Prijedlog HNS-a ne favorizira Hrvate iz Hercegovine, nažalost u nekim sredinama nema dovoljno Hrvata

ljubuski.info

Svi oni koji to tvrde, ja bih ih uputio da pročitaju odluku Ustavnog suda i da pročitaju naš prijedlog. Po našem prijedlogu potpuno isto vrijedi glas Hrvata iz Zapadne Hercegovine ili onoga u Tuzli ili u Sarajevu. Druga je stvar što nažalost u pojedinim sredinama nema dovoljan broj Hrvata, kazao je predsjedatelj Doma naroda PS BiH Bariša Čolak.

Upitan zašto HNS predlaže treći kanal, je li zbog nezadovljstva zastupljenosti hrvatskog jezika na javnim servisima ili pak uređivačkom politikom, Čolak je kazao da je veći problem uređivačka politika.
Naprosto vrijeme koje je iza nas je pokazalo da je zaista malo sadržaja s prostora gdje su većinski nastanjeni Hrvati, nego javni RTV sustav bi zaista trebao biti taj koji će promovirati kulturne i identitetske sadržaje jednog naroda, ne samo jednog naroda nego i svih građana, ali ovdje se radi o jednom narodu. Naravno kada je riječ o jeziku i tu imamo primjedbu i to ozbiljnu i zato smo mi u HNS-u izradili jedan prijedlog koji je dugo bio u javnoj raspravi i ja se nadam da će vrlo brzo i parlamentarci imati priliku o njemu raspravljati, kazao je Čolak.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Čolak je kazao kako bi najlošija opcija bila da se Izborni zakon ne promijeni.
Ne dovodim u pitanje to da se izbori ne raspišu jer tu nema zaprake da se ne raspišu, međutim ako dalje analiziramo i vidimo što nam nudi i kakva riješenja Izborni zakon onda vidimo da je potpuno nemoguće implementarati izborne rezultate, u slučaju da Ustavni sud BiH donese novu odluku kojom bi postojeće odredbe koje je proglasio neustavnima, stavio izvan snage. To je zapravo praksa Ustavnog suda koji je nama parlamentarcima dao rok od šest mjeseci da uskladimo izborni zakon s odlukom Suda, a ukoliko to ne učinimo, a sad je već gotovo sigurno da nećemo onda nam prijeti opasnost da izborne rezultate ne bismo mogli implementirati, i ne bi mogli izabrati izvršnu vlast u Federaciji ali ni Dom naroda u državnom parlamentu. Nadam se i vjerujem da će doći do izmjene izbornog zakona jer je to svima u interesu da se provede odluka Suda i da imamo vrlo jasna pravila prije nego što raspišemo izbore, kazao je Čolak.

Na konstataciju urednice Dnevnika Nikoline Veljović da je većina aktera u BiH svjesna da se Hrvatima mora omogućiti birati svoje predstavnike, poput člana Predsjedništva i pitanje može li se tu naći kompromis, Čolak je kazao kako po njemu to nužno.
Mi smo ovim našim prijedlogom koji smo upitili u parlamentarnu proceduru i sada očekujemo odluku Ustavnog suda kada je riječ o potezanju pitanje vitalnog interesa bošnjačkog naroda – dakle, ovisno od te odluke procedura će se nastaviti, kako god to bude. Mislim da je šteta što smo izgubili dva mjeseca. Mislim da svakom narodu treba omogućiti da bira svoje predstavnike kada je riječ o Domu naroda i kad je riječ o članovima Predsjedništva. U tome nema ništa sporno jer mi time ne vrijeđamo ničiji vitalni interes što tražimo da hrvatski narod može izbarati člana Predsjedništva, kao i druga dva naroda.

Upitan jesu li Hrvati iz Bosne koleteralna šteta nastojanja politike da spriječi Bošnjake da biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Čolak je odgovorio:
Ne, apsolutno ne. Svi oni koji to tvrde, ja bih ih uputio da pročitaju odluku Ustavnog suda i da pročitaju naš prijedlog. Po našem prijedlogu potpuno isto vrijedi glas Hrvata iz Zapadne Hercegovine ili onoga u Tuzli ili u Sarajevu. Druga je stvar što nažalost u pojedinim sredinama nema dovoljan broj Hrvata. Prema tome kada promatramo odluku Ustavnog suda vidjet ćemo da je stavio znak jednakosti između udjela jednakosti jednog konstitutivnog naroda u jednoj izbornoj jedinici u odnosu na taj narod i njegovu ukupnost u Federaciji i broja izaslanika koji se biraju iz te jedinice u odnosu na ovaj broj sedamnaest. Dakle, potpuno jednaka je vrijednost glasa u okviru svakog konstitutivnog naroda. Međutim imamo u FBiH situaciju koju imamo. Milijun i petsto tisuća je Bošnjaka a Hrvata nešto ispod petsto tisuća i Srba svega pedeset i šest. Kada bi bio izravan izbor Srbima bi bilo dovoljno tri i pol tisuće glasova za jedan mandat, dok Bošnjacima treba devedeset ili Hrvatima trideset tisuća. Mi smo te stvari postavili na vrlo jasan način. Ono što bi bilo dobro, a nije tako jer je u Ustavu FBiH, međunarodnim intervencionizmom napravljeno, kada bi imali trideset izaslanika, a ne po sedamneast, naravno da bi onda gotovo svaka sredina mogla imati izaslanika za Dom naroda, kazao je. Međutim, kritičari zaboravljaju da je Sud proglasio neustavnim tu odredbu gdje kaže da se svakom konstitutivnom narodu osigurava jedno mjesto u svakom od županija ili izbornih jedinica, dodao je.

SDA kaže da to ne bi podržali zato što bi opet mogli dobiti presudu suda za ljudska prava u Strazbourgu, što bi izazvalo kaos.

Čolak, kaže kako je to besmislica.
Neosnovane su takve tvrdnje zato što Ustavni sud je proglasio neustavnom odredbu, koja je dakle u Izbornom zakonu, odredba članka 10.12., a koja kaže da se svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakoj županiji. Upravo je ta odredba proglašena neustavnom iz prostog razloga što se u dosadašnjoj praksi dolazilo do nelegitimnog izbora i do toga da jedan narod drugome bira političke predstavnike. Ustavni sud je utvrdio da to nije dobro, odnosno da je to neustavno, i dakle nema govora da bi na taj način mogla doći upitnost ovakva implementacija odluke Ustavnog suda kao što smo to mi predložili.

TV1

Glas naroda

Nosi se više.Nestani sa scene šta si više.Dosta je takvih koji godinama nisu uradili ništa.Samo je gore.

Spvate li mirno, vi tvorci kaosa?

Moj narod odlazi
pravilno raspoređen
autobusima.
Rano ujutro
dugi i plavi oni nestaju
već iza prvog zavoja,
još trenutak traju u zrcalima trepavica
i već ih nema.
U oknima sviće,
dobro je,
krajolik domovine
koju zajedno ljubimo
u njihovu je kovčegu
Moj narod odlazi
prema velikom hladnom moru.
Eh
more,
jedina staza bez prepreka
jedina kuća brodova i utopljenika.
Eh,
more!
Moj narod odlazi
držeći u krilu
svoja uspavana zrnca mudrosti.
Toplinom juga
otopiti će snijeg dalekih zemalja.
A kad se u toj bjelini
probude
misliti će da su napokon
ušli u bajku.
Dobro je!

Mora odlaziti priča se da su zaposlili Stipe Pavičića sestru u školu u vitinu,ženu od Velje iz otoka u njemačku protjerali koja ima 5 djece i k tome još jedno invalid.Bože gledaš li ovo?

Stipe pavicica otac je radio za yugo komuniste - udbas - a sin l-o-p-o-v u unitradejetu.

Mislis na onu l.u.d.u Dragu sto maltretira dicu u Vitini? Ona radi odavno

Ma je li bolan je li to ona lud.a Dragaa Pavicic. To su oni sto im se svi rugaju i zajebaju se s njima a oni misle da su nesto haha

nema ih zaslužujući jedino ZNA SE kome

Šta reći o Stanku pardon Bariši Čolaku

izdrži narode do izbora, doći će i ovim kraj.
HDZ 1990, Hrvatska stranka, Posavska stranka, Hrvatski blok, Most 21 i stranke ljevice (DF, SDP i Naša stranka), a u RS Savez za promjene.

Ali sa Cvitanovićem na čelu stranke ništa od toga. Jednom nogom u jednom a drugom u drugom HDZu.

bože sačuvaj ovih čimavica udbaša nikako da ih se otarasimo samo se reinkarniraju

odkud ovolike stranke šta će radit kradeze kad ove stranke startaju nije valjda da dolaz višestranačje

Pa taman smo navikli ovih 25 god. na jednoumlje baš je lijepo .Ne mjenjat ništa Hdz i prije Tito je ista družija samo su u Crkvu pošli svi više lemuzine .Nisam za višepartoski sustav odnoosno partiju.

Kome ti više prodaješ maglu lopino jedna srbočetnička???! Ako ćemo se pozivati na sudove i presude, onda prvo ide Sejdić-Finci. Hrvati u Bosni su poput Bošnjaka, nevjerovatno [ * neprimjereno * ] i zatucan narod. Nikada Beogradski HDZ nije osvojio više od 25% ukupnog biračkog tijela, isto važi i za braću im iz SDA. umjesto da se opozicija lijepo ujedini i totalno izbriše bandite apsolutnom većinom, oni se podijele u milion malih torova i puše ga redovno...

Ma nisi ti indijanac nego svaka ti čast. Tako je

Prijedlog HNS-a ne favorizira Hrvate iz Hercegovine, nažalost u nekim sredinama nema dovoljno Hrvata
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari