Vukojević: Naše vlasti nikada nisu niti željele zaštititi svoju proizvodnju

ljubuski.info

Potez Republike Hrvatske koja je za 22 puta podigla takse za uvoz voća i povrća iz trećih zemalja (bile oko 23 marke, sada oko 530 maraka) jeste potez države koja štiti svoju proizvodnju i brine za svoje poljoprivrednike, navode predstavnici većine poljoprivrednih udruga.

Naime, jasno je kako sve zemlje okruženja - Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija - uvijek nađu način kako otežati dotok bh. robe, dok mi dopuštamo ulazak svega i svačega.

U BiH se uvijek govori kako je Hrvatska kriva za ovo ili ono, ali na isti način se ponašaju sve duge zemlje regije, svi osim BiH. Ova država već poodavno je tržište za najlošije robe iz drugih zemalja, a nije nama Hrvatska ili bilo tko drugi kriv za bilo što, nego naše vlasti koje nikada nisu niti željele zaštititi svoju proizvodnju. Tko nama smeta da na isti način štitimo poljoprivrednike?, upitao se Dubravku Vukojević, predsjednika Udruge poljodjelaca ZHŽ.

Zaštiti bh. poljoprivrednike

Prema njegovom riječima, nesporno je kako će odluka susjedne zemlje predstavljati dodatni trošak za bh. izvoznike, ali kaže da je sreće pa da imamo poticaje i razvojne projekte izvozili bi mnogo više pa i ovaj namet bi se lakše prevladao. Vrlo jasno kaže kako u BiH ne postoje jasni i jedinstveni standardi kod uvoza, pa navodi kako na graničnom prijelazu Bijača jedna potvrda košta 300 maraka, na Gradišci 100 a u Brčko Distriktu 50 maraka.
U svim razgovorima s Vijećem ministara BiH potencirali smo upravo da se napokon počne štititi domaća proizvodnja, ali sve je to bilo uzalud. S te strane, mogu kazati da je Hrvatska za svoje proizvođače i poljoprivrednike uradila pravu stvar, kamo sreće da se i BiH nakon počne ponašati na sličan način i štititi svoje, poručio je Vukojević.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača RS, mišljenja je kako i BiH treba odgovoriti na isti način, odnosno ukoliko Hrvatska na taj način štiti svoje proizvođače, BiH treba uvesti recipročne mjere.
BiH treba svoje proizvođače dovesti u približno ravnopravan položaj s proizvođačima iz Hrvatske. Šarović i bh. vlasti ovdje nemaju što oklijevati nego se u dogovoru s državama CEFTA-e moraju dignuti i takse u tim državama. Izuzetno cijenim hrvatskog ministra poljoprivrede koji je mnogo uradio na zaštiti poljoprivrede, ali mislim kako jednu ovakvu odluku je bilo pošteno donijeti za sve, dakle i za proizvode iz EU, a ne samo za one iz trećih zemalja. Mi u BiH smo ionako gola bijeda i ovo je velik udar na nas, kaže Usorac.

On smatra kako se s Hrvatskom, ali i drugim zemljama regije, treba zajednički raditi jer nikome ne smije niti treba biti u interesu da se uništava proizvodnja niti u Hrvatskoj niti u BiH. Usorac smatra kako se u obje zemlje poljoprivredom bavi najsiromašniji dio stanovništva koji jednostavno mora biti zaštićen, ali da se to treba raditi u dogovoru.
Sela nam izumiru i u Hrvatskoj i u BiH i to je nužno zaustaviti, ne smijemo doprinositi niti s jedne niti s druge strane granice da to bude trend, nego se u obje zemlje mora raditi sve da se spasi stanovništvo u ruralnim dijelovima. To bi trebalo biti svima u interesu, poručuje Usorac.

Apel EU i summit u Sarajevu

S druge pak strane, zemlje regije već pripremaju odgovor na nove mjere iz Hrvatske, pa bi se već u ponedjeljak u Sarajevu trebao održati summit predstavnika BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Isto tako, Bruno Bojić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, potvrdio je za Dnevni list kako su BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo već uputile apel Europskoj komisiji u kojem traže zaustavljanje mjera iz susjedne države.
Povećati takse za 22 puta jednostavno znači da je naša roba u Hrvatskoj nekonkurentna pa bi jednu takvu odluku nazvao trikom. Time se narušava liberalizacija tržišta i principi iz SSP-a te se odluka o povećanju taksi mora ukinuti jer ovakve odluke se mogu donositi jedino u dogovoru svih, jasan je Bojić.

Na upit što će biti ukoliko se odluka ipak ne ukine, kaže da je očekivati da BiH ali i druge zemlje u tom slučaju donesu kontramjere i štite svoje tržište od proizvoda iz Hrvatske. Napominje da je osobno protiv takve praske, jer smatra kako se o svemu treba razgovarati i ne donositi jednostrane odluke.
Osobno smatram kako BiH mora raditi na sezonskim carinama, odnosno za vrijeme dospijeća voća i povrća iz naše zemlje zabraniti uvoz iz drugih zemalja. Imamo i unutar CEFTA sporazuma tu mogućnost i mislim kako je nužno donijeti jednu takvu odluku, navodi Bojić.

Svemu dodaje kako BiH ima mnogo bolji ekonomski prostor od onog političkog, te kako poljoprivreda nikada nije naišla na razumijevanje politike. Ipak, nada se kako će se to promijeniti te će se donijeti adekvatne strategije razvoja bh. proizvodnje.

Podsjetimo, prema odredbama novoga Pravilnika, fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede Hrvatske kontrolirati će i voće i povrće koje se uvozi iz trećih zemalja, a koje podliježe samo općem tržišnom standardu, a to su: trešnja, višnja, malina, kupina, ribiz, borovnica, brusnica, aronija, lubenica, dinja, tikvice, krastavac, patlidžan, kupus glavati (bijeli i crveni), kelj, cvjetača, luk (crveni i srebrenac), poriluk, mrkva i celer korjenaš.

Problem taksi riješiti dogovorom

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Stevo Mirjanić izjavio je kako ne odobrava takse na poljoprivredne proizvode koje je uvela Hrvatska te je nužan dogovor o tom pitanju.
Mislim da je ovo loš potez, ali vjerujem kako će organi BiH naredih dana poduzeti najbolje da se napravi dogovor, a ne rat između onih koji to reguliraju, kazao je Mirjanić.

Dragan Bradvica | Dnevni list

Komentari

Buco je KRALJ on jedini radi u interesu seljaka i sirotinje.Sredija je mrazarinu ,kruparinu, poticaje, još i federalne pravi čovik od akcije.HDZ je pogrešio što ga je turio u stranu Barbariću predlažem Bucu za županijskog vijećnika u ime poljoprivrednika

Buco ope jeli SKJ na lasti a svim razinama u drzavi di je problem reci moja partija vam svaki dan j...mater ovako ili onako nemoj se pravit priglup tu pricu nemas kome vise prodat stari ne kopaju a mladi odose nikakav poticaj ne spasava vise osim tih krupnih sto pokupite ti zarkic i kompanija nema vise ovaca pa bolan ti tvoji seljaci zasoli nemaju sto se sramotis vise

Buco, jeli tvoj kradeze krivac za to,izadji iz kradezeja tko te drzi

Koga ovi predstavlja?

Buco koliko imaš košnica

xexexe

Buco vise ne kenjaj,okani se toga nije to zate bolje gledaj si ti je ,,,

Vukojevicu vrime je traženja otkupnih blokova za podSticaje. Ne mlati praznu slamu

Buco loču li ti krmenja?

Buco jedini u ime svoje i u ime naroda u javnost ima pravo nešto reć u ime napaćenog puka jer kopa i crnči ko i ostala sirotinja a ako je štogod uspio ostvarit od države kakav poticaj neka je jer čovik stvarno kopa ko bager a ko je bliše vatre taj se grije, uvjek je tako bilo.

Kakva [ * neprimjereno * ] moze vise voliti interese hrvatskih trgovaca od sebe

Vukojević: Naše vlasti nikada nisu niti željele zaštititi svoju proizvodnju

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ne bojte se, stanje je redovito! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, bit ću ministar Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Što nam znači statistika? Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari