Bukvarević: FBiH za branitelje izdvaja 570 milijuna KM i ne može više

ljubuski.info

Mi sad imamo zahtjeva u visini od 350 milijuna KM, ne samo od razvojačenih branitelja, već i od paraplegičara, RVI, obitelji poginulih boraca. Mi smo svima kazali, pa i vama ovdje evo govorim da sve pozivamo na dijalog, da prije svega riješimo tri pitanja za koja su moguća rješenja. To su formiranje i objava registra, kako bi se saznalo tko je šta dobio od ove države, zatim uspostava reprezentativnosti boračkih organizacija i rješavanje financijskih zahtjeva svih boračkih kategorija, kazao je federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-osloboditeljskog rata Salko Bukvarević, koji je danas nazočio Skupštini Saveza demobiliziranih boraca FBiH, koji ima preko 70.000.

Naime, u današnjem priopćenju za javnost, Bukvarević je jednom izrazio žaljenje što su borci još jednu noć proveli pred zgradom Vlade FBiH i pozvao njihove predstavnike na dijalog i institucionalno rješavanje problema.

Dalje se navodi da ministar Bukvarević svakodnevno ima komunikaciju sa svim boračkim kategorijama, a sve s ciljem sustavnog rješavanja nagomilanih problema boračkih kategorija koji nisu lako rješivi.

Problemi boraca su duboko utkani u bh. društvo pa je svaki potez vrlo zahtijevan i iziskuje dugotrajno razgovaranje i dogovaranje, kako bi bile izbjegnute mjere i potezi kojima bi bila povrijeđena neka od boračkih kategorija. Razvojačeni branitelji su najrazdijeljenija boračka kategorija, odnosno najviše udruženja boraca predstavlja upravo razvojačene branitelje, tako da nam je intencija da kroz Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja smanjimo broj udruženja, dovedemo do ukrupnjavanja i ujedinjavanja boračkih udruženja, posebno onih koja predstavljaju demobilizirane borce. Time bi bila ostvarena reprezentativnost što bi za konačan rezultat imalo formiranje jedinstvene boračke organizacije, koja će pod svojim okriljem imati sve boračke kategorije, navodi se u priopćenju.

U svom obraćanju ministar Bukvarević je kazao kako Vlada FBiH godišnje izdvaja 570 milijuna KM, te dalje probijanje ovog iznosa nije moguće.

Istaknuo je kako je u parlamentarnoj proceduri Zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja za FBiH, kojim će se urediti stanje u ovoj oblasti.
Apsolutno podržavam i pomoći ću da borci, ukoliko to istinski žele, dođu do jedne boračke organizacije. Mi radimo na projektu formiranja novog Transfera za rješavanje socijalno-statusnih pitanja boraca. Vlada FBiH je dala suglasnost na Sporazum, koji bi omogućio da svake godine ostvarimo uštede od 6-7 milijuna KM, kazao je Bukvarević, priopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-osloboditeljskog rata.

Glas naroda

Salko ne manitaj više !
Zve se zna ko kontroliše min branitelja ?
Kome dajes najvise para ?
Imas na papiru prijedloge i rijesenja u Rezoluciji !
Al doslo ti u zadnju jos malo !
Ima za stvarne branitelje s prve crte i ko je dolazio na prvu crtu.
Ministarstvo Branitelja nije odjel za civilne žrtve rata .
Tu lezi najveci problem !

Bukvarević: FBiH za branitelje izdvaja 570 milijuna KM i ne može više
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari