Bez promjene izbornog zakona HSS pokreće inicijativu za povratak Herceg-Bosne

ljubuski.info

Zbog činjenice da postoji snažno protivljenje prijedlogu HNS-a da se kroz izmjene izbornog zakonodavstva konačno omogući da Hrvati biraju legitimne predstavnike sve su glasniji pozitivi za vraćanjem na političke nadležnosti koje su Hrvati imali prije Daytona, odnosno Washingtonskog sporazuma.

Jedan od onih političara koji jasno i bez dlake na jeziku upozorava kako nespremnost za kompromis oko Izbornog zakona može odvesti BiH u situaciju u kojoj se izborni rezultati iduće godine neće moći implementirati, a zbog čega će biti zaustavljeni svi politički procesi u zemlji, je Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH.

On je upozorio kako nam vrijeme curi te kako bez promjene izbornog zakonodavstva koja će poštovati odluku Ustavnog suda BiH i omogućiti novi način biranja u Dom naroda koji bi Hrvatima omogućio legitimno predstavljanje treba razmisliti o alternativnom rješenju.

Karamatić je potvrdio kako okvirno oko kraja godine, pod uvjetom da ne bude promjene izbornog zakonodavstva, HSS pokreće inicijativu na Hrvatskom narodnom saboru kroz koju će se tražiti donošenje stava kako se treba vratiti na Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu.

Inicijative i odluke

Znači, mi bi išli na Predsjedništvo HNS-a s ovom inicijativom, a nakon čega bi Predsjedništvo donijelo odluku, kazao je Karamatić.

Naša je želja da to ide ispred HNS-a, odnosno da inicijativu poguraju sve stranke. Ukoliko HNS to ne bi prihvatio, iako ne vidim razloga da ne prihvati, mi bi to u Saboru Republike Hrvatske potegli preko hrvatskog HSS-a s kojim smo razgovarali i imamo njihovu potporu, pojasnio je Karamatić.

On je naveo kako bi srž inicijative bilo vraćanje nadležnosti hrvatskom narodu koje je imao prije Washingtonskog i Daytonskog sporazuma.

To je dakle povratak na Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu. Jer, kroz Washington i Dayton Hrvati su grubo oštećena strana. To je izvan svake razumne sumnje-dovoljno je pogledati inicijative visokih predstavnika i nametnute odluke, dodao je Karamatić.

Biranje legitimnih predstavnika

Ovu će inicijativu, naveo je on, pokrenuti ukoliko se do kraja godine ne donesu promjene Izbornog zakona jer u suprotnom, dodaje, neće biti nikakva mogućnost implementacije izbornih rezultata.
U tom bi slučaju ušli u jedan začarani krug, jer onda nema Parlamenta; nema tko donijeti izmjene izbornog zakona. U principu Federacija u prvom redu, ali i BiH ostaju u statusu kojeg sada ima Mostar. To nikomu normalnom nije u interesu, stoga je bolje vratiti se na početno stanje, kaže Karamatić.

Okvirni rok je kraj godine, a Karamatić navodi kako bi se inicijativa pokrenula ukoliko ne dođe do usvajanja bilo kakvih promjena Izbornog zakona koje će omogućiti implementaciju izbornih rezultata, ali i omogućiti da Hrvati biraju svoje legitimne predstavnike.

A takvo što su i predvidjele hrvatske stranke kroz Prijedlog izmjene Izbornog zakona koji je dobio potporu na Domu naroda. U Prijedlogu su obrađene tri tematske cjeline, a prva se odnosi na popunjavanje Doma naroda Federacije BiH sukladno presudi Ustavnog suda BiH. Naime, odlukom Ustavnog suda sukladno apelaciji Bože Ljubića osporene su odredbe Izbornog zakona BiH koje govore o popunjavanju federalnog Doma naroda.

Sud je u odluci naveo kako je očito da navedene odredbe Izbornog zakona omogućavaju da predstavnicima jednog konstitutivnog naroda u zakonodavnom tijelu županije legitimitet daju predstavnici drugog konstitutivnog naroda. Ovom presudom je potvrđeno i kako načelo konstitutivnosti naroda u Federaciji, u kontekstu Doma naroda, može biti ostvareno samo ako se popunjavanje Doma naroda temelji na jasno preciziranim kriterijima koji trebaju dovesti do što potpunijeg predstavljanja svakog od tri konstitutivna naroda. Nakon što u predviđenom roku nisu donesene promjene Izbornog zakona Ustavni sud je stavio izvan snage dvije odredbe koje se odnose na federalni Dom naroda.

U tom kontekstu politički predstavnici hrvatskog naroda ističu kako implementacija izbornih rezultata ne bi bila moguća bez promjene Izbornog zakona, a samim tim ne bi moglo doći ni do imenovanja nove federalne vlasti, čije formiranje i počinje u federalnom Domu naroda.

Dario Pušić | Dnevni list

Komentari

Rahmetli Tudjman i. Šušak su je prodali u Dejtonu i to je Zbogom zauvijek HR. HB

Karamaticu j...ti sve svoje , takvi ko ti imaju 5000 placu plus sto korupcijom uzmete deset puta toliko, vi banda tj.potrckalo velikog vode vise to ne prolazi ,nema vise ko da gine ,jer se sirotinja iselila , a vi politicari uzmite djecu pa s njima u bunker ,jer nas nije Alija ni Srbi unazadili nego takvi ko ti i hdz mafija ,opljackaka i raselila ,ovu pricu materi prodaju.

Di si bio prije da ti vodis ovu drzavu da nesele ljudi u Njemacku.

ali kad se vidi koga su isturili da prodaje maglu sve je jasno. prijeratni ateisti će nas sigurno spasiti od islamske prevlasti jer su sluge banja luke i beograda.

HDZ-ov potrčko i ulizica Karamatić će praviti Herceg-Bosnu. HDZ ga uposlio kao savjetnika u Ministarstvo gospodarstva u Posušju, a on se ponašao kao špijunčina, gledao mrko, nikog nije pozdravljao i niskim se nije družio, bio je pravi i-d-i-o-t. On je pravi primjer današnjeg HDZ-ovog kadra.

nu đavla paklenoga, popustio čovke lanac da malo ževkaju umisto njega, neće on k'o ni Barbarić, ako nešto krene po zlu uvik je krivo općinsko vijeće, nema on sa time ništa :))))))))))))))))))
šta je ovo svega ti dosada je Musa istrčava dionicu žuganja umjesto čovketa, odakle ovoga, sigurno je muske otišso stepenicu više.
'ajde ne prkeljaj, pokrij se ušima i u 'lad, danći pobro sad ti je dobro 'ko zna dokle će...

Bola za kog ratovat više za lopove udbaše jugoslave za kog

Aaa prosla baba s kolacima ,
Jel iko ikad napisao pozitivan komentar o Karamaticu , mozda 1% !
Cita li on ove komentare ?
Narcis je to !
A demagogija mu jaca strana !
A neznam sta reci poslije svega sto uradiste Narodu i nasoj djeci SRAM VAS BILO !
Poceli ste narod ozbiljno ljutit pametno bi bilo da se kanete demagogije i da pocmete sluzit narodu to vam je duznost kao i politicarima u Njemackoj i itd. .
U ekonomskom i natalitetnom smislu pravite i vratite Herceg a i Bosnu to je jedina ispravna politika .
To je dugorocna strategija i nekoliko generacija ce proci da popravi stetu koju ste vi nanijeli !
I da znate da ce se uvjek spominjati sta je bilo za vrijeme vase vladavine i to ce vasa djeca i unuci trpiti i vas se stiditi i proklinjati !
Zato pamet u glavu mjenjajte se dok imate vremena !
Bok !

vrijeme im curi.

Oće Herceg Bosnu pa da nam vrate Tutu Štelu Lučiće i druge

Koju ti oces Herceg Bosnu. Je li onu u kojoj ćeš ti ispijati viski i pušiti marlboro u podrumu ili Frankfurtu dok se mi krvimo i ginemo po Bosni za vaše l.opvske interese. Hoćeš li ti ratovati kad nas zavadis sa Srbima i muskimanima. Za koga. Za nikoga. Niko vise tu priču ne puši. Herceg Bosna je mantra i utopija koju ste nam prodali i opljačkali preduzeca i banke, nas raselili po Njemačkoj a vi se uhljebili i vladate gore nego bivša KP. Nestalo para bit će pa hoćete ponovo Lučice pa Rupčiće, Petrovice, Međice i ostale velike domoljube. Meni takva Herceg Bosna ne treba. A ni većini hrvatskog naroda na prostorima BiH. Vama treba. Dokaza i prezimena je koliko hoćete.

Bez promjene izbornog zakona HSS pokreće inicijativu za povratak Herceg-Bosne

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ne bojte se, stanje je redovito! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, bit ću ministar Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Što nam znači statistika? Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari