Večer hrvatskog folklora okupila brojne HKUD-ove i orkestre

ljubuski.info

Kao uvod u 22. izdanje Hrvatskog glazbenog festivala "Etnofest" Neum, na istoj festivalskoj pozornici na plaži hotela Zenit upriličena je jubilarna, 10. večer hrvatskog folklora. Kao i ranijih godina, ta manifestacija, koja nosi naziv "Oj, kamenu rodni moj", okupila je brojna hrvatska kulturno-umjetnička društva i orkestre iz cijele Bosne i Hercegovine te susjedne Hrvatske.

Večer hrvatskog folklora već je prepoznatljiva kao zagrijavanje za Etnofest za koji se jučer tražila stolica više ispred postavljene pozornice na plaži hotela Zenit. Jedinu neizvjesnost unosila je najava moguće kiše pa su sve oči u Neumu bile uprte u nebo, a vremenska prognoza pratila se iz sekunde u sekundu.

Oči uprte u nebo

Svi su se pribojavali moguće promjene vremena, a što se moglo odraziti na sam festivalski program. Organizatori su učinili sve da program bude na najvišoj razini, čemu su se najviše obradovali izvođači, ali i publika uživo te ona pred malim ekranima.

Folkloraši iz svih dijelova BiH i Hrvatske dali su svoj maksimum kako bi program 10. večeri hrvatskog folklora bio još bolji u odnosu na ranije godine.

Uz domaćina Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Lindžo" Neum, u programu su nastupili još i HKU "Hutovo", Folklorni ansambl "Lisinski" iz Vinkovaca, ženska vokalna skupina "Ive" iz Ivanić-Grada, Hrvatsko kulturno društvo "Bunjevačko kolo" Subotica (Vojvodina), HKUD "Brotnjo" Čitluk, Folklorni ansambl "Blazevski" iz Skoplja (Makedonija), Folklorni ansambl "Nikola Đurković" iz Kotora (Crna Gora), Plesni klub "Paganini" Livno te Gradski orkestar Stolac i Mostarske mažoretkinje. Upravo je dolazak gostiju iz Vojvodine, Makedonije i Crne Gore dao poseban pečat ovoj tradicionalnoj Večeri hrvatskog folklora koja je i ovaj put privukla veliki broj gledatelja. Sudionici i izvođači najprije su se okupili na platou ispred hotela Sunce, a onda je svečani mimohod krenuo rivom dr. Franje Tuđmana sve do festivalske pozornice gdje se moglo vidjeti bogatstvo kulture i običaja Hrvata iz cijele regije. Ovaj put mimohod sudionika bio je posebno raspjevan i rasplesan, čemu su veliki prilog dali članovi Gradskog orkestra limene glazbe iz Stoca te, naravno, Mostarske mažoretkinje svojim plesovima.

Drago nam je vidjeti ovoliki broj izvođača na jednom mjestu i u našem Neumu koji je oduvijek znao prepoznati važnost ovakvih manifestacija, a sve u cilju promoviranja suradnje te jačanja poveznice između Hrvata BiH i susjednih zemalja. Neum je otvoren za sve ljude dobre volje, a posebno nas veseli nastup svih ovih raspjevanih i razigranih društava i orkestara. Neka tako i ostane - poželio je načelnik općine Neum dr. Živko Matuško i time otvorio program Večeri hrvatskog folklora.

Na pozornici su se smjenjivali tradicionalni plesovi Hrvata Hercegovine, Dalmacija, Slavonije, Vojvodine, ali i dijelova Crne Gore.

Turisti na festivalu

Neum je ovih dana prepun turista koji su također u velikom broju pratili ovogodišnje izdanje Večeri hrvatskog folklora te su imali samo riječi hvale. Na kraju su mnogi obećali da će se i sljedeće godine u isto vrijeme vratiti u Neum kako bi mogli ispratiti ne samo Večer hrvatskog folklora već i HGF "Etnofest" Neum.

U Neumu je uvijek živo i radujem se svakom dolasku u ovaj grad i među ove ljude koji znaju cijeniti dobru glazbu i sve ono što je aktualno u svijetu glazbe. Sve nas okuplja ovaj festival i mnogi nisu mogli vjerovali da ćemo doći do ovog, 22. izdanja Etnofesta, za koje vjerujemo da će pobrati samo najbolje kritike. Izvođači su zadovoljni činjenicom da ovaj festival nema natjecateljski karakter pa se onda svi opuste i pri tome puno bolje izgledaju na samoj pozornici. Zbog toga mnogi rado dolaze u ovaj grad i nastupaju na Etnofestu koji je uz rame svim ostalim festivalima u regiji - kazao je Jurica Pađen, umjetnički ravnatelj Etnofesta.

Frano Matić | Večernji list

Glas naroda

Gosti su uglavnom bili Bošnjaci

Večer hrvatskog folklora okupila brojne HKUD-ove i orkestre
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari