Vlada Federacije želi ukinuti Opći kolektivni ugovor!

ljubuski.info

"Otrovne strjelice" na relaciji Saveza samostalnih sindikata BiH i Vlade Federacije i dalje lete jer čini se još uvijek nema dogovora socijalnih partnera o najvažnijim stvarima za radnike, a to su kolektivni ugovori. Tako se u petak sindikat oglasio i kategorički poručio da je želja federalne Vlade ukidanje Općeg kolektivnog ugovora.

S obzirom da se nakon posljednje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH pojavila vijest kako nije usvojen zaključak o proširenju djelovanja Općeg kolektivnog ugovora na sve radnike u Federaciji te da je i službeni predstavnik federalnog premijera izjavio da do sada ESV nije usvojio takav zaključak, dužnost nam je obavijestiti javnost da je ESV FBiH do sada na četiri sjednice usvojio zaključak i dao preporuku Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike da se ugovor proširi. Uz to, održana je i izvanredna sjednica ESV na kojoj je točka dnevnog reda bilo, upravo, proširenje Općeg kolektivnog ugovora, priopćeno je iz SSS BiH.

Ugrožena prava radnika

Nadalje, navode kako je činjenica da je Udruženje poslodavaca FBiH uvjetovalo potpisivanje postojećeg Općeg kolektivnog ugovora upravo njegovim proširivanjem na sve radnike, a da je stav SSS BiH sve vrijeme bio vrlo jasan te su tržili poštivanje zaključaka ESV, znači da u ovom trenutku Vlada FBiH radi na tome da u konačnici dođe do ukidanja Općeg kolektivnog ugovora. Tvrde kako uz neprovođenje zaključaka ESV to znači kršenje Sporazuma o osnivanju ESV za teritoriju FBiH, time se i ugrožavaju prava radnika, ali i poslodavaca, krše konvencije Međunarodne organizacije rada koje je BiH ratificirala te stvara potpuna pravna anarhija kada je riječ o radnom zakonodavstvu.

Nejasno je na koji način ovakav razvoj situacije može doprinijeti povećanju broja zaposlenih, smanjenju stope nezaposlenosti i rada na crno, stabilizaciji fondova za MIO i zdravstveno osiguranje, a što Vlada FBiH kontinuirano naziva svojim primarnim ciljevima, pa se čak sve češće i hvali uspješnim rezultatima, navode iz SSS BiH.

Zaključno ističu kako je Opći kolektivni ugovor za teritoriju FBiH još uvijek na snazi i SSS BiH će iskoristiti sve pravne i sindikalne mehanizme da radnici i radnice u FBiH i dalje budu zaštićeni kolektivnim ugovorima, kako Općim, tako i granskim.

Mogući prosvjedi

Peripetije među socijalnim partnerima u Federaciji nisu nikakva novost nego traju od samog početka mandata aktualnog saziva vlasti. Gotovo da i nije bilo teme o kojoj su se slagali Vlada, poslodavci i sindikati pa se često dolazilo do sukoba u stajalištima. Sve to moglo bi kulminirati ovu jesen jer kako su nam ranije govorili sindikalisti "puna im je kapa" lažnih obećanja pa bi mogli ponovno izaći na ulice. S obzirom na događanja na posljednjoj sjednici ESV, takav scenarij postao je još realniji. S obzirom kako velike prosvjede za rujan najavljuju umirovljenici i poljoprivrednici, ovo mi uistinu mogla biti "vrela jesen za bh. vlasti.

Dragan Bradvica | Dnevni list

Glas naroda

Gospdine premijeru sa cjelokupnom bratijom HVALA!!!
Ovim potezom stavili ste točku na i !!!
Dali ste naslov i valjan razlog zaposlenima i nezaposlenima da iziđu na ulice ali tu nije kraj-ovaj dokusureni narod ima 1001 razlog davas upozna sve vas kojima smo povjerili vladu i riznicu upravu i budućnost omladine i nezaposlenih u vašoj sreći i blagostanju čega nema među rajom.
Upoznala je raja svoju vladu radnici osim političara trpe raja ti je gladna a koje mogao svoje prebolit i pregorit pobjegao je od svoje vlade i države.
Premijer i vlada bi trebali bitni svojih privatluka u ovoj privatiziranoj državi u kojoj niste privatizirali raju vego joj krv na skamku ispili.
Za sve učinjeno raja će platit svoju vladu raja nije i neće ostati dužna.
Naj bolji prikaz u ovo doba godine su kruške došao je kraj prezreli ste ne samo izgubiti VLADU.
Sigurnost je mir zadovoljstvo je rad i blagostanje vlada je uzak pojam za vas jer mislite samo na sebe u užem krugu.

Vlada Federacije želi ukinuti Opći kolektivni ugovor!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari