Pappas: Postoje velike razlike između hercegovačkog i korzikanskog ulja

ljubuski.info

U sklopu Info dana ljekovitog i aromatičnog bilja, koje organizira Gospodarska komora Federacije BiH i predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović, u utorak je u Mostaru predavanje održao dr. Robert Pappas iz SAD-a koji drži da treba poboljšati načine proizvodnje aromatičnog ulja u Hercegovini. Doktor znanosti u oblasti kemije i redoviti profesor na Indiana University koji je, uz ostalo, govorio o zaštiti kvalitete eteričnih ulja proizvedenih u BiH, kazao je kako je došao istražiti proizvodne mogućnosti BiH kada su u pitanju esencijalna ulja te pomoći u plasiranju proizvoda na inozemna tržišta.

Svjetska potražnja ulja oko 4 tone godišnje

Po njegovom mišljenju, treba poboljšati načine proizvodnje aromatičnog ulja u Hercegovini, kako bi ovdašnji proizvodi bili konkurentni s proizvodnima sa npr. Korzike u industriji aromaterapije. O tome kolike su svjetske potrebe za uljem smilja, Pappas navodi kako je do prije nekoliko godina potražnja na svjetskoj razini bila oko tonu godišnje, a onda se dogodio rast velikih kompanija te je s time porasla i potražnja za uljem smilja pa sada potražnja iznosi oko 4 tone godišnje.

Korzikanskog ulja nema dovoljno

Upitan kakva je kvaliteta hercegovačkog ulja od smilja i postoje li razlike, Pappas je istaknuo kako postoje velike razlike između hercegovačkog i korzikanskog ulja.
No, korzikanskog ulja nema dovoljno, tako da se hercegovačko ulje miješa s korzikanskim uljem i koristi u aromaterapiji - istaknuo je američki stručnjak.

Predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović kazao je kako će im dr. Pappas svojim velikim iskustvom i znanjem vezanim za eterična ulja uvelike pomoći kako bi proizvodnju same svježe mase i eteričnih ulja doveli na jednu veću razinu.

Navodi kako u Hercegovini imaju prednost u odnosu na korzikanska ulja u smislu komponenti koje su za aromaterapiju i antiage industriju jako važni. Korzikanska ulja primjerenija su za parfumerijsku industriju. No, mješavina tih ulja je najbolje rješenje i najbolji izbor - smatra Dujumović.

Ocjenjuje kako cijene ulja variraju, ali kada se sve zbroji ta bi cijena u konačnici bila od 2 do 2,50 marke.

Problem smilja u Hercegovini vlasti uopće ne prate

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić istaknuo je kako trenutno u Federaciji BiH postoje dva goruća problema, i to problem jagodičastog i bobičastog voća u Bosni i problem smilja u Hercegovini koje, kako kaže, vlasti uopće ne prate.

Dujmović: Cijena ne bi trebala biti niža od 2 KM po kilogramu

Problem u vezi s otkupom smilja goruća je gospodarska tema posljednjih mjeseci u Hercegovini, a ništa se nije promijenilo niti početkom berbe. Činjenica je da su cijene niže od želja proizvođača, ali i da će očito proizvođači i prerađivači smoći snage prevazići nagomilane probleme.

Ovo su zaključci razgovora s Dinkom Dujmovićem, predsjednikom Grupacije proizvođača i prerađivača smilja.
Mi u Grupaciji proizvođača i prerađivača smilja smo jasnog stava da destilerije treba izvršiti preradu svježe mase smilja, a svoje usluge naplate u postotcima od prinosa u ulju, kako se poljoprivredni proizvođači ne bi dodatno izlagali troškovima. Dio destilerija je poslušao taj naš apel. Ovim modelom, nakon berbe i sezone destiliranja, možemo imati točan pregled količine i kvaliteta esencijalnog ulja. Na taj način će se također formirati interno tržište esencijalnog ulja smilja, koje će biti predmet otkupa destilerija ili direktno za potrebe inozemnih kupaca. Još jednom napominjem da je kvalitet esencijalnog ulja od smilja presudan faktor u prodaji", kaže Dujmović.

Dujmović smatra da bi predloženim modelom destiliranja i otkupa esencijalnog ulja, a u odnosu na prihod koji bi trebao ostvariti poljoprivredni proizvođač, u konačnici ta cijena, ako se radi o normalnim organskim plantažama, trebala biti minimalno 2 KM po kilogramu zelene mase, a i više, ovisno o plantaži.
Ovaj model i otkup na ovaj način nisu upitni i dio destilerija to već radi, tako da se poljoprivredni proizvođači mogu javiti tim destilerijama kako bi ugovorili konkretan termin destiliranja. Također, imam pouzdane informacije da će dio destilerija koje rade na takav način i otkupiti kvalitetno esencijalno ulje od poljoprivrednih proizvođača, nakon učinjenih kemijskih analiza. Cijena otkupa ulja će, naravno, ovisiti o kvalitetu ulja i potrebama na tržištu, kaže Dujmović.

FENA

Glas naroda

Znači u Hercegovini se očekuje samo od ove berbe 20 tona ulja a na jesen bar još 20 tona što iznosi 40 tona godišnje sa tendencijom eksponencijalnog rasta.
Ukupna svjetska potražnja 4 tone godišnje.
Znači samo će Hercegovina ove godine proizvesti ulja koliko cijeli svijet potroši za 10 GODINA!
HALO !

Ne moze bit ove godine vise od 7-8 tona, a na jesen max 3 tone ulja

ovo je pisala velika budala jer je vjerovatno pobrko podatke
svjetska potražnja cmilja je valjda40 tonaa ne 4 tone
vjerovatno je tu pogreška a u svakom slučaju [ * neprimjereno * ] i tendeciozan tekst

Ocjenjuje kako cijene ulja variraju, ali kada se sve zbroji ta bi cijena u konačnici bila od 2 do 2,50 marke. ?????
Google nudi vise tocnih informacija od ovog supljiranja i ciljanog pravljenja kaosa u suradnji s Gospodarska komora Federacije BiH i Grupacije proizvođača i prerađivača smilja

,,Također, imam pouzdane informacije da će dio destilerija koje rade na takav način i otkupiti kvalitetno esencijalno ulje od poljoprivrednih proizvođača, nakon učinjenih kemijskih analiza. Cijena otkupa ulja će, naravno, ovisiti o kvalitetu ulja i potrebama na tržištu ,,

Slijedeca epizoda je najavljenja, prva epizoda ,,navlakusa,, slijedi rasplet po destilaciji i analizi . Rezultat analize ,, nije ti ovo bas najbolje ,, znas situacija i tako to ,,
Naravno, dolazi kupac ,,odnekud,,
Sistem u 3 koraka : nategni , osamuti, drpni...

Potegao dr. Robert Pappas iz SAD :) namlatio se zabljih krakova i objavio na FB . Nirvana . Ekspedicija uspjesna. Apsolutno prosvjetljene. Ohhh

Lumen / obavezno poslati pismo namjere na Korziku da malo mjesamo ulja.

Navodi kako u Hercegovini imaju prednost u odnosu na korzikanska ulja u smislu komponenti koje su za aromaterapiju i antiage industriju jako važni. "Korzikanska ulja primjerenija su za parfumerijsku industriju. No, mješavina tih ulja je najbolje rješenje i najbolji izbor" - smatra Dujumović.

Od ovolikog lumena tako malo info
Nisi triba ni dolazit !
A koliko vidim obitelj dujmovic za stolom i zajasili gospodar. Komoru ko svpju prciju!
Za stolom tata i cerka ako ne grijesim!
A ti dujmovicu zar te nije sramota nakon afera i zadnje s kanađinam jos se pojavljujes !
Ko tebi vjeruje i tim oko tebe ?

Pa znate li vi tko je marko šantić... stvarno nevjerovatno...

info je plafon kapaciteta :)

Dajem litar ulja za 500 km ili smilje po 50pfeniga ako netko želi kosit.Treba mi za puta u Rumuniju

Jeba ti nas ercegovce nismo u stanju prodat cisternu ulja a promutili šlepera i šlepera svega i svačega odavde do Kine i nazad sramota.

Pappas: Postoje velike razlike između hercegovačkog i korzikanskog ulja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari