Krajem rujna u Klagenfurtu počinje suđenje Lučiću, Mlinaru i Pašaliću

ljubuski.info

Nekadašnji predstojnik Ureda predsjednika RH Ivić Pašalić potkraj rujna trebao bi sjesti na optuženičku klupu na Zemaljskom sudu u Klagenfurtu. Optužbe austrijskog tužiteljstva protiv nekadašnjeg moćnog političara, a danas poduzetnika u drvoprerađivačkoj industriji teške su čak 23 milijuna eura.

Riječ je o jednom kraku afere Hypo Alpe Adria Banka, tzv. slučaju Hilltop, vezanom uz kupnju zemljišta u Šimunima na otoku Pagu, o čemu je Jutarnji list više puta pisao. Pašalić je zbog tog slučaja 2015. godine ispitan na sudu u Zagrebu, na temelju zamolbe austrijskih vlasti za pružanjem međunarodne pravne pomoći.

Određena ročišta

Optužnica protiv njega te još dvojice hrvatskih poduzetnika Igora Mlinara i Milana Lučića, kao i bivših šefova Hypo banke Wolfganga Kulterera i Güntera Striedingera, podignuta je potkraj 2015. godine.

Optužnica je u međuvremenu postala pravomoćna i određen je početak suđenja - potvrdio je glasnogovornik, a ujedno i potpredsjednik Zemaljskog suda u Klagenfurtu Manfred Herrnhofer. Suđenje bi trebalo početi pred kraj rujna, nakon čega je zakazan još niz rasprava, zaključno s 1. veljače sljedeće godine, kada bi suđenje, prema predviđenom planu, trebalo završiti.

Kako proizlazi iz optužnice, Günter Striedinger je, uz "blagoslov" tadašnjeg prvog čovjeka banke Wolfganga Kulterera, koncem 2002. odlučio izići u susret trojici klijenata Hypo banke, čije su poslovne grupacije već imale velika zaduženja u njihovoj banci, a bili su u financijskim teškoćama. Striedinger je 11. prosinca 2002. na sastanku s podređenima u banci podijelio zadatke, prezentirajući im da će kupoprodajom zemljišta u Hrvatskoj pomoći "VIP klijentu banke Misteru P. da vrati likvidnost svome poduzeću".

Milijunski dugovi

Radilo se, tvrdi austrijsko tužiteljstvo, o Iviću Pašaliću i njegovoj grupacija Zagrebdrvo - Adriadrvo, koja je godinama bila klijent Hypo banke International, a krajem 2002. imala je milijunske obveze prema Hypu i državi, koje nije bila u stanju podmiriti. No, pomoć je uslijedila na štetu Hypo banke iz koje je, prema optužbi, nezakonito izvučeno ukupno čak 32 milijuna eura.

Sporni biznis

U optužnici je detaljno opisano kako se odvijao sporni posao. Najprije je u Lihtenštajnu registrirana tvrtka Hilltop, koju je osnovao tamošnji odvjetnik Gerold Hoop. No, Austrijanci su, na temelju pribavljene dokumentacije, ustanovili su da su stvarni vlasnici Hilltopa bila trojica Hrvata, Pašalić sa 47 posto, Lučić sa 32 posto i Mlinar sa 21 posto udjela. Te su udjele držali preko tri tvrtke u Lihtenštajnu: Croscan, Beko i Oprimo.

Tvrtka Hilltop u Hrvatskoj je osnovala tvrtku Piper d.o.o. koja je od Grada Paga krajem rujna 2003. kupila 143 hektara zemljišta u Šimunima za nepunih 4,5 milijuna eura. Ta se kupnja financirala Hypovim kreditom. Već u listopadu ovlašteni vještak po nalogu odgovornih u Hypo banci procjenjuje isto zemljište na čak 44 milijuna eura. Ta prenapuhana procjena poslužila je kao temelj za prodaju tog zemljišta tvrtki kćeri Hypo banke u Lihtenštajnu. Istražitelji su pronašli i dokument sa Striedingerovim potpisom iz kojega proizlazi da se 22. studenoga 2003. sastao s Pašalićem u Klagenfurtu. Pašalić ga je, tvrdi, tražio da što brže realiziraju daljnju prodaju zemljišta. Zatražio je i da mu se za posredovanje u kupoprodaji isplati 1,8 milijuna eura.

Ni dva tjedna nakon tog sastanka, u prosincu 2003. Hypova tvrtka kći za 37,2 milijuna eura kupuje tvrtku Hilltop, koja je u vlasništvu, preko Pipera u RH, imala samo zemljište na Pagu plaćeno 4,5 milijuna eura.

Istražitelji su utvrdili i kako je podijeljen novac od preprodaje zemljišta. Najviše, 23 milijuna eura, otišlo je u Pašalićevu grupu Zagrebdrvo - Adriadrvo. Ostatak je preko Mlinarovih i Lučićevih off shore tvrtki u Lihtenštajnu proslijeđen na račune Lučićevih tvrtki Hermes i Taj Pan u Hrvatskoj koje su njime podmirile dugovanja Hypo banci. Oko 3 milijuna eura, Lučić i Mlinar proslijedili su pak, tvrde Austrijanci, na račun Pašalićeve lihtenštajnske tvrtke Croscan. Ivić Pašalić dosad je više puta isticao kako on nije taj "VIP klijent Hypa Mister P.".

Jučer smo ga željeli ponovno zamoliti za komentar, ali ga nismo uspjeli dobiti na telefon.

Jutarnji list

Komentari

Petra Jurcica nigdje a najvise se namugo

Pasalic je bio visokopozicionirani clan koje stranke

U svim aferama isti likovi

'ko ono bi svjedok pokajnik, ZNA SE...

Šta se tek ne zna jadne kuće gdje netko nastrada

Kako je govorio pokojni predsjednik Sve za Hrvatsku Hrvatsku nizasto

Pokojni Bruno Busicu koji si Ti bio vizionar

Zato su ga i ubili

3.2 milijuna eurića dobili oni što po posušju glume gazse, u čijem se disku droga prodaje ko žvakaće gume i od kojih se u kvartu pored posuškog hotela ne može živjeti od buke. a založili zrak i 30 kubika betona uz pomoć pašalića i tadašnjeg načelnika bosnjaka koji se i tu omrsio. ali eto mu sve bog ga je kaznio, dovoljno je što ga u kući šamaraju a i po gradu će.

Je li netko misli da predsjednik o ovome nije znao nista

Gori memoze so lupin sudstvo

Lucic, jeli to vlasnik Native? jadne native inace favorita ovoga portala

Nativa je favorit Nevenka Barbarića koji se dvaput za nju zaduživa te na kraju upropastio Bijaču koja zjalu prazna.Moj Bevenko ovi tvoni ko.entatori su plitme pameti ne barataju činjenicama

Neka naši Lučića

eto im nativa i jednim i drugim i trećim, samo me zanima koliko vam je Lučić dao love da forsirate Nativu ništa više i dobro poznata veza Šarić-Lučić još od prvih pogrebnika vinarije ili neš ti obavještajaca tj. cinkera

Brato je tu nema se sta Milan plasiti zajedno su jaci ivo cisti hrvatsku a Milan i tamo i vamo a osim toga oni su velike HTVATINE

Gori su oni sto svoj narod varaju od ovih bjelosvjetskih

Kad mi hadezoovac ukrade i opljačka firmu ili otme benzinsku pumpu ili pak pronevjeri firmu i dovede u stečaj a dvjesto-petsto radnika ostane gladno i na ulici bez posla ja im samo kažem. Uzmite još. Ukradite, otudjite, malo je, jer vi ste HDZ, stvara vas predsjednik za sva vremena da vam budemo poslušni kao nekada Maršalu Titu. Jer sve za 200 bogatih obitelji. Ništa nije malo dati za njih i dosanjanu nam ovakvu Hrvatsku.

Eno Sevka već nabacila zimske usne za interjvjue koji slijede, Saša Kopljar i koga već zapadne kao takovog...

Milanu svaka čast radio sa u njegovoj firmi i opet bi

I ja sam radila u Milana svaka cast covjeku kapa do poda

Krajem rujna u Klagenfurtu počinje suđenje Lučiću, Mlinaru i Pašaliću

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari