Novi zaplet na suđenju Oliveru Knezoviću

ljubuski.info

Mlađan Prvan, sudac Županijskog suda u Splitu koji vodi predmet u kojem je Oliver Knezović optužen za ubojstvo Vedrana Puljića i pokušaj ubojstva još šest navijača FK Sarajevo, odlučio je zatražiti i očitovanje bosanskohercegovačkih vještaka koji su 'pokopali' mišljenje hrvatskog stručnjaka Vojina Maštruka i njegovu teoriju zločina, navodeći kako je Maštruko obmanuo je sud i oslobodio ubojicu krivnje!

U potpunosti odbacujemo mišljenje vještaka Vojina Maštruka da je metodom forenzične 3D rekonstrukcije utvrđeno da hitac koji je pogodio u glavu pokojnog Vedrana Puljića najvjerojatnije nije ispaljen s pozicije optuženog Olivera Knezovića. Odbacujemo i mišljenje da je Puljić najvjerojatnije pogođen s pozicije parkirališta pumpne postaje Ine - stoji, među ostalim, u očitovanju vještaka iz BiH, mr. sc. Bruna Franjića, stalnog sudskog vještaka za balistiku i mehanoskopiju, i njegova kolege Alije Kotarevića, kojeg su poslali Mlađanu Prvanu, sucu Županijskog suda u Splitu koji vodi predmet u kojem je Knezović optužen za ubojstvo spomenutog Puljića i pokušaj ubojstva još šest navijača FK Sarajevo.

Sporni fragmenti zrna

Maštrukovo vještvo praktično je oslobodilo krivnje Knezovića, a u njemu je i, da budemo blagi, poprilično omalovažen rad bosanskohercegovačkih vještaka. No, zanimljivo je da je njihovo vještvo bilo dio spisa kad je BiH predmet ustupila Hrvatskoj, a ono je bilo i jedan od osnova optužnice koju je podiglo ŽDO u Zagrebu prije negoli je predmet prebačen u Split.

Sad, pak, mišljenje vještaka iz BiH države nema pravnu težinu jer su oni "strani" vještaci. Ipak, sudac Mlađan Prvan odlučio je zatražiti i njihovo očitovanje koje su oni obrazložili vrlo detaljno na 35 stranica.
Detaljnim pregledom i analizom Maštrukovog vještva očigledno je da se on u svojoj analizi više bavio elaboriranjem pogrešaka nego što je pokušao na stručan i objektivan način odgovoriti na pojedina pitanja u vezi događaja, a naročito u vezi međusobnih položaja optuženog Knezovića i pokojnog Puljića, kao i drugih oštećenih osoba. Tendecioznim prikazivanjem, ponavljanjem i krivim prezentiranjem određenih činjenica koje su išle u prilog njegovu konačnom zaključku, on je obmanuo sud - naveli su BH vještaci u svom očitovanju.

Među ostalim, ističu da, kako je to u vještvu zaključio Maštruko, nikad nismo zaključili da su dva fragmenta zrna izuzeta iz glave pok. Puljića ispaljena iz pištolja policajca Dragana Vujevića.

Podsjetimo, Knezovića, umirovljenog časnika i bivšeg pripadnika "Kažnjeničke bojne" HVO-a tereti se da je 4. listopada 2009. godine, oko 15.25, ispred stadiona "Pecara" u Širokom Brijegu, tijekom sukoba navijača "Širokoga" ("Škripara") i "Hordi zla", navijača "Sarajeva", policajcu Draganu Vujeviću, koji je radio na osiguranju, iz korica istrgnuo službeni pištolj glock 19, izišao na cestu te u smjeru sarajevskih navijača ispalio deset hitaca.

Po optužnici, jedan je pogodio Puljića u glavu i ubio ga, a još šest navijača je ranjeno. Knezović je nakon ovog događaja pobjegao iz BiH i nastanio se u Zagrebu, a suđenje mu je na splitskom sudu počelo u ožujku prošle godine.

Trčanje ili hodanje

Konstatacija Maštruka da je, forenzičnom analizom fotografija snimljenih po anonimnom fotografu, utvrđeno da je neposredno prije smrtonosnog hica pokojni Puljić počeo trčati s grupom navijača prema Knezoviću i grupi ljudi u njegovoj blizini je u potpunosti neprihvatljiva jer se iz fotografija vidi stav tijela pokojnog Puljića, a to nije stav osobe koja trči, nego koja hoda, čime Maštruko još jednom krivo prezentira materijalne tragove i obmanjuje sud. Također, pokojni nije išao sučelice prema Knezoviću već sasvim u drugom pravcu - oštro su se na hrvatskog kolegu obrušili vještaci iz Bosne i Hercegovine.

Vladimir Urukalo | Slobodna Dalmacija

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari