Ministarstvo mora isplatiti invalidnine i kamate ratnim invalidima

ljubuski.info

Sudska borba ratnih vojnih invalida koji su izvedeni iz prava ili im je obustavljena isplata invalidnina ovih dana rezultira odlukama sudova koje idu u korist stradalnika i kojima se od nadležnog Ministarstva za pitanje branitelja traži isplata zaostalih invalidnina.

U jednom takvom rješenju Županijski sud u Mostaru nalaže ministru federalnog Ministarstva za pitanje branitelja Salki Bukvareviću, kao službenoj, odnosno odgovornoj osobi da u roku od 30 dana poduzme potrebne radnje i izvrši presudu Županijskog suda u Mostaru od 9. rujna 2015. godine i jednom ratnom stradalniku isplati zaostale mjesečne rate osobne invalidnine u iznosu od 234,88 maraka za razdoblje od 1. studenog 2006. godine do 31. siječnja 2013. godine, odnosno ukupno 12.035,86 maraka s pripadajućim zateznim kamatama počevši od dospijeća svakog obroka pa do isplate, kao i troškove upravnog spora u iznosu od 2.340 maraka.

Ako ministar Bukvarević Salko kao službena, odnosno odgovorna osoba ne postupi u skladu sa stavkom 1. Izreke ovog rješenja, Sud će imenovanom izreći novčanu kaznu, odnosno nadležnom organu podnijeti zahtjev za njegovo udaljenje od dužnosti koju sada obavlja, navodi se u rješenju. Inače, Županijski sud u Mostaru je ovdje rješavao o zahtjevu jednog stradalnika kojeg je zastupao Zajednički odvjetnički ured Paponja-Bunoza u postupku zaštite sloboda i prava građana zajamčenih Ustavom, u predmetu izvršenja presude Županijskog suda u Mostaru od 9. rujna 2015.

Iz ZOU Paponja-Bunoza potvrđena je informacija kako oni zastupaju veći broj invalida HVO-a i Armije BiH te kako postoji više desetaka pravomoćnih odluka kojima se ratnim vojnim invalidima (RVI) trebaju isplatiti zaostale invalidnine i uspostaviti prava te dodaju kako je tu još i značajan broj tužbi kod sudova pred kojima oni zastupaju RVI te kako i u tim postupcima očekuju presude u korist invalida. Tijekom jučerašnjeg dana pokušali smo doći do komentara resornog ministra Bukvarevića, ali bez uspjeha.

S druge strane, predsjednik HVIDR-e grada Mostara Miro Šunjić ističe kako vjeruju u pravne institucije te kako se nada da će ministarstvo postupiti po sudskim presudama kako bi se ispravila nanesena šteta i nepravda prema stradalnicima.

Meritorne odluke

Pravna borba branitelja traje još od 2009. godine kada su izvedeni iz prava ili im je obustavljena isplata. Ratnim vojnim invalidima nije preostalo ništa drugo nego se upustiti u dugotrajnu pravnu borbu te smo danas svjedoci kako Vrhovni sud, kao i županijski sudovi donose odluke u korist invalida. Odluke su, navode iz ZOU Paponja-Bunoza, meritorne i nadležno federalno Ministarstvo dužno je isplatiti sve zaostale invalidnine, platiti zateznu kamatu i troškove postupka, Iz ZOU Paponja-Bunoza očekuju da bude isti takav postupak u budućnosti i pred Vrhovnim sudom.

Kako se doznaje, već postoji odluka Vrhovnog suda gdje se jednom ratnom vojnom invalidu moraju isplatiti svi zaostaci u postupku provođenja Zakona o provođenju kontrole zakonitosti iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, a kojim zakonom se prava branitelja mogu samo ukidati.

Najviše u vrijeme "Platforme"

Podsjećamo, najveći broj izvedenih iz prava dogodio se u vrijeme vlasti tzv. Platforme, a takvi postupci ovih dana rezultiraju brojnim presudama u korist ratnih vojnih invalida HVO-a i Armije BiH. Inače, nedavno je objavljena informacija o provedbi Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz invalidsko-braniteljske zaštite za prvi kvartal tekuće godine te je u toj informaciji navedena ušteda od 2.550.973 maraka, međutim, u istoj se informaciji ne navodi koliko postoji pravomoćnih sudskih odluka i rješenja nadležnih službi po kojima se trebaju isplatiti zaostale invalidnine.

Dnevni list

Glas naroda

Svim muslimanima u BiH pogotovo nasim Ljubusacima sretan Bajram

sramotni zakon o reviziji potpisala je Borjana od Stanka i unaprijed dogovorila da se istočna Bosna neće dirati. Ista ta platforma je zukanićima preko ustavnog suda potkresala krila. član 9. je bio presudan da bi se branitelji u sudskim sporovima uopće imali na šta zakonski pozvati. hvala ti Borjana.

Kako Borjana od Stanka ne zove joj se ćaća stanko

Ministarstvo mora isplatiti invalidnine i kamate ratnim invalidima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Otišao sam, a nikad nisam otišao Ivica Primorac | kasce.com
ljubuski.info
Ni sad nije jasno Ružica Zeljko
ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari