Revitalizacija rimskog vojnog logora Gračine

ljubuski.info

U razdoblju od 3. do 31. srpnja 2017. godine, provodio se projekt pod nazivom "Revitalizacija rimskog vojnog logora Gračine".

Nositelj projekta u vrijednosti od 25.000 KM je Općina Ljubuški a financira se kroz poziv Federalnog ministarstva kulture i športa BiH.

Projektne aktivnosti uključivale su čišćenje, konzervaciju i restauraciju hipokausta, odnosno ložionice i prostorija koje su koristile podno grijanje na površini od 320 m2.

Pri obnovi korišteni su ruševni ostatci kamene arhitekture pronađeni in situ, a povezani su modernim građevinskim materijalima kao trajnije rješenje. Nakon analize originalne žbuke i veziva, dijelovi arhitekture obuhvaćeni restauracijom dodatno su fugirani sa primjesom mrvljene cigle. Sloj zemlje nad zdravicom unutar objekata hipokausta, potpuno je poravnat i prekriven geotekstilom i tucanikom kako bismo pokušali usporiti ili suzbiti određene prirodne procese koji destruktivno djeluju na iskopanu arhitekturu.

Izvođač radova je tvrtka Neir iz Splita, specijalizirana za konzervatorsko-restauratoske zahvate na pokretnim i nepokretnim kulturnim dobrima.

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Mag. Arheol. Mirko Rašić

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto