Podnesena prijava protiv osam političkih stranaka zbog nedopuštenih donacija

ljubuski.info

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je prijavu Središnjem izbornom povjernestvu protiv osam političkih stranaka zbog kršenja Zakona o financiranju političkih stranaka.

Prijava je podnesena protiv Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldeomokratske partije (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB), Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990), Demokratske fronte (DF), Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Partije demokratskog progresa (PDP) zbog primanja donacija od pravnih lica koja su sklapala ugovore s organima izvršne vlasti u vrijednosti većoj od 10.000 KM, što je suprotno Zakonu, navodi u priopćenju TI BiH.

TI BiH je uz prijavu za svaku stranku dostavio detaljan popis spornih donacija i tendera na kojima su pravna lica koja su stranke navele kao donatore u svojim financijskim izvještajima za 2016. odabrana od strane tijela izvršne vlasti kao najuspješniji ponuđači tijekom 2015. i 2016. godine.

Najviše spornih donacija imala je SDA, koja je prijavila priloge od ukupno 20 firmi koje su sklapale ugovore s tijelima izvršne vlasti, a ukupna vrijednost natječaja na kojima su odabrani donatori SDA u 2015. i 2016. godini iznosi više od 28 milijuna KM.

Među spornim donacijama je i donacija BIHAMK-a, koji je u jednoj od svojih jedinica registriran kao udruga građana, što takođe predstavlja zabranjeni izvor prihoda, a kroz svoje različite pravne osobe ukupno je donirao SDA s 9.000 KM. Zajedno s donacijama BIHAMK, ukupan iznos donacija iz nedopoštenih izvora koje je prijavila SDA iznosi 28.000 KM.

HDZ 1990 i SDP primile su u 2016. po 5 spornih donacija, HDZ BiH, PDP i SBB po dvije, a DF i DNS po jednu.

Iznosi donacija iz spornih izvora koje su stranke prijavile su niski, kreću se najčešće do 5.000 KM, ali njihova točnost nije zajamčena, jer Zakon o financiranju političkih stranaka ostavlja prevelike mogućnosti strankama ne prijavljivati veliki dio svojih prihoda - kroz primanje donacija u gotovini i njihovo neuplaćivanje na bankovni račun stranke, kroz donacije u činjenju koje se najčešće ne prijavljuju, te kroz preusmjeravanje sredstava preko trećih osoba.

Zbog ovoga je više nego izgledno da su iznosi koje su stranke primile iz nedopuštenih izvora višestruko veći.

TI BiH je u prijavi koju je dostavio SIP-u apelirao na ovu instituciju iskoristiti nadležnosti koje su joj na raspolaganju, te u skladu sa tim odgovarajuče kazni navedene političke stranke.

TI BiH

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari