Još se nisu stekli uvjeti za stečaj Hercegovina osiguranja

ljubuski.info

Sjećate li se Hercegovina osiguranja, osiguravajuće kuće koja je djelovala u sastavu koncerna Hercegovačke banke i koja je po dekretu tadašnjeg voditelja Ureda visokog predstavnika u BiH, Wolfganga Petritscha, nasilno likvidirana!? Ova osiguravajuća kuća koja je bila jedno vrijeme na drugom mjestu u BiH po broju osiguranika i danas radi, ali je u lividacijskom postupku.

Dostavljeno izvješće

Izvješće Agencija za nadzor osiguranja Federacije BiH spominje Hercegovinu osiguranje, u kojem se napominje kako je likvidacijski upravitelj Hercegovina osiguranja dd Mostar dostavio izvješće o dosadašnjem tijeku likvidacijskog postupka u kome je navedeno da su obveze po osnovi polica životnog osiguranja uglavnom izmirene. Oko 23 posto obveza izmireno je po policama neživotnih osiguranja.

Likvidacijski upravitelj, stoji dalje u izvješću, dostavio je i prijedlog za okončanje postupka posebne likvidacije i otvaranje 31 stečajnog postupka nad društvom, zbog nedostatka unovčive imovine. Navedeni prijedlog nije prihvaćen od Agencije za nadzor, s obzirom da je likvidacijski upravitelj u obvezi unovčiti cjelokupnu imovinu društva, te da se još uvijek nisu stekli uvjeti za otvaranje stečajnog postupka, s obzirom da su u pitanju postupci koji nisu završeni, a u pitanju su značajna sredstva potraživanja od Hercegovačke banke i Eroneta. Još prije sedam godina, protiv Hercegovina osiguranja podignuto je više od 300 tužbi radnika mostarskog Aluminija i Rudnika boksita Tomislavgrad, a očekuje ih se još oko 2000 iz Aluminija, Elektroprivrede HZHB, Eroneta…

Općinski sud u Mostaru doslovno je zatrpan stotinama tužbi radnika nekoliko vodećih hercegovačkih tvrtki protiv Hercegovina osiguranja Mostar.

Sve te tužbe podnesene su zbog neisplaćenih šteta po policama osiguranja ili neisplaćenih ugovorenih svota. Naime, radnici spomenutih tvrtki deset su godina uredno uplaćivali ugovorene svote iz polica životnih osiguranja u Hercegovina osiguranju, da bi na kraju, kad je došlo vrijeme za njihovu naplatu, ostali bez svog novca.

Prinudna uprava

Iz Agencije za nadzor osiguranja FBiH i ranijih godina je više puta naglašavano kako se sve do okončanja postupka posebne likvidacije nad društvom ne može otvoriti stečaj. Agencija za osiguranje Federacije BiH još je 2010. godine uvela prinudnu upravu na šest mjeseci, nakon što je propao pokušaj da se mostarska osigurateljska kuća proda Croatia osiguranju. Hercegovina osiguranje osnovala je Hercegovačka banka, koju je u proljeće 2001. ugasila međunarodna uprava, uz obrazloženje kako je iz te banke, što se kasnije pokazalo kao lažno, nestalo 54 milijuna kuna novca iz proračuna Hrvatske, namjenjenog Hrvatima u BiH.

Zdenko Jurilj | Većernji list

Glas naroda

Ovako funkcionira treci stotine miliona su drpisali nasi domoljubi a ne 54 to je za njih sitno

Propadne HVO Hercegovačka banka Hercegovina osiguranje a Miro Rupčić sve bogatiji i bogatiji bem ti državu

novci nisu nigdje nestali oni se nalaze kod Rupčića samo treba blokirat servis u ljubuškom a ostatak je proložanin odnio u hrvatsku

Uvijek u prvom redu u crkvi

HDZ BiH opet pere pare preko Rupčića kupuju se najskuplji auti gdje ima za svakog jesmo li za ovo ginuli branitelji

tko je ono bio svjedok pokajnik?
:)))))))))))))))))))

Još se nisu stekli uvjeti za stečaj Hercegovina osiguranja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari