Čović: Bh. političari se pred predstavnicima EU crvene kao mala djeca

ljubuski.info

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je novinarima kako duboko vjeruje da postoji mogućnost učiniti stvari boljim po BiH u sljedećih 14 mjeseci. On je kazao kako se nada da će Upitnik EK biti preveden do kraja idućeg mjeseca.

Član Predsjedništva BiH vjeruje da će kroz 9 i 10 mjeseci informirati Bruxelles i EU o potencijalnom napretku koji naša zemlja može napraviti. Posebno je podvukao važnost usvajanja seta zakona o povećanju trošarina i pristupanje BiH Prometnoj zajednici.

On je uvjeren kako neće doći do promjene vlasti do sljedećih općih izbora koji će biti održani sljedeće godine.

Predsjedništvo BiH pozvalo je predsjednika Srbije u službeni posjet BiH, a uskoro bi trebao biti upućen i predsjednici Hrvatske.

Na pitanje o zategnutim odnosima Bošnjaka i Hrvata, on je kazao da ne vidi nijedan razlog za zategnutost odnos ova dva naroda, a posebno za negativne stavove prema susjednoj Hrvatskoj.

Što se tiče suradnje sa SDA, Čović smatra kako i on i Izetbegović trebaju praviti više kompromisa. Također, on nije želio komentirati izjave Mladena Bosića o odnosu HDZ-a i SNSD-a.

Čović je kazao da je siguran kako će se u 10-11 imati usvojene izmjene Izbornog zakona BiH i da se svi slažu kako svaki narod treba birati legitimne predstavnike.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH je kazao kako je Sud u Strazburu odlučio da se svakom građanin mora osigurati mogućnost biti birani, ali ne i biti izabrani. Kako kaže, to omogućava HNS-ov prijedlog Izbornog zakona BiH.

Na pitanje o Prometnoj zajednici, Čović je odgovorio da je velik udarac što BiH nije imala stav u Trstu. On vjeruje da će u sljedećih deset dana taj problem biti riješen. Potvrdio je da HDZ-ovi ministri u Vijeću ministara BiH nisu glasovali kada je bilo riječi o pristupanja BiH Prometnoj zajednici.

BiH do danas nije predala odgovore na Upitnik Europske komisije usprkos postavljenim rokovima. Čović je kazao da je bio siguran da će to biti završeno do ožujka ove godine.

Kako kaže, prema informacijama predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, Upitnik bi trebao biti završen do kraja osmog mjeseca nakon čega će se krenuti s usuglašavanjem.

Na pitanje o oštrim poruka EU na račun BiH, predsjedatelj Predsjedništva BiH kazao je da se bh. političari crvene kada se kao mala djeca trebaju pravdati te da moraju pokazati više odgovornosti prema dužnosnicima iz EU.

Istaknuo je važnost mehanizma koordinacije koji mora što prije zaživjeti u praksi.

Što se tiče MAP-a, on je kazao da je bh. političarima rečeno kako neke zemlje članice NATO-a uopće ne žele razgovarati o ulasku BiH u ovaj savez zbog neozbiljnosti. Kako kaže, BiH mora pokazat da je spremna rješavati probleme i uknjižiti vojnu imovinu.

On nije želio odgovoriti na pitanje da li će se ponovo kandidovati na mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Dodao je da to ovisi o dosta čemu te da će se definitivno kandidovati ako se ne riješi veliki broj problema Hrvata, a odluku će donijeti i kada vidi da li je BiH uspjela dobiti kandidatski status.

Kako kaže, političkim porazom smatrao bi slabljenje položaja Hrvata u BiH, nedobijanje kandidatskog statusa i aktiviranje MAP-a.

Istaknuo je kako se BiH nije smjelo desiti da se vlast pravi po vertikali. Kako kaže, HDZ i HNS su u jasnom partnerskom odnosu sa SDA, SBB i SNSD-om kada je riječ o entitetima, te sa Savezom za promjene u Vijeću ministara BiH.

Glas naroda

to govoriš svoja iskustva ?

Čović: Bh. političari se pred predstavnicima EU crvene kao mala djeca
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari