Čović i Dodik zajedno na izborima!?

ljubuski.info

U Mostaru je zakovan banjalučki dogovor - Dragan Čović i Milorad Dodik zajedno su krenuli u konačnu ofenzivu za prekrajanje i preustroj BiH po njihovoj i mjeri stranaka čiji su šefovi.

Prije mjesec dana u Banjaluci su njih dvojica dogovorili da ubuduće ništa u Parlamentu BiH i Vijeću ministara neće biti usvojeno "ako nisu uvaženi stavovi iz Republike Srpske". Prekjučer u Mostaru zaključili su da parlamentarna većina na državnoj razini ne postoji, da je pravosudni sistem nakaradan i da Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ne funkcionira kako bi trebalo.

Veze i namjere

Ako je uopće moguće ostaviti po strani činjenicu da se HDZ koji je u koaliciji, makar i formalnoj, sa SDA-om, Savezom za promjene i SBB-om, time i u, makar formalnoj, parlamentarnoj većini, jasno je da pakt između Dodika i Čovića donosi novu političku oluju koja bi mnogo toga mogla zbrisati i izazvati ogromni cunami.

Prema nekim informacijama, istina neslužbenim, koje dolaze iz Mostara i Banja Luke, Dodik je Čoviću predložio, a ovaj prihvatio da HDZ i SNSD izađu zajedno na izbore u listopadu 2018. godine. To podrazumijeva da birači iz reda hrvatskog naroda u RS-u daju svoj glas kandidatu SNSD-a za člana Predsjedništva BiH, ali i da se kandidati HDZ-a na izborima u Republici Srpskoj pojave na listama SNSD-a i da Čović odredi tko će biti budući hrvatski ministri u Vladi tog entiteta. Taj paket podrazumijeva i da HDZ pruži punu podršku kandidatu iz reda srpskog naroda prilikom izbora predsjednika odnosno potpredsjednika Federacije u Parlamentu FBiH.

Kada se zna da u Republici Srpskoj živi tek 1,25 posto Hrvata, a u Federaciji 3,6 posto Srba može se učiniti, ali samo na prvi pogled da se radi o zanemarljivom broju birača, međutim oni bi mogli u konačnici itekako puno značiti.

Što je u svemu ovome interes Čovića i Dodika, odnosno tko može imati više koristi od banjalučko-mostarskog dogovora?

Čoviću Dodik pomaže da riješi ono što predsjednik HDZ-a proglašava "hrvatskim pitanjem" - daje glas za promjenu Izbornog zakona i uvođenje hrvatskog TV kanala na Javnom servisu. Dogovor podrazumijeva i nemiješanje HDZ-a i njegovih parlamentaraca i ministara u ono što radi Dodik i bilo kakva događanja u Republici Srpskoj. Naši izvori kažu da se u tom "sabiranju i oduzimanju" moraju uzeti u obzir i uglavnom za javnost nevidljive poslovne veze između dvojice predsjednika.

Bošnjački partner

S druge strane, Čović je, kako stvari stoje, potpuno otpisao Savez za promjene što Dodiku itekako odgovara kako bi se riješio bilo kakve konkurencije, tim prije što SDS ne posustaje u javnom dokazivanju kriminala i korupcije ogromnih razmjera u režiji predsjednika SNSD-a i Republike Srpske.

Osim toga, Dodik bi imao jaku zaštitu HDZ-a u svakom smislu koja mu je potrebna zbog činjenice da je na američkoj crnoj listi, ali i osobnog plana da na idućim izborima bude izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda ili da ponovo preuzme dužnost premijera RS-a bez ograničenja mandata. Ne treba zaboraviti da je i Dragan Čović planirao da pobijedi na izborima 2018. i zadrži poziciju člana Predsjedništva BiH.

Uzgred, zajednički prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koji su gromoglasno najavljivali, još nisu uputili u parlamentarnu proceduru. Kako se priča, Čović se baš i ne slaže s Dodikovim radikalnim rezovima i zahtjevom da pravosuđe pređe u nadležnost entiteta, a zapravo se radi o njegovom osobnom strahu od reakcije Njemačke ukoliko bi to prihvatio.

Ono što nije javno rečeno nakon prekjučerašnjeg mostarskog sastanka, ali jeste nakon banjalučkog jeste i njihov zajednički naum da formiraju koaliciju i većinu u Parlamentu BiH nakon sljedećih općih izbora po "svom šnitu i kroju". U tome se i krije njihova "formula budućnosti Bosne i Hercegovine".

SNSD i HDZ će određivati tko će biti njihov bošnjački partner u vlasti i o tome sam se dogovorio s Čovićem - kazao je Dodik u prije mjesec dana u Banjaluci u nazočnosti Čovića koji na to nije reagirao.

Odgovor SDA

Nikada se u BiH neće donijeti bilo kakva odluka bez bošnjačkog naroda i svih građana koji ovu zemlju osjećaju svojom. Bosanskohercegovačke patriote će predstavljati najjače političke stranke, a u tome je SDA nezaobilazna - bio je odgovor SDA na dogovor Dodika i Čovića i na toj poruci je sve stalo, bar za sada.

M. Osmović | Dnevni list

Glas naroda

Dodik Izetbegović i Čović trebaju izlaziti skupa na izbore i vladati do kraja života oporbu treba ukinuti oni koji misle svojom glavom u privatluk ili inozemstvo i to je ključ uspjeha ove države

Ево две од последњег "УЈДИ" председника Мостара Човкета за правог друга и србина Милорада!

https://www.youtube.com/watch?v=ery50XdRORw
https://www.youtube.com/watch?v=pZa-VHUV9lg

čović je uvjek namješto izbore i vlada u srpskom interesu sad kad mu je hrvacki narod da nogu otvoreno se veže i sa vragom da ostane na vlasti da ne bi proradilo pravosuđe pa ga čeka progon ko i sanadera
to su grobari hrvackog naroda

Ziivjela. Bratska. SFRJ. Napokon. Mir. i. bolje. Beograd. nego. Brisel

Oj uredniče.koliko para treba tebi dati da bi ti shvatio da smo Hrvati....da smo svi isti bio to cova ilke ili canac na vlasti a skopljakovicima i sličnim sejdama da ne pišemo. Ružno je reći da dobiva dokumente onako preko neke stvari od onih što nisu proveli odredjene istrage koji se tiču sigurnosti ako ti je draže bezbednosti ili bezbednosti onih koji su nestali ubijeni su ili su stradali u sarajevu krusevu uzdolu ili možda svercati sve i svasta a frendovi su od nekih koji tebi daju dokumente i da znamo da stafetni nosioc ide pod kamion zvani daf i da tebi nema pomoći doli istinu pisati......ali istona nije samo ono što se dobiva na gotovo nego je istina kad organi potvrde da je to istina svojim radom...ali eto samo da ti velimo...ti što ri to donose ne znaju to radit njima je kraju karijera....a zašto pa ne znaju raditi....podrzavam i ustrajnu borbu protiv svakoga zla onih koji su na vlasti a udaraju novinare sindikalista žene kolege itd. Ali podrzavam i borbu protiv plasiranja raznih dafova....Hrvatski Hajduci i Uskoci u suradnji sa alkarskim drustvom koje cijeni istoni

diktatura se jedino može rušit ne cenzuriranim elektronskim medijima a sve diktature su iste samo različite metode
diktatori jaše dok mogu
diktatura svaka ima svoj mehanizam pada

Bolje grob nego rob alijanse DODIK - COVIC.
Braća po privatizaciji i td neka odstupe - gotovo je bratimljenje,

pa pakt čović dodig evo nas konačno na drini bez borbe bravo
idemo ko guske u maglu
poraz je garantovan
oni spašavaju [ * neprimjereno * ]cu svoju
a narodu kako bude obećanje ludom radovanje

Bolje sa Dodigom nego sa muslimanima i njihovim lazima.

Trazili ste - imate ! ...
Sad se kuvajte u sosu i - m e t a n i s i t e !...VEC DOGODINE , broj odlazaka iz CRO i BH ce biti - udvostrucen ! Juce su neki svjetski eksperti najavili da se sprema - rat u BH !...
Ne vjerujete ?! Lijepo je nevjerovati u rat . Nazalost , nije niko vjerovao ni 1914 , ni 1941 , ni 1990...Hvala Bogu ako rata ne bude . Medjutim , mrka je kapa .
Kako se vidi po ovdje posljednjem "komentaru" , tu muslimani kao nesto mute ! Kad god smo se dijelili po vjeri i na tome inssistirali - obrali smo bostan .. Sad smo upravo u bostanluku . Berba samo sto nije pocela .
Tako bar misle eksperti sa strane . Dabogda ne bili u pravu !

mi smo dobre sluge loši gospodari
zato ako želimo na svom ognjištu opstati
moramo tražiti ko će sa nama vladati
ma ko god bija bit će bolji od ova tri bisera
jel tak il ne tak popljačkani nagode

Izbjeglice , jadan bio - imas li ti koji sold u dzepu ? Ako imas , plati nekome da te bar nauci da mozes donekle korektno upotrebljavati interpukciju ! Jer , upravo ce prvo stradati oni koji budu u 21-om vijeku - nepismeni ! Ili - ne pismeni !

vidiš moj graniću ti znaš pravopis hrvatski
ali ti samo služi samo da hrvate blati
bolje bi se proslavija da si nepismen osta
jel tak il ne tak ljubuški izrode

Izbjeglica svakome smeta,ali gađa u sridu i govori točno kakvo je stanje.Vrlo dobro barata tematikom i vidi se da poznaje bivše i sadašnje stanje kao i ljude u Ljubuškom.Vidi se da je dobro obrazovan,ali i ogorčen.Za točke i zareze,to nikog ne zanima,bitno je što se piše a ne kako se piše.Bravo izbjeglice.

fala mate na komplimentu
ali ja moram reči istinu
dok sam se god ja školova
moji roditelji ni ja nismo okusili pršuta
a gojili smo svake godine po tri gudina
sve naše pršute poili moji profesori
a najviše profesor hrvatsko srpskog jezika
zato izbjeglica nezna za velika slova
točke zareze upitnike uzvičnike
da nebi gudina nebi ja školu završija
ali bome ni hercegovina nebi imala ministara
jel tak il ne tak školski ministri

Spasavaju svoju kožu po svaku cijenu. Izazivnje novog rata je najsigurniji način za sveto trojstvo .Onda ce bit mirna Bosna.

Kojim ti jezikom zboriš ANTE GRANIĆU?
Jel' i tebi draži k'o i ovom dvojcu na pariće,
moja tugo Yugo, Yugo?

pozz iz Parisa,
di si Yugu dobro sisa!
Kolko broji tvoja kesa škuda,
dak' se za nju vridi zvati "Juda"?

tko ubi blaža kraljevića antu paradžika ovi naši udbaši

ito će se znati moja mati ko ubi parađika i kraljevića i ostale hrvate no samo da dođe demokracija naroda a ne kvazi demokracija udbe koja je selektivna
još malo pa će se sve znati živjeli hrvati i zna se adeze

ŠTA je ovo mati moja mila !!!
Milorad me se dovezo o osama jao jao !!!
[ * neprimjereno * ] sinoć na utakmici o nekim obadovima đes-ba Ćosiću hajmo na fuka onaj špiconja mi se nejavlja.
IMA li kraja ja nedam svoja JAJA moram nabavit sprejeve za svoje suradnike.

ĆUJEŠ ĆOVA ne zovi nikoga za deratizaciju nit kupuj sprejeve ni pipseve ba izanas će ostat samo ona tri slova
đaba bare i elementi ta mogli smo ćeteri katedrale napravit vozdra pamet uglavu

Čović i Dodik zajedno na izborima!?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari