Ima li itko stati u obranu posuških profesora?

ljubuski.info

Istraživanja, provedena u zadnjih pet-šest godina, ukazuju na sve izraženiju korupciju u BiH, i to u svim sferama života i rada. Najčešće se upire prstom u sferu politike, čak u vrhove zakonodavne i izvršne vlasti.

Prema izvještajima Transparency Internationala u BiH, ništa manje korupcijom nije zaraženo i pravosuđe, policija, zdravstvo. Nešto rjeđe se govori o obrazovanju. Međutim, primjer s kojim želimo upoznati javnost svjedoči kako je ovo društveno zlo jako prisutno i u toj sferi života, u Županiji zapadnohercegovačkoj prije svega.

Od naših izvora, u čiju pouzdanost nemamo razloga sumnjeti, dobismo informaciju da je u gimnaziji fra Grge Martića u Posušju četvero učenika zbog loših ocjena izgubilo godinu. Na prvi mah, ništa neobično. Oni koji ne rade čitavu godinu i nisu zaslužili sa svojom generacijom ići u viši razred. Nažalost, živimo u vremenu kada to nije zamislivo. Ne rade li učenici, i ne zasluže li prelazak u viši razred, zbrku zameću oni koji bi o čuvanju obraza i prosvjetnih radnika i školstva prvi morali voditi računa.

Evo o čemu se radi. Četvero učenika je, doznajemo, izgubilo godinu jer su na kraju godine imali tri i više zaključenih loših ocjena. Pošto se radi o djeci utjecajnih roditelja, u priču se, stvarajući prvorazredni skandal, upetljava županijska inspektorica Nada Đerek, Posuškinja koju se po sličnim skandalima pamti i od ranije. Kao ravnateljica posuške srednje škole svojedobno, uvjerava nas naš posuški izvor, školi donirana sredstva nije stavljala na školski žiroračun nego su ona završavala u njezinu privatnom džepu. Sada je, u slučaju četvero učenika, poništila njihove negativne ocjene i popljuvala čitav kolektiv posuške gimnazije. Rekla im, zapravo, možete pisati tijekom godine, a i na njezinu kraju, što vam drago, biti će ono što ja hoću.

Iza svojih kolega, i loših ocjena koje su učenicima zaključili, stali su, navodno, svi profesori, a i ravnatelj posuške gimnazije. Uostalom, loše ocjene je verificiralo Nastavničko vijeće ove ustavove. Ali, koga za to briga - jer, gospođa inspektorica je i iznad Gimnazije i iznad svih njih zajedno.

Ima li itko da će stati u obranu posuških profesora, na koje je, ako je po našim posuškim sugovornicima suditi, za sitni interes nagrnula njihova dojučerašnja kolegica?

Hoće li preko toga šutke preći i vlasti Županije zapadnohercegovačke ili će konačno početi čistiti kukolj u vlastitoj kući? Ne znamo. Ali, po dosadašnjem iskustvu skloni smo vjerovati kako će i ova korupcionaška afera završiti kao i sve dosadašnje - po onoj narodnoj "Ujeo vuk magarca".

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari