Svi u Međugorju očekuju pozitivan komentar Vatikana

ljubuski.info

Crkvene polemike oko statusa Međugorja imala su ozbiljan utjecaj na broj dolazaka u ovo hercegovačko mjesto, posebno s glavnog italijanskog tržišta, što su uvelike osjetili turistički djelatnici posljednjih sezona.

Aktualna sezona mogla bi biti bolja od prošle, ali svi u Međugorju očekuju pozitivne vijesti iz samog Vatikana, zaključak je onoga što kazao Željko Vasilj, voditelj međugorskog ureda Turističke zajednice HNŽ.

Glavna tema u Međugorju zadnjih mjeseci bio je dolazak posebnog izaslanik pape Franje, poljskog nadbiskupa Henryk Hosera.
Papin izaslanik ostavio je na mještane jedan izuzetno pozitivan utisak, svi smo mi malo sa strahom očekivali što će on reći, međutim on je u našoj crkvi govorio sve ono što mi znamo, ali on kao najveći izaslanik Svetog Oca, kad nam to potvrdi, onda nas to ohrabri i da nam određenu dozu samopoštovanja i to je razlog zašto mi ovdje očekujemo jedan pozitivan iskorak iz Vatikana u vezi budućeg statusa Međugorja, kaže na početku Željko Vasilj, voditelj ureda Turističke zajednice HNŽ u Međugorju.

U tijeku su udarni mjeseci u sezoni ovog našeg turističkog giganta, koji određuju cijelu sezonu.

Sljedeća tri mjeseca odredit će cijelu sezonu

Kolovoz je krenuo sa Festivalom mladih, bilo je više od 30 tisuća vjernika te se nadamo da će ovaj period nastaviti dobar zamašnjak od festivala i da će s dva naredna mjeseca sve rezultirati solidnom sezonom. Ne očekujemo rekordne godine, jer posljednje tri godine je primjetan određeni vid stagnacije, kaže Vasilj, navodeći da je posljednjih godina osjetan pad dolazaka sa glavnog talijanskog tržišta, koje je svih ovih godina bilo lider po pitanju dolazaka vjernika u Međugorje.

Neke stvari se događaju na koje mi ne možemo uticati, koje očito imaju utjecaja na dolaske iz Italije. Objektivne su okolnosti ekonomske krize već nekoliko godina, vjerovatno i natpisi iz medija koji su imali negativne konotacije spram Međugorja, izjave iz Vatikana, što je sve utjecalo na odaziv ljudi sa tog tržišta, objašnjava Vasilj napominjujući da je to kompleksan problem kojeg je teško sagledati.

Pad dolazaka s italijanskog tržita nije velik u postotku, ali pošto je to glavno tržište onda se svaki postotak jako osjeti. Ipak, turistički radnici u ovom hercegovačkom mjestu očekuju nove, ovaj put pozitivnije komentare iz Vatikana.

Svi očekuju pozitivan komentar iz Vatikana

Ako naredne izjave budu pozitivne, onda su i naše nade jače da se pomalo talijansko tržište vrati na normalne brojeve na godišnjoj razini. Mogao bih rezimirati da govorimo o jednoj uobičajenoj sezoni, ali da treba još pričekati ova tri mjeseca koja su tek krenula. Krajem listopada moći ćemo reći koliko smo zaista zadovoljni, kaže Vasilj, dodavši kako bi ova sezona mogla biti bolja od prošle.

Dok je stagniranje s Italijom, ostala tržišta rastu, posebno je to slučaj sa Poljskom.
Interesantno je da sva druga tržišta su na sasvim očekivanim razinama, posebno poljsko tržište. Poljaci su gotovo preuzeli primat, barem u ovom ljetnom periodu i tu je kompletno istočno europske tržište, Slovačka, Češka, Mađarska, sve do Ukrajine, koje je u ekspanziji. U pozitivnom trendu su i tržišta Latinske Amerike, španjolskog govornog područja, pojašnjava Željko Vasilj.

Treba uraditi više na pristupnim cestama

U Međugorju su aktualne i razmirice sa općinskom vlašću u Čitluku, kao i županijskom vladom oko pristupne infrastrukture.
Mi smo uvijek tražili i zahtijevali od naših lokalnih vlasti da više čine, što očito oni iz svojih objektivnih i subjektivnih razloga ne mogu ići u korak s našim zahtjevima, željama iz samog mjesta. Tako nastaju određene male trzavice, prepucavanja, ali to hodočasnici niti znaju, niti osjećaju, ali i oni primjećuju da prilazne ceste nisu onakve kakve bi mogle biti, posebno sada kad nam je na sedam kilometara daleko auto put, nastavlja Vasilj, nadajući se da će dionica od auto puta do Međugorja biti sanirana do početka naredne sezone.

Ipak, u Međugorju se i dalje gradi, novi objekti niču kao gljive poslije kiše. Primjetna je i izgradnja izuzetno luksuznih hotela, kao i estravagantnih objekata poput kamenog dvorca koji je nikao na rubu mjesta. Bez obzira na polemike turistički radnici spremaju se za nove sezone, koje bi kako se ovdje nadaju trebale donijeti bolje rezultate nego je to bilo posljednjih godina.

klix.ba

Glas naroda

Kako prepoznati udbu i sudbu.
Kad saznash tajnu samo za jednog o kome je onda ovisila veza vjere drzave i politike onda to je bilo pravo cudo isprositi tu milost a da nisu znali kako to mali prljavi umorni i odbaceni cine na svoj nacin.

Reinkarniranoj Viciki se i Bog ukazuje te preko nje poručuje ovčicama, pogledajte uradak na YouTube: Uriella in volltrance. Što sve sekte izmišljaju da okupe ovčice, muzu ih i šišaju. Ali blejite ne smiju. Sekta Fiat lux kao i Međugorje.

Na gori Kalvariji zbog tjeskobe straha grijeha ljdski slabosti i drugih vrlina puka koji je možda i u to doba bio zauzet svojim obavezama kao i gospodin sugovornik voditelj TZ HNŽ u Međugorju brinući se za tržišta i poslovanja-ali je Blažena Djevica Marija i mala skime podijeliti muku gorku gospodina sa vjernim pukom i ovima što sa Isusom ostadoše navjeke.
Koje vam se potrebe sekirati ako nevjerujete kao TZ što učinište za dostojanstvo hodočasnika da ponesu dojmove svetoga mjesta Međugorja gledati kfoz profit i turizam u svetome mjestu ako sam razumio turizam tržište i novac nije nam došla BD MARIJA zbog vaših nadanja već za istinu i spas čovječanstva što poznaje cijeli svijet sve vjere nacije diljem planeta-samo se turistički graditelji Međugorja trebaju zapitati kakva će biti sezona al ne poznadoše vjeru u hodočasniku već marku iz njegova navčanika.
Vaša tajna je i danas istina neugodno je spojit istinu i pohlepu vjernika i turistu nedolaze vjernici zbog zvjezdica hotela već zbog svoje vjere spoznaje i istine.
O kako je zgodno režati u hladu pripet svojim grijehom i nevjerom stećkom u duši i srca lojava -a nama vjernima sreće i radosti punine ljubavi zadovoljstva i okrijepe dolazeći BD Mariji u susret u istini i slavi kod stola gospodnjeg kličući ALELUJA.
Međugorije nije tu rad vas jer ste vi tu radi Međugorja.
Blago onima koji povjerovaše a nevidješe.
Mnogi i nemogu vidjeti zbog svoje savjesti i grijeha svoga ne podučavajte ako neznate biti će prilika za pružanja ruku prema nebu sebe sam spoznao u riječi Božijoj u njemu mi spas i istina.
Lako je odmetnik biti a teško se u zajednicu vratiti ako se vrijednost izgubi svi su je voljni tražiti.

ocekuju pozitivan komentar ne zbog gospe nego zbog eurica i kunica

raspisala natječaj međugorska župa
za stalni radni odnos pet fratarina
traži se obavezna završena ekonomska škola
ili menanađžment turizma teološka nije obavezna
jel tak il ne tak pitajte direktora župe

Svi u Međugorju očekuju pozitivan komentar Vatikana
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari