Siva ekonomija u BiH se više ne može kontrolirati

ljubuski.info

Pripadnici Federalne uprave za inspekcijske poslove tijekom pojačanog inspekcijskog nadzora od 20. ožujka do 23. srpnja u Federaciji BiH zatekli su 285 radnika "na crno", a do kraja godine vršit će nadzore kod onih subjekata koji su u kratkom periodu prijavljivali i odjavljivali zaposlene.

O tome kako suzbiti sivu ekonomiju i kako stati u kraj radu na crno novinari su razgovarali s Anisom Ajdinovićem direktorom Federalne uprave za inspekcijske poslove.
Siva ekonomija je pojava koja je prisutna u BiH, ali i zemljama regije. Sve te zemlje se bore s tom pojavom. Kod nas je poprimila razmjere koje izlaze iz okvira da ih možemo adekvatno kontrolirati. Pojačane su mjere i aktivnosti svih kontrolnih organa na području FBiH, ali i na području cijele BiH s kolegama iz Republike Srpske i Distrikta Brčko", kazao je Ajdinović.

Istaknuo je da su tri glavna segmenta pojave sive ekonomije neizdavanje fiskalnih računa, neprijavljivanja radnika i neregistrirani poslovni subjekti.
Stalni pritisak, pojačane aktivnosti inspekcijskih organa i rad na poboljšanju zakonskog okvira su načini borbe protiv sive ekonomije, smatra Ajdinović.

Ajdinović smatra kako postoji više od 285 radnika koji su zateknuti u radu na crno.
U izrečenim mjerama je 20-30% onih kojima su izrečene mjere, ali prema neregistriranim subjektima. Te podatke nismo uključili u ovih 285 koja su zatečena kod registriranih subjekata.

Ajdinović je istakao odličnu suradnju s inspektorima u županijama, Republici Srpskoj i Brčko distriktu.
Tu je svakodnevna komunikacija između kolega kantonalnih i federalnih inspektora. Posebno tijekom pojačanih inspekcijskih nadzora. Da nije bilo te dobre suradnje i s Poreznom upravom FBiH, rezultati i ekonomski pokazatelji ne bi bili da svi nisu dali jak doprinos. Stalna je suradnja s kolegama u inspektoratu RS i Brčkog. Kontrole i na granici ne bi mogle biti realizirane da se ne vrše monitorinzi koje kontroliraju inspektori iz FBiH i RS-a. Kolege dosta napora ulažu u borbi protiv sive ekonomije. Nadam se da će neke od godina pred nama biti prozvane godinom borbe protiv sive ekonomije, izjavio je Ajdinović.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove je istakao punu podršku od strane Vlade FBiH.
Vlada FBiH pruža podršku. Što se tiče opremljenosti itekako dobro stojimo u odnosu na neke druge organe. Vlada FBiH ima osjećaja i omogućeno nam je da uslijed umirovljenja ili nekog drugog razloga, dobijemo suglasnost da popunimo radna mjesta.

Za kraj je Ajdinović kazao kako su građani slobodni prijaviti svaku nezakonitost putem besplatnog telefonskog broja.
Oni su to prepoznali i imamo veliki broj prijava prema kojim postupamo. Pozivam poslovne subjekte da rade u skladu sa zakonom, a one koji to već rade se zahvaljujem što su uskladili posao sa zakonom.

N1

Komentari

Na crno rade u drzavnim firmama zasto bi privatnici bili uredni kad svi dobro znamo uhljebe i njihovu laznu skolsku spremu

Javne institucije ne plaćaju doprinose, ne plaćaju izgubljene tužbe po sudskim presudama i pod prijetnjom ovrhe, onda se ovi "inspektori"našli raspravljati kako raste siva ekonomija...

Komunalno u Capljini je nekoliko godina drzalo vise radnika na crno platu im preko banke pustali a ti ljudi danas bez dana radnog staza to je sve amenovao nacelnik Smiljan Vidic ali zna se

Uzmi ili naplati ?Vasa inspekcija ! Jadni mi u ovoj drzavi

Siva ekonomija u BiH se više ne može kontrolirati

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari