UZB djelomično zadovoljna izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja

ljubuski.info

Dana 25.07.2017. godine održano je zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Predstavnici koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, potpisnici Rezolucije branitelja u FBiH, među kojima su bili i predstavnici UZB, su, pisanim putem, od Predsjednika Zastupničkog doma Parlamenta Edina Mušića, i oba dopredsjedatelja tog Doma, Mladena Boškovića (HDZ BiH), i Vesne Švancer (SBB), zatražili nazočnost tom zasjedanju, no, do početka tog zasjedanja im nije udovoljeno, što pokazuje ignorantski odnos predstavnika aktualne političke vlasti prema najzaslužnijim sinovima države BiH. Predstavnici koordinacije udruga iz rata su ipak ušli na zasjedanje koristeći druge mehanizme.

Na tom zasjedanju su na dnevnom redu između ostalog bili predviđeni i Zakoni o pravima branitelja i to:

  • Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o dobitnicima najviših ratnih odličja,
  • Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o povoljnijem umirovljenju pripadnika oružanih snaga,
  • Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Sva tri zakona su, na prijedlog Predsjedatelja Zastupničkog doma, većinom glasova zastupnika prihvaćeni u formi Zakona po skraćenom postupku, a ne zakona po hitnom postupku, tako da je onemogućeno ulaganje amandmana na te zakone od strane zastupnika.

Što se tiče predviđenog Zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja taj zakon je ostavljen za iduće zasjedanje tog doma jer je taj zakon prošao javnu raspravu u oba doma i za taj zakon je potrebita cjelovita rasprava u oba doma Parlamenta FBiH.

S obzirom da je koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata zagovornik i promicatelj Rezolucije branitelja, koja je prihvaćena u cijelosti od strane Odjela za branitelje i Domovinski rat pri HNS-u, a taj stav je ujedno i stav zakonodavne i izvršne vlasti HDZ BiH, i svih parlamentarnih stranaka HNS-a, koordinacija udruga je bila zainteresirana za zasjedanje Zastupničkog doma jer su sve točke Rezolucije branitelja trebale biti razmatrane na tom zasjedanju, no do potpunog uvrštavanja svih točaka Rezolucije branitelja u ponuđene prijedloge zakona o pravima branitelja nije došlo.

Prije našeg priopćenja o tom zasjedanju dužni smo pripomenuti kako su sva tri predložena zakona o pravima branitelja prihvaćena većinom glasova zastupnika.

Što se tiče trećeg zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, u tom zakonu je bila predviđena jedna točka Rezolucije branitelja i to "Izrada registra branitelja i objava korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite", dok je točka Rezolucije "Braniteljski dodatak" bila predviđena u formi amandmana koji je trebao predložiti klub zastupnika HDZ-a BiH, jer su na sastanku Odjela za branitelje i Domovinski rat od 17.07.2017. godine doneseni zaključci gdje u točki 1. tih zaključaka stoj slijedeće:
Odjel za branitelje i Domovinski rat HNS-a traži od hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i Domu naroda Parlamenta FBih da u okviru rasprave o aktualnim zakonima o braniteljskoj populaciji koji su u parlamentarnoj proceduri zahtijevaju uvrštenje u raspravu i Prijedloga zakona o razvojačenim braniteljima te da kroz argumentiranu raspravu u Parlamentu FBiH u okviru istog definiraju model rješenja braniteljskog ratnog dodatka, dok u točci 2. zaključaka stoji slijedeće:
Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a traži od hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i Domu naroda Parlamenta FBiH da se na dnevni red prve naredne(redovne ili izvanredne) sjednice stavi ova Zakon.

Prijedlog zastupnika HDZ-a BiH za raspravu o "braniteljskom ratnom dodatku" u tom domu nije došao na dnevni red zbog čega UZB nikako ne može biti zadovoljna.

Dužni smo napomenuti kako je zastupnik SDP-a BiH Zukan Helez predložio amandman kojim je tražio od Zastupničkog doma Parlamenta uvrštavanje braniteljskog dodatka u točku u članak 7 točka 14., ali je taj amndman odbijen jer je Zakon o razvojačenim braniteljima prihvaćen u formi Zakona po skraćenom postupku koji onemogućava uvrštavanje amandmana, ali je Helez kazao kako taj amandman čeka zastupnike u Domu naroda jer taj braniteljski dodatak mora biti razmtran i prihvaćen poradi branitelja, najzaslužnijih sinova države BiH. Zahtjevu Zukana Heleza se priklonio i zastupnik DF-a koji se oštro obratio ministru branitelja Salki Bukvareviću prozivajući ga glavnim krivcem za loš položaj branitelja u FBiH.

Imajući u vidu kako je UZB preko svojih predstavnika učinila znatne napore u relaksiranju odnosa na relaciji HDZ BiH-UZB, i gdje je održala sastanke s Draganom Čovićem 29.05.2017. godine, te sastanak s Odjelom za branitelje pri HNS-u od 05.06.2017. godine i gdje je HDZ BiH, preko Odjela za branitelje i Domovinski rat pri HNS-u, prihvatio u cijelosti sve točke Rezolucije branitelja. to opravdano držimo kako se dogodio kratki spoj na relaciji Odjel za branitelje i Domovinski rat i HDZ BiH jer se braniteljski dodatak nije uvrstio u raspravu Zastupničkog doma od 25.07.2017. godine iako je tako dogovoreno i donijeti Zaključci tog odjela od 17.07.2017. godine.
Dokazi: Zaključci Odjela Za branitelje i Domovinski ra pri HNS-u od 17.07.2017. godine.

Isto tako predstavnici UZB su preko nekoliko svojih predstavnika htjeli uspostaviti telefonsku vezu s Predsjednikom kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jozom Bagarićem, kako bi ga upozorili na zaključke Odjela za branitelje i Domovinski rat pri HNS-u no to se nije dogodilo jer se taj predstavnik HDZ-a BIH nije htio javiti nikome, ni prije zasjedanja Zastupničkog doma a niti tijekom zasjedanja.

Prijedlog zakona o razvojačenim braniteljima je prošao kao i prijedlog izrade jedinstvenog registra branitelja branitelja i objava korisnika prava i s tim dijelom možemo biti zadovoljni jer se jedna točka Rezolucije branitelja ipak uvrstila i usvojila a sada će trebati kroz pod zakonske akte urediti oblast jedinstvenog registra branitelja i objava korisnika prava ali UZB i koordinacija udruga iz Domovinskog rata, potpisnici Rezolucije branitelja nikada neće odustati od odvajanja borbenog i neborbenog sektora unutar izrade jedinstvenog registra i tako će morati biti.

Što se tiče braniteljskog dodatka UZB će tražiti od zastupnika HDZ-a BiH u oba doma uvrštavanje u raspravu braniteljskog dodatka bilo kroz poseban zakon o braniteljskom dodatku Lex specialis koji je izradila UZB ili kroz otvaranje argumentirane rasprave o braniteljskom dodatku jer bez tog dijela nikada neće biti mira u braniteljskoj populaciji u FBiH i to će se morati dogoditi uskoro.

Vezano za zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja isti će biti razmatran na idućoj sjednici Zastupničkog doma i UZB kao i sve druge udruge potpisnice Rezolucije branitelja su dostavile svoje amandmane, prijedloge i sugestije na taj zakon i tu će UZB sa svim drugim udrugama potpisnicama Rezolucije branitelja aktivno sudjelovati u raspravi pred oba doma Parlamenta FBiH.

Na kraju ovog priopćenja pozivamo Odjel za branitelje i Domovinski rat da se ubuduće ne događaju ovakvi kratki spojevi na relaciji Odjel : HDZ-BiH jer to dovodi do daljnjih sukoba i razdora na relaciji UZB-HDZ BiH, a to se ne smije više događati jer to nikome nije u interesu. Uvijek smo zagovarali istinu poradi naših članova branitelja, i cjelokupne javnosti i tako će i daljnje ostati sviđalo se nekome to ili ne.

Ovim putem obavještavamo cjelokupnu javnost kako će UZB uskoro opet zatražiti sastanak s Odjelom za branitelje i Predsjednikom HDZ BiH draganom Čovićem kako se ovakvi kratki spojevi ubuduće ne bi više događali jer to nije nikome u interesu a poglavito HDZ-a BiH.

UZB/Borci BiH, u koordinaciji s UZB ŽZH i svim njenim podružnicama u FBiH,

UZB

Glas naroda

Naravno,dogodio se -kratki spoj-između ,Odjela za branitelje i Domovinski rat ,i gle čuda HDZ-a!Pošteno rečeno, navedeni nikad i nisu bili skupa -osim na papiru ! A papir svašta trpi!Dok su jedni -riskirali glavu,drugi su skupljali -mukte ,materijalna dobra,te ih u duhu dobrih gospodara -razulareno trošili!Poštovani čitaoče ,kao što vidiš razlika je -drastična!

podrska UZB
samo naprijed

UZB djelomično zadovoljna izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari