Izražen trend rađanja u Hrvatskoj

Iseljavanje omladine iz pojedinih župnija, posebno Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke, Posavske i Hercegbosanske, u potrazi za poslom u Hrvatskoj nije jedini razlog značajnog pada nataliteta, odnosno porasta broja umrlih u odnosu na rođene u tim dijelovima BiH.

Jedan od velikih razloga za takvu situaciju jeste i pojava da se žene iz tih županija sve češće odlučuju na porođaj otići u Hrvatsku.

Demografi smatraju kako je tome uzrok gospodarska situacija, budući da su pogodnosti koje rodilje mogu ostvariti u susjednoj zemlji daleko bolje nego u BiH.

Osim što su iznosi rodiljnih naknada i dječijih doplataka mnogo veći, treba imati u vidu da se rođenjem u Hrvatskoj stječe i državljanstvo te države. Za porodilje koje se odluče na ovakav čin dovoljno je samo prethodno prijaviti prebivalište u Hrvatskoj.

Nikola Čolak, šef matičnog ureda u Širokom Brijegu, potvrdio je za Avaz kako je na području ZHŽ evidentna ovakva pojava.

"Od početka ove godine imali smo 26 takvih slučajeva. Porodilje najčešće idu u Imotski, Split ili Zagreb", kazao je Čolak.

Kada je riječ o HNŽ, u dva matična ureda u Mostaru rečeno je da je u prva tri mjeseca ove godine bilo 49 naknadnih upisa djece koja su rođena van granica BiH. Od tog broja samo petero djece je rođeno 2009., a ostali ranije.

Sudeći prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, ranijih godina ovakav trend bio je izraženiji. U 2006. i 2007. godini, naime, s područja Posavskog, HNŽ, ZHŽ i HBŽ-a u Hrvatskoj je rođeno ukupno 275 bh. djece.

U Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Hrvatske tvrde da teza o rađanju bh. djece u njihovoj zemlji nema činjenično uporište.

"Nema pokazatelja da majke iz drugih država dolaze roditi u Hrvatsku radi ostvarivanja naknada. Da bi porodilja ostvarila ta prava, mora ispunjavati niz uvjeta. Ako je nezaposlena, mora u Hrvatskoj imati stalno prebivalište duže od tri godine", navodi glasnogovornica Ministarstva Martina Banić.

Dnevni avaz

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari