Likovna kolonija "Ljubuški" iznjedrila 400 radova

ljubuski.info

Slikari naivne umjetnosti hlebinske škole, postali su redoviti, uvaženi i rado viđeni gosti u Ljubuškom. Desetorica njih sudjelovali su i u ovogodišnjoj 12. po redu likovnoj koloniji "Ljubuški", koja je održana u ljubuškom selu Grab.

No, zanimljivo je i za svaku pohvalu to da je ovo peti put kako u svijetu poznati i priznati hrvatski naivci dolaze i slikaju u Ljubuškom i obogaćuju njegovo kulturno blago. Dolaze na poziv akademskog kipara Vinka Galića, osnivača kolonije. To je izvanredan projekt, koji je donio iznimno velike plodove, a u tome su nemjerljiv doprinos dali i hlebinski naivci.

Nekoliko godina održavala se u selu Bijača i na prijedlog Ivana Mihaljevića, koji pomaže Vinku u organizaciji, premještena je u Grab u kuću Ivanove sestre Zore Bebić, jer su tu uvjeti za boravak i slikanje znatno bolji.
Stvoreno je jedno veliko i trajno prijateljstvo. Ljudi ovdje su jako ljubazni i gostoljubivi, malo i rijetko toga igdje ima i za nas je to jedno veliko iznenađenje. Puno sam prošao po svijetu, više od pole Europe i po prekooceanskim zemljama, ali ovakvo nešto se samo može sanjati - oduševljeno priča Vladimir Dolenec iz Hlebina.

Dodaje da dolasci i kontakti, zahvaljujući slikarstvu, prelaze u tradiciju te da bi se moglo razmisliti o bratimljenju općina Hlebina i Ljubuškog. Njegove tri slike se nalaze u muzeju Louvre u Parizu.
Ovdje se izvanredno lijepo osjećamo i s užitkom slikamo, i vjerujemo da ćemo opravdati svoj dolazak. Svi slikamo uljanim bojama na staklu, tehnikom koja je proslavila našu naivu. Svaki od nas je ostavio po dvije slike ovdje, a tako ćemo učiniti i na Blidinju - kaže Zlatko Kolarek, slikar iz Hlebina, kojem je ovo treći dolazak u Ljubuški.

I Josip Gregorić iz Koprivnice je treći put, a Stjepan Pongrac iz Hlebina peti put u koloniji u Ljubuškom. Oni su imali dvije posebne zadaće u selu Bijači - oslikali su veliko jaje i vodili školu slikanja za 23 djece pučkoškolaca. - Jaje je visoko 2,05 m, a obujam je 4,40 m u najširem dijelu. Oslikana su četiri prstena, u svakom prstenu po četiri godišnja doba. To je posebno jaje u odnosu na ona koja smo radili i koja su išla po svijetu - od Rima, Berlina, New Yorka i drugih gradova. Što se tiče djece, bila su posebno oduševljena ovom vrstom slikarstva, nisu se dosad susretali s naivom i slikanjem na staklu - kažu slikari Josip i Stjepan. S njima su i kolege: Branko Matina (Hlebine), Stjepan Ivanec (Pitomača), Mirko Horvat (Kloštar Podravski), Mirko Markešić (Stara Diklenica), Ivan Rođak (Bjelovar) i Ivan Rep (Podravske Sesvete).

Osnivač kolonije Vinko Galić je iznimno zadovoljan ovogodišnjim i ukupnim rezultatima.
Dosad je kroz koloniju prošlo ukupno 120 slikara i kipara, uglavnom iz Hrvatske i BiH. Za ovih 12 godina nastalo je oko 400 radova, različitih umjetničkih djela, od kojih je 103 raspela u drvetu, a slikari naivci ostavili su oko 100 svojih slika. Sve to darovao sam crkvi, točnije Galeriji Majka u franjevačkom samostanu na Humcu - kaže zadovoljno Vinko Galić.

Ivan Kaleb | Vecernji list

Ivan Kaleb | Večernji list

Glas naroda

Samo slikati portret velikog vođe

Može li se koja slika i kupiti?

Likovna kolonija "Ljubuški" iznjedrila 400 radova
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari