HKUD Studenčica sudjelovalo na smotri folklora "Zlatna griva Posavine"

ljubuski.info

Prije dvadesetak dana na 15. večeri folklora "Studenčica pjesmu nosi" nastupio je KUD "Sunjanka" iz Sunje, a ovaj vikend HKUD "Studenčica" uzvratila je posjetu gdje je nastupila na smotri folklora "Zlatna griva Posavine" koje organizira KUD Sunjanka.

Na putu prema Sunji studenačka ekspedicija zaustavila se u svetištu svetog Ive u Podmilačju gdje su se okrijepili, a domaćini, fratri i časne sestre, su ih počastili kavom i kolačima. Studenački župnik don Ivan Štironja koji je putovao s folklorom upisao se u knjigu dojmova, a potom i svi ostali Studenčani.

Tradicionalna, 17. smotra folklora Zlatna griva Posavine i ove je godine, 8. srpnja, okupila hrvatsku folklornu baštinu na jednom mjestu, u sunjskoj Posavini.

Smotra je dio višednevnog bogatog programa obilježavanja Dana općine Sunja i blagdana njihove nebeske zaštitnice sv. Marije Magdalene.

Sve nazočne folkloraše i goste pozdravio je Stjepan Dragičević, predsjednik KUD-a Sunjanka, a potom se obratio i zamjenik načelnika općine Sunja Ivica Kozarić.

Smotru su otvorili domaćini, KUD Sunjanka, a zatim su se redali: FA "Ivan Goran Kovačić" iz Siska, KUU" Zvon" župne zajednice Mala Subotica iz Međimurja, HKUD Studenčica sa spletom pjesama i plesova Zapadne Hercegvine uz burno odobravanje nazočnog mnoštva.

Kako reče voditeljica programa Studenčani su bili pravo osvježenje na ovoj smotri i većina je imala priliku vidjeti po prvi put jedno društvo iz Hercegovine. Iza Studenčice još su nastupili: KUD Hrvatsko srce Odra Žabno, HKUD "Branko Herceg" iz Erduta, KUD Slovinci i KUD Stari Jankovci.

Nakon završetka službenog dijela programa bila je zajednička večera gdje su dobro raspoloženje za stolom držali bećari koji su pjesmom za svoj stol privukli mnoge. Da fešta bude "kompletna" pobrinuli su organizatori, publiku su do kasnih noćnih sati zabavljali TS "Fijaker" i domaći rock band.

Drugog dana, u nedjelju 9. srpnja, članovi HKUD-a Studenčica su skupa s domaćinima bili na svetoj Misi u župnoj crkvi koju je slavio don Ivan Štironja, studenački župnik, a pjevali su mladi iz Studenčice. Nakon ručka kod susretljivih domaćina, koji su se potrudili da gostima iz Hercegovine ništa "ne fali" uslijedio je povratak kući.

Inače, u sklopu obilježavanja Dana općine, u Sunji je 9. srpnja održana 23. državna konjogojska izložba hrvatskog posavca i hrvatskog hladnokrvnjaka, te 12. sajam zadrugarstva, obrtništva i turizma.

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Radio Ljubuški

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari