Tužiteljica Tadić i ministrica Pendeš čuvaju Dodika?

ljubuski.info

Nemam nikakav osobni interes da ovo govorim. Međutim, meni je stalo do pravne države pa makar ja bio žrtva vladavine prava. Ali, treba reći da je Tužiteljstvo BiH propalo - javno, svim građanima BiH, priopćio je državni ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Poručujem građanima BiH da mogu biti sigurni dok sam ja na čelu ove institucije - odmah je uzvratila Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH koja je 11 mjeseci u statusu vršiteljice dužnosti.

Diktat političkih moćnika

Kako stvari stoje, za šeficu državnog Tužiteljstva Gordanu Tadić najveći problem je ministar Dragan Mektić jer po njoj institucija na čijem čelu odlično radi. Najavila je da će Tužiteljstvo ispitati Mektića u svojstvu osumnjičenog zbog tvrdnje da je BiH razvaljena država. Građani su preko društvenih mreža dali punu podršku Mektiću i komotno se može reći zajedničkim glasom potvrdili ono što on govori.

U ovom nezapamćenom sukobu na relaciji glavni državni tužitelj - ministar sigurnosti, ruke zadovoljno trljaju akteri korupcije na najvišoj razini, prije svega političari, svakako i oni u čijoj režiji i pod kontrolom cvjeta organizirani kriminal ogromnih razmjera.

Zbog onoga što govori, Mektić je odavno na meti dirigenata korupcije i organiziranog kriminala, najradije bi mu "glavu uklonili" i on o tome posjeduje informacije, ali nema namjeru sići s puta kojim ide.

Naši izvori koji su mu bliski kažu da njegova ofenziva tek dolazi i da će povući radikalne poteze "pa šta košta, da košta". Dodaju da će vrlo skoro javno otkriti imenom i prezimenom teško korumpirane dužnosnike i političke moćnike koji su se stavili iznad zakona, sve s preciznim podacima.

A što će učiniti šefica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić? Pravni eksperti kažu da je to institucija koja u roku od mjesec dana može riješiti probleme države, ali pod uvjetom da ne kalkulira i ne igra po diktatu osobnih interesa političkih lidera.

Bivši glavni državni tužitelj Goran Salihović za kojeg kažu da mu je najveća greška što se "slizao" s nekim političarima, nije uradio što je morao - pokrenuo i završio postupke protiv desetak moćnika koji su privatizirali državu i ponašaju se kao gospodari političkog i ekonomskog života i smrti građana BiH. Ide li Salihovićevom stazom Gordana Tadić?

Zatvor do pet godina

Upravo dok ministra Mektića označava "neprijateljem broj 1", otvorena joj je konkretna prilika da "popu kaže po, a bobu bob". Međutim, malo tko očekuje i još manje vjeruje da će pokazati "tužiteljske oštre zube i čiste ruke". O čemu se radi?

Ustavni sud BiH donio je presudu kojom se vojni objekt Veliki Žep koji se nalazi u Han Pijesku mora uknjižiti u državno, odnosno vlasništvo Ministarstva obrane BiH. Tom presudom zapravo je dozvoljena uknjižba kompletne perspektivne imovine u vlasništvo BiH. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čvrsto je reagirao na odluku Ustavnog suda BiH i priopćio da neće biti provedena. Time je potvrdio ono što je govorio i držao se riječi - Ustavni sud BiH može svoje odluke okačiti mačku o rep.

Prema Ustavu BiH, odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obvezujuće, a prema Kaznenom zakonu BiH odbijanje ili bilo kakvo sprječavanje da se izvrše je kazneno djelo za koje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Situacija je jasna da jasnija ne može biti - predsjednik RS-a Dodik odbija i sprječava provođenje odluka Ustavnog suda BiH o uknjižbi perspektivne vojne imovine u vlasništvo države. Uz to tvrdi da se radi o otimačini teritorije RS-a i da BiH ne može imati nikakve imovine u svom vlasništvu. Takve tvrdnje nisu ništa nego laži i pokušaj prevare građana - prebacivanjem vojne imovine u državno vlasništvo teritorija se ne smanjuje niti povećava jer je to kategorija koja nema veze s vlasništvom.

Uzgred na teritoriji RS-a već postoji imovina uknjižena na državu BiH - zatvor u Istočnom Sarajevu, kompleks koji zauzima SIPA, objekti i imovina Uprave za indirektno oporezivanje…

Ne treba zaboraviti da su još u ožujku 2012. godine predsjednici najjačih političkih stranaka, uključujući Dodikov SNSD, potpisale sporazum o raspodjeli državne i vojne imovine. Po njemu, perspektivna vojna imovina knjiži se na Ministarstvo obrane BiH, ona u kojoj su smještene državne institucije na državu, dio neperspektivne koja je u vlasništvu Ministarstva obrane postaje vlasništvo općina na čijoj je teritoriji, a ona koja nije potrebna institucijama BiH pripada entitetima. Sporazum nikada nije proveden jer ga svako tumači na svoj način.

Gaženje Ustavnog suda BiH

Zašto je Dodik naredio vlastima RS-a da ne provedu posljednju odluku Ustavnog suda BiH? Iza svega stoji njegova namjera da još jednom pobijedi državu i pravosuđe - lani je organizirao i proveo referendum u RS-u kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i zabranio njegovo održavanje. Održan je i sve je završeno po onoj "ujeo vuk magarca". Sada hoće da dotuče Ustavni sud BiH, Tužiteljstvo BiH i Sud BiH i prikaže ih kao potpuno nevažne i nerelevantne institucije pravosuđa.

Cilj mu je i blokiranje MAP-a čije je aktiviranje najvažniji korak BiH do članstva u NATO savezu. U tome je vezao BiH za Srbiju i po njemu od Srbije zavisi hoće li BiH u NATO. Time je u igru i miješanje u unutarnje poslove BiH uvukao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji o tome još šuti.

Krije li Vučić svoj stav o tome kako bi ga priopćio idućeg tjedna kada će doći u prvu službenu posjetu BiH, ostaje vidjeti?

Kakva je uloga u svemu ovome glavne tužiteljice Gordane Tadić? Nakon što je Dodik glasno priopćio da presuda Ustavnog suda BiH neće biti provedena, ona je morala po službenoj dužnosti pokrenuti postupak protiv njega zbog odbijanja i sprječavanja provedbe konačne i obvezujuće odluke Ustavnog suda BiH, u najkraćem roku ga završiti i predati Sudu BiH koji svoj dio posla mora uraditi u skladu s Kaznenim zakonom BiH i procesuirati Dodika.

Kako saznajemo, tužiteljica Tadić, iako postoje svi dokazi, to nije učinila, ali jeste zagrmila na ministra Mektića i zaprijetila mu kaznenom prijavom jer je kazao da je BiH razvaljena država. Ispravka tužiteljičinog propusta da iskoristi institut službene dužnosti, sada je na ministrici obrane BiH Marini Pendeš - prema zakonskoj proceduri ona može Tužiteljstvu BiH podnijeti kaznenu prijavu protiv Dodika. Kako saznajemo, ministrica to nije učinila.

Kako god, netko će nekada utvrditi koliko su glavna državna tužiteljica i ministrica obrane gazile po pravosuđu i odlukama Ustavnog suda BiH. O onome što se sada događa, prevladava mišljenje da Gordana Tadić i Marina Pendeš čuvaju Milorada Dodika?

M. Osmović | Dnevni list

Glas naroda

Ovom zemljom slobodno šetaju deseci tisuća ubojica profitera silovatelja pljačakeaša utajivača poreza i ova žena i njena služba ništa ne radi zašto zna se

Zašto je Čović obećao braniteljima Ministarstvo a onda se okrenuo financijama i tužiteljstvu razlog postoji

Kako saznajemo, tužiteljica Tadić, iako postoje svi dokazi, to nije učinila, ali jeste zagrmila na ministra Mektića i zaprijetila mu kaznenom prijavom jer je kazao da je BiH razvaljena država.

Nije točno gosp. Mektiću, razvalina se da popraviti, ovo je prostor gdje politička mafija legalno ima svoju državu...

Tužiteljica Tadić je odradila generale Jelića Lasića Oraške branitelje tako se radi i brane Hrvatski interesi u BiH

Stranci moraju preuzeti Tužiteljstvo i javne firme inače ovdje nema života

a tko tebe čuva čoviću, najveći [ * neprimjereno * ], ko vas čuvA u zhž i političare, nemoj ti spominjat pravnu državu pa na hrvatskim sudovima u hrvatskoj županiji imaš 10 000 predmeta neriješenih što ih tvoja politika stopira

Nikad ovdje drzave SDA SDS i HDZ vode ljudi ogrezli u teski kliminal

a čović mu viri iz [ * neprimjereno * ]

Ovo je prvi Hrvat u povijesti koji ljubuje s četnikom

Covic je kao i svi u drzavnoj sluzbi nanazan svim bojama ali i drugi su takvi jednostavno drzava kojoj bez stranaca nema spasa

Tužiteljica Tadić i ministrica Pendeš čuvaju Dodika?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari