Na švercu cigaretama država izgubila više od pet milijardi KM

ljubuski.info

Rast trošarina, a time i veliki rast cijena cigareta u legalnoj prodaji u proteklom razdoblju pogodovao je švercerima duhana i duhanskih prerađevina. Za nepunih godinu i pol pripadnici GP BiH zaplijenili su skoro 150.000 kutija krijumčarenih cigareta. Osim cigareta, šverceri pokušavaju zaraditi i na rezanom duhanu.

Ogromni gubitci

Pripadnici GP BiH cigarete i rezani duhan otkrivali su u namjenski napravljenim bunkerima u vozilima, autosjedalicama, na biciklima, u vozilima brze pošte i sl.

Zbog šverca cigaretama BiH je od 2009. izgubila oko 5 milijardi maraka prihoda, a crno tržište je i dalje u širenju zbog čega je neophodno revidirati trenutačnu trošarinsku politiku, upozoravaju svjetski proizvođači cigareta. Vodeći proizvođači i distributeri cigareta u BiH traže od vlasti da hitno zaustave dalji rast trošarina na cigarete upozoravajući kako je sve veća cijena potakla enorman rast crnog tržišta koji negativno utiče i na njih i na državu.

Da je crno tržište u ekspanziji i da je neophodno zaustavljanje rasta trošarina potvrdio je ministar financija RS-a Zoran Tegeltija koji je i član Upravnog odbora UNO BiH.
Mora se postići suglasnost kako bi se usporio rast povećanja trošarina u BiH kako bismo došli u ravnotežu s zemljama u okruženju. Svaka neravnoteža stvara mjesto u kojem se pojavljuje šverc cigareta iz okruženja, kazao je Tegeltija.

Visine trošarina

Iz kompanije Japan Tobacco International poručuju da BiH trenutačno ima najveće trošarinsko opterećenje na cigarete u regiji te da je potrebno da vlasti BiH preispitaju svoj kalendar i izbalansiraju predviđena visoka godišnja povećanja trošarina. Kako navode, minimalna trošarina u Makedoniji iznosi 33 eura na 1000 komada, u Srbiji i Crnoj Gori 54 eura, u BiH je ona dostigla čak 74 eura.

Generalni ravnatelj kompanije Philip Morris Inetrantional BiH Srđan Lazović kazao je kako je od zemalja u regiji najalarmantnija situacija u BiH kada je duhansko tržište u pitanju jer je više od 30% tog tržišta u nelegalnoj zoni.
Imajući u vidu da u proračunu BiH oko 8% prihoda čine prihodi od duhanske industrije očigledan je značaj duhanske industrije. Sada je potreban hitan korak nadležnih državnih tijela u reguliranju ovog problema jer je dinamika trošarinskog opterećenja koja je na snazi daleko iznad onoga što potrošač u BiH može platiti. Sve je to dovelo do ogromnog šverca, a imajući u vidu da se i dalje planira povećanje trošarina na ovako agresivan način, vjerujemo kako je neophodno da se trošarinska politika revidira i po mogućnosti već od 1.siječnja iduće godine uspori dalji rast trošarina, kazao je Lazović.

Istaknuo je da su trošarine na duhanske proizvode u BiH već na razini na kojoj su bile u Hrvatskoj na dan ulaska u EU. Prihodi od trošarina na duhan u BiH u 1. tromjesečju 2017. bili su manji za 3,2% u odnosu na isto tromjesečje 2016., s tim da su prihodi od domaće trošarine manji za 10,5%, a od uvoznih 0,5%.

Glas naroda

Šverceri cigaretama su trenutno najjači biznismeni u BiH i Hrvatskoj nisu mogli raditi sami već u dogovoru s policijom a ovo sad je bacanje prašine u oči narodu

i politikom

Rodijace jeblo je se sadenje duvana otkad su istaknuti HDZovci poceli sadit Mada Begić i Gordan Jukić glavni kriminalci

I u Grudama neki HDZ sade duhan.

[ * neprimjereno * ] švercao 20000 KM auta u Međugorju i nikom ništa.

Kvesko kupio diplomu i niikom ništa

Nevenko svjedok kriminala,uništio Vinariju,Komunalno, Duvanjsku,poslovnu zonu na Bijači i opet nikom ništa

Sova najveći luzer umjesto sjaja unazadio županiju

Sova i Kvesko najveći uništavači loze na plantaži šurovali sa onima koji su prodavali željezo i opet nikom ništa

Kvesić je obećava radnicima Vinarije da će riješiti sve a šurova sa Bratišom

Kvesić opet proba dati u koncesiju zemlju.Sve se zna moj Kvesko.Neće ići

Znači Kvesić je umiješan pa kako je radnicima priča da je snjima

koje taj kvesić jeli onaj zalizan sa lakovanim cipelam i kakvu školu ima jeli on završio kiseljak školu

Pa u Mostaru su iz skladista UIO nestale masine oduzete iz ilegalne fabrike cigareta u Drinovcima,prodato na crno sleperima oduzetih cigareta i nikad niko nije odgovarao,niti to koga interesira u ovoj upravi.

Jednostavno rjesenje, pa neka drzava sverca cigarete, i nece izgubiti nista.

Za Tegetliju i ostale vlastodršce :
Suglasnost i ravnotezu i za plaće kao u zemljama EU !
Svi ostali proizvodi su podlozni "švercu ".!
Sa ovim plaćama standard općenito kupovna moc naseg naroda nije u ravnoteži ni s čime ni skim !
Samo veće plaće i to je to !
Prosječna plaća 800 KM
Poteošačka košarica 2200 KM
Pa ti rasporedi !

pa kako može izgubit kada nije ni uložila

Koliko drzava gubi para sto tajkuni kradu drzavu i prikrivaju porez

Na švercu cigaretama država izgubila više od pet milijardi KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari