Samostan na Humcu - svjedok vjere, vremena i kulture

ljubuski.info

Svaki put kad se čovjek nađe u prostoru poput humačkoga samostana, ne može, a ne diviti se skladu građevine, njezinoj eleganciji i ljepoti. Čitamo na pročelju samostanskoga zdanja godinu i datum - 4. travnja 1867., na staroj crkvi tik uz njega u međuvremenu je izgrađena nova godine 1870.

Kako su ti ljudi gradili i radili imajući u vidu prilike i vremena?

Nije to jedino pitanje, dok čekamo gvardijana Darija Dodiga osluškujemo tišinu prostora. Baš tako - tišinu prostora. Poetski mir! Raznolika vegetacija, od pitomih maslina, preko kršu omiljenih košćela, libanonskih cedrova, platana, pa čak i invazivnih bagrema..., sve se tu sastalo u jedan sklad. Tišinu povremeno remeti samo cvrkut ptičica, u poslu "pričaju" na njima znanom jeziku.

Bogata kolekcija

Samostan sv. Ante na Humcu nije mjesto iz stereotipa - teška vrata, kapije ili, ne daj Bože, visoki zidovi i slično. Humački samostan je posve drugačiji, potpuno otvoren, tih i pitom. U njega se može doći i iz njega otići u svako doba dana i noći. Djeluje kao sastavnica proširenog Ljubuškog koji se s nekadašnjih prostora, s Buturovice i ispod nje, raširio sve do samostana. Ne zna se tko je koga prigrlio - grad samostan ili samostan grad.

Razmišljanje prekida gvardijan fra Dario Dodig. Imali smo više pitanja, a postavili jedno, ostala su postala izlišna kada je fra Dario Dodig uzeo riječ. Stotinu i pedeset godina Samostana sv. Ante na Humcu priča teče:

Postojao je samostan u Ljubuškom prije ovoga, u srednjem vijeku, srušen je u turskim osvajanjima. Tek pri kraju tog razdoblja moglo se pristupiti gradnji novoga samostana. Fratri su se nastanili na ovom brežuljku pored Ljubuškog, izgradili ovaj prelijepi samostan, prelijepe građevine iako mi ne živimo samo od građevina. Iz ovog samostana potekle su značajne, prije svega religiozne, a onda kulturne i druge inicijative i djelatnosti. Zapravo je u to vrijeme fratar bio sve i sve! Bio je i liječnik i učitelj i profesor i odgojitelj, ono što je vidio po svijetu studirajući, to je donosio u svoj rodni kraj.

Ja bih istaknuo neke od samostanskih posebnosti. Prvo, glavni oltar u staroj crkvi iz 1725. godine. To je najstariji oltar u Hercegovini koji su fratri donijeli iz Zagreba, iz franjevačke crkve na Kaptolu. Dopremljen je 1900., a prije nekoliko godina potpuno je obnovljen. Sigurno je najvažnija i najveća svetinja za nas. Bilo je uz njega još oltara, pokrajnjih, koji su u prošlom stoljeću zbog siromaštva našeg naroda u Hercegovini podijeljeni pojedinim župama - Rasno, Ružići i Kongora. Ti su oltari i danas u funkciji.

Drugo što bih istaknuo je Franjevački muzej koji je utemeljen 1884. godine. Utemeljio ga je fra Anđeo Nuić, jedan veliki fratar, vizionar. Taj muzej nam je posebno značajan zbog Humačke ploče koja nam govori o pismenosti našega naroda, a eksponati se protežu od 14. stoljeća prije Krista do 11. stoljeća poslije Krista.

Treća znamenitost je zbirka umjetnina "Majka" koju je utemeljio prof. dr. fra Ljudevit Rupčić skupljajući umjetnine o temi majke, a zatim izdao jednu knjižicu koja prelijepo govori o majci. U galeriji imamo 450 eksponata i još toliko neizloženih. Nažalost, nemamo prikladan prostor kako bismo javnosti mogli izložiti to kulturno blago.

Četvrto, naša knjižnica, koja ima negdje oko 25.000 primjeraka knjiga, čuva značajne vrijedne knjige, od inkunabula, pravopisa, prvih tiskanih knjiga, do ostaloga. Tu valja spomenuti i djela fra Lovre Šitovića Ljubušaka koji je izdao prvu gramatiku.

Peta značajka je Dom sv. Ante koji je, nažalost, u jako lošem stanju, a koji je napravio fra Rudo Mikulić. Tu su djelovali Limena glazba, HKUD "Sv. Ante", pjevačko društvo... Nadamo se kako ćemo, uz pomoć dobrih ljudi, pristupiti obnovi kako bi ta zgrada, ali ne samo zgrada nego i glazba koja oplemenjuje ljudsku dušu, funkcionirale i doprinosile cijelom ovom kraju.

Evo, osim nabrojenoga, kulturnog, naša primarna zadaća je pastoralno djelovanje, odnosno duhovna pomoć hrvatskom katoličkom puku. Naša župa je doista velika, ima deset područnih crkava, 13.500 vjernika za koje treba skrbiti. Posebno valja istaknuti Humac kao središte za cijelu Hercegovinu, ali i šire, gdje se okuplja veliki broj vjernika za trinaest utoraka sv. Anti, devetnicu i sami blagdan.

Sedmo, naš samostan posebno je još značajan po tome što se u njemu nalazi novicijat gdje mladići koji se odluče biti fratri uče prve franjevačke korake. To je škola franjevaca, tako da svaki fratar mora proći kroz Humac tijekom svoje duhovne izgradnje, a isto tako, brojni stariji fratri izabiru Humac za svoje staračke dane. Zašto - zbog njegove prirodne ljepote, širine, mira, tišine koju samo Humac daje. Trenutačno u samostanu imamo dvadeset fratara, pet novaka i tri časne sestre. Svake nedjelje imamo šesnaest svetih misa. Uz spomenutu staru crkvu, valja istaknuti novu započetu 80-ih godina prošlog stoljeća, u kojoj se odvija sva liturgija za narod i koja može primiti veći broj vjernika. Ona je novija građevina u obliku šatora.

Uz Muzej o kojem sam već govorio, ovih dana završavamo i lapidarij - kamene starine, zapravo dio muzeja koji ćemo ponuditi posjetiteljima.

Novina za obljetnicu

Nije to sve. Gvardijan fra Dario Dodig otkriva još neke značajke koje "skrivaju" uvijek otvorene samostanske "kapije". Jedna od njih je i godišnjak "Kršni zavičaj". Dok Samostan ove godine obilježava 150. obljetnicu, "Kršni zavičaj" će doživjeti svoj pedeseti broj.

Uz 150 godina Samostana jedna zanimljiva novina koja će posebice obradovati posjetitelje koji Samostan sv. Ante na Humcu posjećuju sa strane je popratni objekt Lirio.

Fra Dario otkriva i značenje naziva: - Lirio na portugalskom znači ljiljan, a s obzirom na to da je sv. Ante Portugalac, potrebu da se molimo za dar čistoće, napose u iskušenjima, u tom smo značenju istaknuli upravo taj naziv. Podsjećamo, ljiljan podsjeća na čistoću koju je posjedovao sv. Ante i potrebu da se molimo za dar čistoće, napose u iskušenjima.

Uglavnom, posjetiteljima su na raspolaganju prostrani toalet, kafeterija i suvenirnica. Vjernici, turisti, znatiželjnici mogu se osvježiti, kupiti suvenir, odmoriti se...

Odlazeći bacamo pogled na sklad zdanja i prirode, uz konstataciju - 150 ljeta nije mala stvar!

Dušan Musa | Večernji list

Glas naroda

Osmo, dođite u kafić,napijte se, zapivajte, sve dam samo da prodam. Šta je slijedeće da napravi u domu Oca našega? Zar on ne zna kako je Isus razbio štandove u Hramu Njegova Oca. Ali Dario ko Dario sve za lovu

Darijo je u habitu predavao za vrijeme komunizma.Dobro školu naučija

kafić vodi njegov rođeni rodijak iz Pregrađaa.

Sad Veliki Vođa može i na Humac. Svih unutar crkve, koji pomažu partiji da isele i ovo malo naroda što je ostalo treba biti sram.

skrivena sekta iza zidina
u franjevačkim abetima
ljubušacima vlada
i sudbine ljudima određiva
obraćaju ljude u vrime izbora
seoski fešta i slični skupova
di se peče domaća janjetina
i piju dobra hercegovačka vina
jel tak il ne tak poslušni siromašni i čisti

strašno je to što uradiše od samostana 150 godina povjesti a sad sve naplaćuju samo da im je para kao niko prije njih pa ni komunisti

Kad ćemo na kavu na humac.Toči li se alkohol?

Slika vrijedi tisuću riječi, pogled čovjeka kaže sve,stisnute oči sa tenzijom prema podu, neću čak ni komentirati, a pogotovo ovih 150 godina gdje ni turčin, ni komunist do sada nije uspio narušiti intergnitet samostana do li do dolaska ove garniture koja sada upravlja samostanom, sve u svemu Bože sačuvaj, ali svako zlo nije za zlo, ono se mora proživiti da bi se ugledao istinski cilj.

"Isus Krist je isti, jučer i danas i u vijeke." ništa se nije i neće promijeniti i On je kako je zapisano predkazivao današnje vrijeme.

"Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi. Po njihovim plodovima ćete ih prepoznati. Bere li se s trnja grožđe ili s bodljike smokve? Tako svako dobro stablo rađa dobrim plodovima, a nevaIjalo stablo rađa plodovima zlim. Ne može dobro stablo donijeti zlih plodova niti nevaIjalo stablo dobrih plodova. Svako stablo koje ne rađa dobrim plodom siječe se i u oganj baca. Dakle: po plodovima njihovim ćete ih prepoznati." (Matej 7, 15)

eeeeee moj "Lirio" pa danas svako dijete zna kliknuti na i saznati značenje pojedine riječi, ali da li ti i takvi stvarno predstavljate, baštinite i živite tu riječ ili vam služi za promociju novca(zlatnog teleta), ako je ovo prvo blago vama ali ako je ovo drugo onda je ovo.

(Lk 11, 39–52)
»Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Zaključavate kraljevstvo nebesko pred ljudima; sami ne ulazite, a ne date ući ni onima koji bi htjeli.« 14

15»Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Obilazite morem i kopnom da pridobijete jednog sljedbenika. A kad ga pridobijete, promećete ga u sina paklenoga dvaput goreg od sebe.«

27Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Nalik ste na obijeljene grobove. Izvana izgledaju lijepi, a iznutra su puni mrtvačkih kostiju i svakojake nečistoće. 28Tako i vi izvana ljudima izgledate pravedni, a iznutra ste puni licemjerja i bezakonja.«

Jak 4,13-17
De sada, vi što govorite: »Danas ili sutra otići ćemo u taj i taj grad, provesti ondje godinu, trgovati i zaraditi«, a ne znate što će sutra biti. Ta što je vaš život? Dašak ste što se načas pojavi i zatim nestane! Umjesto da govorite: »Htjedne li Gospodin, živjet ćemo i učiniti ovo ili ono«, vi se razmećete svojim hvastanjima! Svako je takvo hvastanje opako. Znati dakle dobro činiti, a ne činiti – grijeh je.

Sa kapom sa 3 roga borimo se protiv B o g a
Jeli tak ili ne tak moji partizani

ništa više nežellm od vas fratrine
nego da slušate svoje biskupe
da poštujete riči svetog oca pape
da vjernike obraćate a ne da odvraćate
da se više posvetite molitvi
nego politici i da narod nezavodite
nego da ga na pravi put izvodite
ako su to radili oni sa petokrakama
kao što ja želim sada
onda sam i ja jedan veliki partizanina
jel tak il ne tak poslušni siromašni i čisti

Jadni ti ste vi na ovom portalu ,ali srica nasa stoje vas samo10. tak pa pa nikog nije briga .

to ti misliš, puno nas je i svakim danom nas je sve više

Jadni ti ste vi na ovom portalu ,ali srica nasa stoje vas samo10. tak pa pa nikog nije briga .
Gost - 8. kolovoza 2017 - 16:51

ŠTO MI TEBE TAKO U SRCE POGAĐA "ĆORKANE PILE SOKOLOVO", KOJA JE TO GOLEMA NEVOLJA, U ČEMU SE BOLAN PREPOZNAJEŠ?
No što'š Istina je voda duboka, ništa se nije sakrilo pa neće ni vaša režimska zlodjela, ničija nije do zore pa neće ni vaša.

Ali sve u svoje vrime možda te ovo muči, odluči se, možda još nije kasno.

34. NE MOŽE SE SLUŽITI DVOJICI GOSPODARA
''Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti, ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne može se služiti Bogu i bogatstvu.

Realno dosta je njih otislo u svecenike radi osobnih stvari.svojm djelima pokazujes svoju vjeru.koliko njih obilazi bolesne i siromasne a koliko "ugledne i bogate" njihov zivot i ponasanje i ljudi s kim provode vrime otkrivaju tko su i sto su.ali svi ce mo mi jednom doci pred Svevisnjeg di vise necemo glumiti i stavljati maske. Aaaa.mackari.daj para aaa...

Barem smo u necem prvi u svitu, Crkva ima kafic . Boze Bogati svasta ti u nas ima ,oce fiskalne davat kolika su banda nista me necudi . Trebaju jos ulaznice kad je misa naplacivat ,doce i tonpolakol

Ima caffe Mostar prije nas... Campanile

Što te čudi mostar, pa gore je fra. Iko Skoko šerif, no isto nije u crkvenom dvorištu kao ovaj naš na humcu, izmaknut je malo.

Bog vam govori a drugi krivo prevode.

Jeste, jeste, ali bolje bi bilo da nije, Bog nam govori ali mnogi ne čuju pogotovo ovi koji bi trebali širiti Božju riječ, da, da jeste u pravu si samo di si ti i tko si ti da kažeš da nam je krivo prevode, no kako bilo jedno si u pravu Bog nam ipak govori pa bilo preko ovih ili onih, ali ipak govori i nema tu krivih prijevoda ovo je iz evanđelja, ako te pogađa obrati se možda još nije kasno.
Podržavati ovaj kriminal i ovo zlo koje se čini prema našem narodu je izdaja a [ * neprimjereno * ]ci su u devetom krugu ma koje vrste bili.
Nemoj se udarati u prsa i upirati prstom u druge i objašnjavati njihovu krivicu, neznanje i krivo tumačenje, pa evo još jedna pa ti pasala ili ne ali je tako pisano.

Jednom prilikom Isus je ispričao sljedeću priču:

Nekima pak koji se pouzdavahu u sebe da su pravednici, a druge potcjenjivahu, reče zatim ovu prispodobu: "Dva čovjeka uziđoše u Hram pomoliti se: jedan farizej, drugi carinik. Farizej se uspravan ovako u sebi molio: 'Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, ne-pravednici, preljubnici ili - kao ovaj carinik.' Postim dvaput u tjednu, dajem desetinu od svega što steknem.' A carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: 'Bože milostiv budi meni grešniku!' Kažem vam: ovaj siđe opra-vdan kući svojoj, a ne onaj! Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen." (Lk 18:9-14)

Osobno mi ne smeta ugostiteljski objekt na Humcu. Tko god je bio u Italiji ili drugim zemljama zapada, vidio je slične stvari. Uz samostane se nalaze i restorani,a samostani žive od toga. I u nas samostan dolazi mbogo autobusa s hodočasnicima. Ti ljudi moraju imati negdje se osvježiti, otići u wc, kupiti suvenircic. To je hvalevrijedno. A uvijek će biti oni koji zugaju kojima nitko udovoljio ne bi. A obicno zugaju oni koji nikad marke u crkvu nisu dali. Pa znate li koliki su troškovi onolikog humackog kompleksa?

Pa znaš li ti šta znače tri čvora na pasiću fratra? Malo su se momci zaigrali, ne svi ali Dario DA

I još nešto, spominješ koliko treba za odrżavanje, pa ko je ono sve napravio? Da nije slučajno Dario zardio od dnevnica beruć cmilje u gazda ili je uglavnom sirotinja davala.

I još nešto, spominješ koliko treba za odrżavanje, pa ko je ono sve napravio? Da nije slučajno Dario zardio od dnevnica beruć cmilje u gazda ili je uglavnom sirotinja davala.

kao prvo crkva ne plaća porez, onda dobiva godišnje od države milijune, a tek onda gdje su novci od donacija, pa ljudi što daju i milodari, ima se može se a kroz grad nije ni jedan fratar pješke prošao ima godinu dana

sve ok, sve pet, samo vjera je jedno, trgovina drugo, pa začetnik ove "male braće" sv. franjo je osnovao red slijedeći uistinu slijedeći put Gospodins našega Isusa Krista.
On je uistinu živio ovako, no da li pojedici danas žive i šire svojim primjerom vjeru i naučavanje našeg Gospodina Isusa Krista, vi prosudite ali ipak ne sudite imati će tko ima pravo na sud i osudu.

34. NE MOŽE SE SLUŽITI DVOJICI GOSPODARA
''Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti, ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne može se služiti Bogu i bogatstvu.

Evanđelje po Mateju 10:7-9

7 Idite i propovijedajte im da je blizu nebesko kraljevstvo.
8 Iscjeljujte bolesnike i gubavce, uskrisujte mrtve i istjerujte zloduhe. Besplatno ste primili, besplatno i dajte.
9 Ne uzimajte sa sobom novca,

ja sam mišljenja da je samostan vlasništvo župljana župe humac koji su ga izgradili bosih nogu i krvavih žuljeva, kao moj djed i ostali a župljane nitko ne pita ništa tako da ne znam kome služe jer crkva gubi svaki dan po još jednu osobu i tako im i treba kad su stavili hdz iznad naroda, kao da članovi oporbe nisu građani i vjernici , to je strašno

djavao ili sotona poznaje sva kraljestva.
Isus Krist sa vama nema nishta jer nesluzi djavla.
Stara zmija ili sotona nema vrimena pa je poshla da ugrabi dushe hrvatskog naroda.
Kojemu je pisano biti cete brukani i otuzivani dan i noc , biti cete proganjani i osudnijavani zatvarani proglashavani ludima i ubijani.Rade i cine to i danas isto.
Sotoni se zuri jer nema vremena.
Od nikog nije blagoslovljena i neche.
Blago onima koji neoprashtaju takovima..jao onima koji zalazhu dushe svoga Hrvatskog naroda.
Sotona se sluzi biblijom dobro i sotona kao prokletnik i zlobnik da je izbacen iz nebesa.

ciniche cudesa u moje ime ali nisam to ja odgovara isus christ..biti ce tako da nemore drugacije svi ce se diviti i govoriti ovo je bog i ovu su stvoritelja neba i zemlje dijela..nisam to ja odgovara Krist.
Krist ima zadatak satrati glavu staroj zmiji.
Nazalost vi predajete dushe Hrvatskog naroda.

Krista ste odbacili lazljivce laskarosce ste prihvatili svoj narod ste u siromashtvu raseljavaju tukli zatvarali i sirom svijeta progonili.Sa vashim prokletim vjesticama i prokletim sudcima i svima po redu sudile ste i krivo svjedocili.
Ja vam neoprashtam i nechu nikad.
Sotona je mudra ali je propala.

Čovječe kako zove kafić i fratarsku birtiju "popratni objekt" i kafeterija to ti je isto ko šija ili vrat.To se još nije glasilo u 150 godina samostana da se otvori kafić kako bi samo pokojni fra Kozina reagirao porušio bi to ruglo pored crkve.Nedam više lemozine i novce za crkvu dok god se taj kafić ne sruši bojkotiram totalno.Ima toalet tamo na parking za hodocasnike samo da li je zatvoren ili ne to ovaj Dario hvali novi toalet šta je sa onim na parkingu.Iz Medjugorja hodocasnici imaju besplatan ulazak u muzej a humacki samostan od njih nema nikakve koristi jer neplacaju ulaznicu za muzej.Jao fratri farizeji još dovedite i lažnu vicku i u jednu tamnu prostoriju kip pa upalite svjetlo pa ugasite.jer vicka ima veci autoritet od pape netriba joj ni putovnica kad prelazi granicu i svaki dan dobije poruku i dozvolu i blagoslov za gradnju hotela velik je biznis to...

Ispovijedite se svi vi što govorite protiv svojih pastira. Pa oni svaki dan mole se Bogu za vas.

vesna pa zar molitva nije njihov posa
moliti za siromašne bolesne nemoćne
moliti za izgubljene obraćati ljude
a ne blagoslivati političate
i prositii donacije za svoje interese
koliko je njihova molitva došla do tatina srca
pokazuju njihova djela
nove crkve nove kuće ostaju prazne
sad molite uzalud kad niste prije
molite moje fratrine samo za sebe
da vam bog oprosti vaše grije
jel tak il ne tak poslušni siromašni i čisti

Samostan na Humcu - svjedok vjere, vremena i kulture
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari