pomoćnik rektora za nastavu i studente Sveučilišta u Mostaru.

Iako je najavljeno kako će broj slobodnih mjesta za drugi rok biti objavljen na oglasnim pločama i web-stranicama ustrojbenih jedinica Sveučilišta u Mostaru, neki fakulteti ipak nisu poštovali taj naputak Sveučilišta. Na naš upit uglavnom su odgovarali kako ima mjesta, ali kako nisu ovlašteni davati takve podatke.

Je li podatak o broju slobodnih mjesta tajna?

Premda nemamo točan podatak o broju slobodnih mjesta na rujanskom upisnom roku, procjene su kako više od 1600 slobodnih mjesta čeka na srednjoškolce koji će postati budući akademski građani.

Naime, za ponuđenih nešto više od 6500 mjesta otvorenih ove akademske godine na 10 fakulteta, na prijemne ispite pristupilo je oko 2000 kandidata, od čega gotovo 1500 na pet najvećih fakulteta.

Podatak je to koji posebno upozorava jer čak ni otvaranje novih studijski programa, koji niču gotovo svake godine, bitno ne poboljšava cijelu sliku.

Je li studiranje postalo preskupo ili je razlog pak podatak kako se na zavodima za zapošljavanje nalazi sve veći broj osoba s diplomom ili što sve više ljudi, uglavnom mladih, napušta zemlju kako bi radili ili studirali negdje drugdje u Europi i svijetu. Tu je i podatak kako "bijela kuga" uzima svoj danak jer je sve manji broj djece u osnovnim i srednjim školama, pa tako onda slijedi lančana reakcija koja se odražava i na fakultete, odnosno sveučilišta.

Manje studenata

Vjerojatno je niz čimbenika utjecao na smanjeni broj prijavljenih, od onih uvjetovanih padom nataliteta, pa do velikog broja privatnih fakulteta koji primaju završene srednjoškolce. Ipak, nije to konačno stanje i ono će biti popravljeno u drugom upisnom krugu - rekao prof. dr. sc. Vojo Višekruna.

Godinama se govorilo kako je svaki sedmi stanovnik Mostara ujedno i student, no sve su prilike da se ta statistika počinje mijenjati, a broj studenata opadati, piše Večernji list BiH. Barem sudeći po ovogodišnjem prvom prijemnom roku na Sveučilištu u Mostaru.

Nakon duljeg vremena, kada je iz godine u godinu rastao broj studenata upisanih na prve godine fakulteta, ove godine Sveučilište u Mostaru doživjelo je pravi podbačaj.

Međutim, mostarsko Sveučilište nije jedino u Bosni i Hercegovini koje posljednjih godina bilježi pad broja studenata na upisima. Isti trend pogodio je i sva ostala sveučilišta u zemlji, a razlozi za to su mnogobrojni, od pada nataliteta, sve većeg iseljavanja stanovnika, osobito mladih, do povećanja cijena studiranja i mnogih drugih.

Večernji list

Glas naroda

подигните школарину на 2500 КМ и гурните све у шеве, како сте планирали.
Браво зоки зоруле ХДЗ-е ректорe, успели сте нису тито ни партија, знате и готово ...

поздравите шефа југославена и наставите брe са расељавањем.

позз... Вучић Алекса!

Zorane Tomiću srami se

Sto da se srami,jucer dosao za rektora I trebalo bi da ispravi necije greske stare 20 I vise godina

Jucer dosao i odmah poskupio studij ovi prije njega to nisu znali je li tako pametni

Do 1. listopada rektorica je Ljerka Ostojić Barem se informirajte, ako želite nekoga napadati.
U nas Ljubušaka zavist je postala gora mana nego u Brotnjaka.
Ja sam uvjeren da će Tomić na sveučilištu poboljšati sve čega se uhvati.
Kad ni u vrijeme Austro-Ugarske nije sve funkcioniralo - jer je postojalo masu ovakvih pametnjakovića koji u teoriji sve znaju - ne može ni za njegova mandata. Ali da će čovik unaprijediti Sveučilište, u to ne sumnjam.
Inače, ovdje se stalno govori o Njemačkoj kao obećanoj zemlji...bla, bla....a ovdje mrak.
Isto tako i Nijemci govore o Njemačkoj. Pa što onda? Ići u Japan?!

Dakle, i Nijemci svoju zemlju kritiziraju. Vide da sve srlja u propast. jedino još gospodarstvo štima.

Prava sramota na toj farmaciji,podobni po običaju dobili pitanja 6 mjeseci prije i to da nebi pogriješili bilo je odgovari A,B.C.D.i tu su neki falili možete misliti koće nam spravljati ljekove,tolikoo o etičnosti i moralu naši tobože REKTORA,kakvu poruku šalju mladima koji uče i naporno rade a za primjer im serviraju PODOBNE i mladi kadar.ĆOVIĆA,KVESIĆA,JURILJA,H,D,Z,i Bis,PERIĆA,

Tako je aleksa,toje DRAGANOVO pismo on nezna latinicu,mnogo bolje razume ĆERILICU........

draganče je posto doktor na mostarskom faksu
sve je jasno pa u vojnu industriju radit

drugovi bogamu ko nezna ćirilicu on je polu pismen
a poželjno je da zna evropski ruski jezik
drugovi bogamu oteše mi trg drugovi-prokleta demokracija

Nije nam ni lijepo ni drago jer političari nas rastjeraše iz ove lijepe nam Hercegovine a što se fakulteta tiče samovolja je ogromna zavladala podižu školarine kako ih je volja da barem rade kako im zakon nalaže jer gospodo draga meni ne može biti jasno da se radi ispit i ispitu pristupi otprilike osamdesetak učenika i kada bude objava rezultata koja se objavi nakon mjesec ili dva dana i kaže se od pristupnika nitko nije položio a ima i asistenata kojima je ispit bio u šestom mjesecu a do danas nisu rezultati objavljeni i nemaš ti kome da se požališ. Ovaj što je napisao od pristupnika nitko nije položio jeli se on upitao jeli on sam u redu dali možda on negdje griješi? Školarinu podižu kako ih je volja a neznam kolko to zarade ? Pa zamislite se vi gospodo draga hoće li moći studenti sve to istrpiti jer pogledajte što vam se događa. Dogodine sumnjam da ćete imati kome predavati osim ovih polaznika od ovih naših političara? Sirotinja mora bježafti trbuhom za kruhom. PS ZAMISLITE SEEEEEE???

Dali se neko pitqa gdje je ta omladina, gdje se je upisala?
A drugo zašto da studiraju kad ionako neće dobit posao.Cijele obitelji otišle, pa gdje bi bili studenti?
Svake godine biće ih manje!

njemci kritiziraju jer kritika je motor za bolje i ispravak kod nas su boljševici koji ništa ne znaju i ne trpe kritiku
nas neće bit kad njemci uđu u krizu
njemci rade a mi propadamo
stalno nam rastu parametri industrije koju nemamo
sve mogu režimski mediji slagat

Manje studenata na Mostarskom sveucilistu a vise upisanih na Sevinom. Naravno, Sevino jeftinije i na njemu ce diplomirat a i lakse ce u drzavnu sluzbu upast. Lijep pozdrav studentima ma gdje oni bili...

Pa moji dragi Hrvatl di su studenti koliko ih zavrsi .Nema stndenata iz Bosne jer im je jeftinije studirati u Travniku.Sve je manje studenata iz Dalmaclje nema mladl.Moze rektor bit bilo ko,Nama nema pomocl bez promjena politike.

Kako HDZ za sve ima opravdanje

Slobodnih mjesta ima na svim fakultetima osim Farmaceutskog
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari