Župa Studenci proslavila dvije značajne obljetnice

ljubuski.info

U svetištu Presvetoga Srca Isusova zlatomisnik fra Rade Vukšić obilježio je 50 godina svećeništva, a okupljeno mnoštvo, kako tamošnjih, ali i župljana iz susjednih župa, prisjetilo se i 100. obljetnice mlade mise pokojnog dr. fra Radoslava Vukšića.
Trebao bih, sigurno, u ovom pozdravu govoriti barem 50 minuta. No, ja ću skratiti i jednostavno izreći zahvalu za ovih 50 godina. Bogu hvala, fra Rade, za svaki tvoj korak koji si učinio do sada, za svaki korak koji je bio, vjerujem, u ime Boga i čovjeka. U ime ljubavi prema rodu i Domovini. Neka ti Gospodin daruje snagu i dobro zdravlje, kako bi nastavio tim koracima, kazao je, prije svečanog misnog slavlja, don Ivan Štironja, župnik župe Studenci.

Dugogodišnja vjernost

U svojoj propovijedi se mons. Tomo Vukšić, vojni biskup ordinarij u BiH, pak dotaknuo glavnih značajki fra Radine vjernosti koja traje dugi niz godina. I prije deset godina, kada je fra Rade slavio 40. obljetnicu misništva, propovijedao je don Tomo Vukšić koji je i tada govorio o pozivu svećenika.
Vrlo je lijep običaj da se obilježavaju godišnjice kojima se podsjeća na velike događaje iz života pojedinih ljudi, a kojima se, zapravo, proslavlja vjernost. Danas proslavljamo vjernost koja traje već 50 godina. Unatoč mukama i trpljenju, koje su se pojavljivale u ovom svećeničkom životu, bila je to vjernost Bogu, čovjeku, crkvi i oltaru. Dragi fra Rade, osim tolikih propovijedi i vjeronaučnih poruka, ti si u svojih 50 godina, ako si svaki dan služio samo po jednu svetu misu, za oltar izašao 18.250 puta. To znači da se pod tvojim molitvama i polaganjem ruku isto toliko puta dogodilo čudo euharistijske pretvorbe, kazao je, između ostalog, mons. Tomo Vukšić.

Istovremeno, podsjetio je, ne smije se zaboraviti djelovanje pokojnog dr. fra Radoslava Vukšića kojeg su 1945. godine s još osam fratara iz Širokog Brijega odveli i mučki ubili partizanske horde zla.

I sam zlatomisnik uputio je prigodne riječi tijekom misnog slavlja, koje je, u prvom redu, zahvala Bogu.
Kao svećenik, posebno u inozemstvu, držao sam se tri načela - ostati vjeran, svom redovničkom pozivu, biti na ponos svojoj franjevačkoj zajednici i hrvatskom narodu, biti s ljudima i vjernicima, u njihovim radostima i žalostima, kazao je fra Rade, prisjetivši se nekoliko duhovnih lica koja su utjecala na njegovo svećeničko zvanje i poziv.

Naime, kad se odlučivao za svećenički poziv, prvi rođaci njegove majke, fra Bonicije i fra Ljudevit Rupčić, čamili su u komunističkom zatvoru u Zenici. Njihovi svijetli likovi ostavili su duboke tragove u njegovom životu, ali i u životima mnogih franjevaca i franjevačkih zvanja u mučeničkoj Hercegovini. Posebno se fra Rade zahvalio i nekadašnjem župniku don Andriji Majiću te svima ostalima s kojima je surađivao i susretao se sve ove godine.

Po završetku misnog slavlja, biskup Vukšić blagoslovio je obnovljenu rodnu kuću pokojnog dr. fra Radoslava, kao i njegovu bistu, djelo akademskog kipara Stjepana Skoke te mozaik na temu stradanja franjevaca koji je uradio fra Ivan Tomić.

Antonela Primorac, koja je po majci iz iste obitelji iz koje potječe i pokojni dr. fra Radoslav Vukšić, kazala je nekoliko riječi o obnovljenoj kući, ujedno ukazavši na obljetnice itekako značajne za obitelj Vukšić.

Trseljevačka večer

Program je, u večernjim satima, upotpunjen velikom feštom koji su pripremili Trseljevčani, a koju su vrsnim pjevačkim umijećem dodatno uveličali bećari HKUD-a "Dubrave" iz župe Aladinići, kao i studenački bećari i folklor HKUD-a "Studenčica" iz Studenaca.

Antonela Marinović Musa | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari