U potrazi za korijenima - iz Argentine u Zviriće

ljubuski.info

Puno je ljudi hrvatskih korijena koji žive u različitim državama diljem svijeta. Ne zna se točan broj, pretpostavke su nekoliko milijuna. Potomci onih koji su početkom 20. stoljeća parabrodom otišli u nepoznato preko Velike bare u potrazi za boljim životom često tragaju za svojim korijenima i životnim ishodištem. Dogodilo se to ovih dana i u ljubuškom selu Zvirići.

Na kućna vrata pokucali su nepoznati došljaci, iznenadni gosti iz dalekog svijeta. No, pokucali su na prava vrata, na vrata kuće u kojoj se rodio i odrastao njihov otac i djed. Riječ je o gostima iz Argentine - 62-godišnjoj gospođi Monici Liliani Ilić i njezinu 35-godišnjem sinu Walteru Hermannu. Kad su polazili iz Buenos Airesa pitali su se hoće li ikoga naći, ima li itko živ od njihove loze, a kad su stigli, dočekala ih je prepuna kuća.

Nisu znali što ih čeka

Došli su u nedjelju, na Duhove, kod nas je bila misa na groblju, blagoslov polja, u kući na ručku nas je bilo dvadesetak, a nakon što smo shvatili tko nam je došao, ubrzo su stigli rođaci iz drugih kuća pa nas se okupilo oko 50, kaže Srećko Ilić u čiju su kuću došli rođaci iz Argentine, a u toj se kući rodio otac njegove pristigle rodice Monice Liliane i djed njezina sina Waltera.

Riječ je o Jakovu Iliću, rođenom 1911. godine u Zvirićima, koji je 1928. otišao u Argentinu.

Ivan Kaleb | Večernji list

Komentari

Dirljivo i lijepo cuti da se rodbina susretne nakon toliko godina i da ljubav prema svojoj obitelji i domovini ne jenjava.Pozz uz lijepe želje cijeloj obitelji Ilic iz Pregrada

Lijep i rijedak primjer . Cestitke . I moj otac je otosao u Argentinu 1928 - vjerovatno istim brodom ,
ali se vratio 1933 . Savladala ga nostalgija . Donio je i nesto novaca i sagradio nasu kucu , koja i
danas izgleda , kao i u ono vrijerme . Napustena i pusta - punih 50 godina . Otselio sam i ja ima vec 52 godine . Ali se uvijek - sa radoscu vratim !... Lijepo je da su nasi prijatelji dosli iznenada i da su ih rodjaci docekali lijepo . Hercegovina je puna zivota koji lice na - b a j k u !

ante graniću pozivamo te malo u hercegovačku bajku odi zar te nije uzela nostalgija ante graniću vrati se i pare ponesi obnovi kuću vamo se grade tvornice ante biće posla za svakoga i za staro i za mlado vratise ante samo pare pare ponesi i sva vrata su ti otvorena

U potrazi za korijenima - iz Argentine u Zviriće

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto