Novčane potpore studentima slabijega imovinskog stanja

ljubuski.info

Općina Ljubuški će i ove godine novčano podupirati svoje studente, potvrđeno je na nedavno održanoj sjednici Općinskoga vijeća Ljubuški.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, na dnevnom redu bio je nacrt odluke o novčanoj potpori studentima općine Ljubuški u akademskoj 2017./2018. godini.

Prema riječima općinskoga načelnika Nevenka Barbarića, a s tim su se složili svi vijećnici, cilj je da ovogodišnje novčano podupiranje i pomaganje studenata bude socijalnog karaktera, odnosno da će naglasak biti na tome da potporu dobiju studenti koji dolaze iz obitelji koje teškom mukom sastavljaju kraj s krajem.

Socijalni status

No, to nije jedini uvjet, a oni su sljedeći: da budu redoviti studenti državnih sveučilišta, da imaju stalno prebivalište na području općine Ljubuški, da nisu ponavljali ni jednu godinu, da su slabijeg imovnog stanja, da su iz obitelji koje su korisnici socijalne pomoći i da nisu stariji od 26 godina.

Međutim, postavlja se pitanje hoće li biti zlouporaba, hoće li se pribaviti isprave koje nisu vjerodostojne i točne, odnosno kako će studenti dokazati da su slabijeg imovnog stanja.

Danas možete donijeti svakakav papir, svakakvu potvrdu možete dobiti. Znam da se znalo zloputrebljavati tko je stvarno u socijalnoj potrebi, a tko nije. Ne mislim samo na ovaj natječaj za studente, vidio sam neki drugi natječaj gdje čovjek koji ima kuću od 500 tisuća maraka, donosi potvrdu da u svome posjedu nema nikako kuće. Treba dobro pripaziti jer ovdje će glavno biti kako će se dobivati socijalni status, kaže Dobroslav Bukmir, vijećnik ljubuškoga Općinskoga vijeća iz reda HDZ-a 1990.

Znam da nikad nije jednostavno donijeti ovakvu odluku i na osnovu čega će se voditi, i znam da ima lažiranja dokumenata i svega, ali ako već ima odluka je li moguće da se proširi u toj mjeri da se uključi sve, čak i način dokazivanja slabijeg imovinskog stanja - predlaže neovisna vijećnica Marija Herceg.

Novčane potpore

Ivica Boras, šef ljubuške općinske službe društvenih djelatnosti, kaže da će postupak dodjele novčanih potpora provesti povjerenstvo koje će raspisati natječaj, a u natječaju će stajati kako doći do provjere da je student slabijeg imovnog stanja.
Student može donijeti potvrdu iz porezne uprave, iz mirovinskog zavoda, iz centra za socijalni rad i iz službe za branitelje. Znači te četiri potvrde bi trebalo donijeti za oba ili jednog roditelja, a povjerenstvo će lako provjeriti je li potvrda lažirana ili nije, samo treba malo više volje i rada, kaže Ivica Boras.

Usvojen je zaključak da se do sljedeće sjednice Općinskoga vijeća, nacrt odluke pripremi kao prijedlog, a za novčane potpore ljubuškim studentima ove godine će se iz općinskog proračuna izdvojiti 50.000 konvertibilnih maraka.

Ivan Kaleb | Večernji list

Glas naroda

dali će opet barbarićeva dica dobit stipendiju ko prije kad su mediji objavili ili su svi završili fakultete pa sad bude i za sirotinju nešto

Pa naravno da će dobiti,gladu nikad malo,a i nema veze što prima iz RH

neka mi neko kaže da li ja kao roditelj četvero djece, od kojih je dvoje završilo školovanje, ( ja znam kako sam ih školovala), imam li pravo tražiti potporu ako sam zaposlena i primam zakonom zajamčenu plaću, (420,00 km) a muž mi ima mirovinu od 326,00 KM. Jedno dijete koje je završilo je zaposleno, ali osnovalo je obitelj i odselilo od mene, a drugo koje je završilo radi "na crno" za mizeriju, ali da napomenem i ovo- NE PRIPADAM NI JEDNOJ POLITIČKOJ OPCIJI I VJERUJTE ĆIVO MI SE FUĆKA ZA POLITIKU

Imaš TI PRAVA NADATI SE, ali ti neće dati, nema ne pripadaš i fućka ti se i njima se živo fućka za tebe.
Vidiš kako Barbarini dili potporu a lažira dokumentaciju da bi mu dica imala hrvatsku stipendiju.
Da se zna staćina primanja su o,oo u prijavi, majka garibica a ćaća garib SA SVIM BENIFICIJAMA I MALOM PLAĆICOM , a imovinska kartica kaže drugačije.
Zato ne zamaraj se ovi poticaji su namijenjeni njegovim uvlači*uzanima.

PA ETO VALJDA TI JE DOVOLJNO DA SHVATIŠ.

HVALA PUNO, SHVATILA SAM..................ali zar baš moramo biti u partiji da dobijemo nešto, nisam tražila za starijih dvoje, sad mi je teško....jedno studira, a drugo će dogodine.....dobro uče pa mi žao da ne završe fakultet....ali dok mogu borit ću se i raditi pored posla šta bilo samo da i njih iškolujem

svi ste vi licemjeri, vidi ovog Bukmira on nešto o potvrdama a sam ima falširanu dokumentaciju o stradavanju i da je RVI a nije, ma gonitre se svi

Hvala Bogu pa sam ih troje odškolao bez ičije pomoći nažalost dvoje ih je vani ali ne bi prodali obraz za milijune

Misu džaba curice pisale u školi šta bi htjele biti kad odrastu udovice rata

dokle će više ta djeca lažnih vojnih invalida imati prednost, de u dom , de stipednija iz
Republike hrvatske,svaka čast onoj djeci koja su iz tih obitelji ali ih malo studira već su oni zbrinuti sa poslom većina, sudionik sam domovinskog rata od početka do krajai nikakvih privilegija nemam ni ja ni mja djeca.. Nabrojite mi deset studenata iz socijalno ugroženih obitelji, i šta to znači
Nek kriterij bude uspjeh u školi, redovan student ostala braća i sestre dali idu u škole, danas su svi socijalno ugroženi

Evo samo da znaš da moje dijete nije dobilo stipendiju iz RH,a invalid sam 70 %,ali spadam u ovu drugu skupinu što nije kupovala nalaze. Zato su dobila dijeca poput našeg načelnika,koji je sve lažirao a onaj bukvan iz RH,Milas, koji je bio par dana u Ljubuškom i odnio spisak podobnih studenata.

Nisam htio ovo komentirati ali nas četvero bilo na birou peto učenik šesto student i kad je dijete tražilo stipendiju normalno da je nije dobilo i zato vam hvala kradeze a jednog dana ću vam reći zašto i to ubrzo

Bukmiru red je da ovi tvoji guzoljubi dobiju i cetvrtu stipendiju u tijeku jedne godine,ispostuj to. Sram te bilo pomozi curi iz svog mista koja ima sve uvjete i najbolje ocjene a ne onima koji čitav zivot zive na tudjoj grbaci,s.ram te bilo.

tako je sad će opet ta " socijalno ugrožena djeca" po treći put dobiti
stipendiju,
što nebude kriterij ako več ima stipendiju da nemože dobiti novu.
marš [ * neprimjereno * ] jedna

dok su ovo javno izjasnili
zna se ko će potporu primati
kupite izgubljene pojene
za slijedeće izbore al više neide ne
i grabljani i velačani su shvatili
da ste nas dvadeset i pet godina lagali
jel tak il ne tak grabljani i velačani

Koja frka oko stipendija,kao da je mjesecno 500 km...dajte svima ta nemamo 1000 studenata...ne računam tu sevine..njih ima milijun :-) :-)

Obrati se Uvenku, ne Bukmiru, Uvenko potpisiva i odobrava, Bukmir je samo letop-rda bez ikakvih prava samo ronca dok ocjeni da može neće on dokraja kako on voli reći za koga, ne valja ni načelnika čepati do kraja ako oćeš nešto za sebe istući, eto moj(a) lipoto tako ti ga je to...

Nemojte pisat ako sto posto nesto niste sigurni....i moje je dijrte dobilo stip iz Hr....a da nikog nrznamo od ovih nasih glavesina...imala je odlicnr ocijene..samo jedno radi...jos se djece skoluje ...muz bio u ratu ali nista nije od toga dobio....i meni idu na zivce djeca kao branitelja koja imaju ubijrk prabo

treba ovi da se namire što su na vlasti
barbaričeva dica ne mogu bit ugrožena on je najpovlašteniji ćovik u općini
deni pobigla od muža i možda mu je ito pomoglo da pogine no
naslikava se ko ucvviljena udovica
deni nije završila školu srednju no sad joj treba sve kupit i namjestit
dije tu moral i poštenje a svi sve znaju
ispravak gore katica je pobegla od silne ljubavi od muža

E moja Katice ovo ti izgleda pisu "kolegice"s kojima sjedis i pijes kavu.i sredivas beneficije i ostalo.Dvolicnost je cudna .Jadno je kad ti covjek prica iza leda.

Novčane potpore studentima slabijega imovinskog stanja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari