Manipuliranje brojem zaposlenih

ljubuski.info

Iako podaci govore da je stopa nezaposlenosti smanjena, postoje određene dileme smatra Predrag Duduković, ekonomski analitičar.

Broj nezaposlenih se nije prelio u zaposlene, odnosno ti nezaposleni se nisu zaposlili kod nas u firmama, već u inozemstvu. Ima čak i slučajeva da su pojedini trajno skinuti sa biroa zbog neredovnog javljanja. Kao što vidimo iz ovih podataka, zapošljavanje žena je i dalje problem. To je najviše zbog oblika posla. Postoji veliki broj fizičkih poslova koje žene ne mogu raditi, kao na primjer građevina, i to najviše doprinosi njihovom slabijem pronalaženju posla, stav je Dudukovića.

Obrazovna struktura nezaposlenih osoba pokazuje da 73,4 posto osoba ima završenu srednju školu, slijede nezaposleni s osnovnom školom ili nižim obrazovanjem 14,6 posto, te osobe sa završenim akademskim obrazovanjem 11,9 posto.
Broj zaposlenih visokoobrazovanih govori o tome koliko je jaka naša ekonomija i na čemu se ekonomija jedne države zasniva. Veća je potražnja za radnom snagom koja u suštini ne radi na poboljšanju vrijednosti nekog proizvoda kako bi se on što više usavršavao, imao što bolje karakteristike i time stvarao dodatnu vrijednost. Uglavnom se traži radna snaga koja će raditi fizičke poslove, a vrlo malo se radi na razvoju već gotovih proizvoda kako bi oni bili još bolji i konkurentniji i koji bi mogli stvarati dodatnu vrijednost, ističe Duduković.

Podsjetimo, statističke institucije u Bosni i Hercegovini polovinom travnja a ove godine sprovele su, anketu o radnoj snazi na uzorku od 7.925 domaćinstava.

Prema tim podacima, radnu snagu u BiH (ekonomski aktivno stanovništvo) je činilo 1.026.337 osoba, dok je broj neaktivnih bio 1.380.994 osoba. U okviru radne snage bilo je 815.659 zaposlenih i 210.678 nezaposlenih osoba. U okviru zaposlenih osoba bilo je 32.168 neplaćenih pomažućih članova domaćinstva.

Stopa nezaposlenosti bila je najviša među mladim osobama starosti 15 do 24 godine i iznosila je 45,8 posto (43,1 posto za muškarce i 51,4 posto za žene). Prema podacima iz Ankete u 2017. godini, stope aktivnosti i zaposlenosti su iznosile 42,6 posto i 33,9 posto, dok su u 2016. godini bile 43,1 posto i 32,2 posto. Stope su bile značajno više za muškarce nego za žene. Stope aktivnosti i zaposlenosti za muškarce iznosile su 53,3 posto i 43,2 posto, dok su za žene iznosile 32,4 posto i 24,9 posto.

Podsjetimo, premijer Federacije Fadil Novalić je izjavio da je za 18 mjeseci njegovog mandata broj zaposlenih porastao za gotovo 25.000. Prema njegovim tvrdnjama, to su podaci Porezne uprave FBiH koji su dostupni javnosti. U studenom 2016. izjavio je da je taj broj 26902, te da brojni drugi podaci koji se pojavljuju u javnosti nisu točni.

No portal reforma.ba objasnio je kako se manipulira brojem zaposlenih te zašto je broj osoba koji traže zaposlenje na birou manji.
Prvo, podaci koji su dostupni javnosti nisu podaci Porezne uprave, već Federalnog zavoda za statistiku, što je sasvim prirodno. Drugo, podaci ove dvije institucije se veoma razlikuju, toliko da je nevjerojatno da premijer jednostavno odlučuje koristiti one koji mu više odgovaraju, ignorirajući službene podatke Federalnog zavoda za statistiku (FZS), objasnila su na reforma.ba.

Komentari

Dudukovicu ti dobi posao pa SAD s.... O nezaposlenosti

Nezaposlenost je goruci evropski , ako ne i svjetski problem . Nije to nikakva specificnost Ljubuskog , BH i teritorija bivse Jugoslavije . Naravno , taj problem sirine nezaposlenosti ne bi trebao da nas umiruje , nego da nas - uznemiruje . Zakljucak : nezaposlenost u opstini Ljubuski naprimjer , nije u tome da je neko tome kriv samo u Ljubuskom . To je evropski fenomen pa su uzroci u Rvropi , pa i u Ljubuskom . Nije samo u Ljubuskom .
.
IMAMO NEKOLIKO SVJETSKIH PROBLEMA KOJI SE RIJETKO SPOMINJU , kao da mi nismo dio svijeta , nego da smo jedino mi sami u svijetu - i kao da ne zavisimo ni od koga . U 21-om vijeku , problemi se vise ne mogu gledati samo iz ljubuske vizure . Hercegovci su ima 300 godina gradjani svijeta . Mozete ih naci na svim svjetskim meridijanima . Kad bi se njihovi predstavnici , ili slucajni namjernici , nasli u Ljubuskom na kavi - govorili bi - STO JEZIKA ! To se u 21-om vijeku gleda kao bogatstvo , a ne kao tuga i ocaj , kako se to iscitava iz komentara ! Djeca koja danas odlaze iz Ljubuskog u svijet , imat ce domovinu u svijetu , a otadzbinu u Ljubuskom ! Jer , domovina ocu - ne mora biti i sinu !...Ovo je 21-i vijek ! Probudite se !
.
Drugim rijecima - za Ljubuski ima nade ! Ljubusaci su radan i disciplinran narod - posabno ako razde - kod tudjeg oca ! Veza sa njima je zica kucavica , i ne treba ih posmatrati samo kao one koji nam - donose pare !

Manipuliranje brojem zaposlenih

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari